maandag 9 augustus 2010

Producers keurden ‘Teenage dream’ af

Katy Perry: Teenage dream (44)

‘Teenage dream’ is de opvolger van ‘California gurls’, dat Katy Perry maakte met Snoop dogg en haar derde top 10-hit werd. Beide nummers komen op haar derde, maar tweede volwaardige album, ‘Teenage dream’ dat eind deze maand uitkomt.

Het nummer ‘Teenage dream’ kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Katy en zangeres Bonnie McKee kenden elkaar al sinds 2004 toen ze beide nog ‘Lolita’ liedjes schreven, liedjes over (verliefde) jonge meisjes. Katy kwam destijds met ‘One of the boys’, titelsong van haar album uit 2008 en Bonnie schreef ‘Confessions of a teenage girl’, dat minder onschuldig was. Samen schreven ze ook al ‘California gurls’. Voor het album ‘Teenage dream’ hadden de twee een idee van een altijd jong meisje in het achterhoofd, maar kwamen er al snel achter dat het niet werkte.

te veel sex

Uiteindelijk kwamen ze met een nummer waarin ‘kleding’ (‘trying me on’) als metafoor werd gebruikt voor sex, vergelijkbaar met ‘Dress you up’ van Madonna. Maar dat vonden Dr. Luke en Benny Blanco, twee van de drie producers, te ver gaan voor Amerikaanse begrippen. Blanco kwam toen met het idee om een vergelijkbaar nummer te maken als ‘Homecoming’ van the Teenagers uit 2007. McKee zag dat helemaal niet zitten, want dan zouden ze helemaal opnieuw moeten beginnen. Toch ging ze verder met het liedje en dacht terug aan haar eigen tienerjaren en haar eerste liefde. Met het nummer van the Teenagers in gedachten, beleefde ze die tijd weer opnieuw en was even zelf weer een teenager. Ze kwam er achter dat ze bij het piekeren over jeugdthema’s, juist dat over het hoofd had gezien bij het schrijven van het nummer.

geen teenager meer

De week daarop nam Bonnie het initiatief. Ze nodigde de producers en Katy bij haar thuis in Santa Barbara uit om samen aan het nummer te werken. Dr. Luke was echter boos, omdat hij al veel tijd had besteed aan het refrein, en dus bleef dat in tact.

Vervolgens werkten Bonnie en Katy verder aan de coupletten. Nadat Katy het zanggedeelte had opgenomen, vertelde Bonnie aan Luke en Max Martin over haar idee van het teenager zijn, waarop de twee verontwaardigend reageerden: ‘waarom heb je ons dat niet eerder verteld?’. Daarop werd het refrein alsnog herschreven naar het idee dat Bonnie had, met het gevolg dat allen er zeer mee ingenomen waren. ‘Teenage dream’ was na zo’n vier à vijf versies, een nummer geworden dat het gevoel van het teenager zijn moest weergeven. Voor Perry betekent het nummer en daarmee ook het album een einde aan haar teenager zijn, want nog dit jaar gaat ze trouwen met de Britse komiek Russell Brand!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten