maandag 16 juli 2007

MM28: Rob de Nijs en Julien Clerc: zestigers in tweetalig duet


Rob de Nijs & Julien Clerc: Één melodie (This melody) (94)

Waar hebben we dat eerder gehoord? Een bekend Franstalig nummer wordt heropgenomen en door een tweede act in duetvorm voorzien van een Nederlandstalig gedeelte. Zo scoorde de groep Alderliefste eerder al twee grote hits:
- ‘Laat me/ Vivre’ (samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List; #8 in 2005)
- ‘Une belle histore Een mooi verhaal’ (samen met Paul de Leeuw, #14 in 2006)
Ook Xander de Buisonjé deed een poging, maar dat pakte minder succesvol uit:
- ‘Dit is mijn stem/ Casser la voix’ (samen met Patrick Bruel; #64 in 2006).

Deze week voegt ook Rob de Nijs zich in dat rijtje; hij en Julien Clerc slaan de handen ineen voor een remake van ‘This melody’, dat ondanks zijn titel toch echt gedeeltelijk Franstalig is. En inmiddels dus ook gedeeltelijk Nederlandstalig, want Rob maakt er ‘Één melodie’ van. De vertaling is van Jan Rot. Na diens theaterprogramma met vertaalde #1-hits heeft Rot blijkbaar de smaak te pakken. Hij stortte zich nu op het vernederlandsen van het Franstalige repertoire en maakte voor De Nijs ook van ‘Il est cinq heures. Paris s’eveille’ (oorspronkelijk van Jacques Dutronc) een vertaling (het tweede nummer op de cd-single). ‘This melody’ is dus oorspronkelijk van Julien Clerc en stond in 1976 op #1. Voor de nieuwe versie kwam Clerc speciaal naar de studio, voorafgaand aan een conert in Amsterdam. Rob is er beretrots op. “Voor de gelegenheid zingen we allebei zowel Nederlands als Frans. En ik moet zeggen: Nederlands met Juliens Franse accent klinkt geweldig!”

Gezien hun beider staat van dienst in Nederland zou het wellicht gepaster zijn geweest wanneer Julien Clerc een nummer van Rob de Nijs in het Frans had vertaald in plaats van andersom: Rob wordt met kerst 65 jaar en heeft bij deze al 63 hits op zijn naam staan. Julien wordt in het najaar 60 en komt in Nederland met deze erbij tot slechts twaalf noteringen. Een beetje respect voor Rob lijkt ons dus wel op z’n plaats!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten