zondag 21 augustus 2011

Nabestaanden Bob Marley zetten zich in voor Afrikaanse kinderen

Bob Marley & the Wailers: High tide or low tide: save the children (94)

In de Hoorn van Afrika dreigen miljoenen mensen, waaronder veel kinderen om te komen van honger en dorst. De stichting ‘Save the children’, die kinderen in nood helpt met voedsel en medicijnen, heeft een oproep gedaan om de kinderen in Afrika te redden.

De actie wordt ondersteund met het nummer ‘High tide or low tide’ van Bob Marley & the Wailers. Rita Marley, de weduwe van Bob geeft haar volledige steun aan de campagne:
“Not one child should be denied food nor water. Not one child should suffer. Along with Save the Children, we [must] stand up together as friends to put a stop to this, to feed our children and to save their lives.”

Daarnaast hebben diverse beroemdheden waaronder Beyoncé, Shakira, Bruno Mars, Madonna, Kanye West, Britney Spears, Jennifer Lopez, Coldplay, Lady Gaga, Tinie Tempah en Eminem, toegezegd het nummer op hun Facebook en Twitter pagina’s te zetten en zoveel mogelijk downloads te genereren.

‘High tide or low tide’ is een nummer uit 1973, uit de tijd dat the Wailers (de groep van Bob Marley) het album ‘Catch a fire’ opnamen. Op dat album staat het nummer ‘Stir it up’, dat in 1979 de eerste grote hit van Marley werd, twee jaar voor zijn dood. ‘High tide or low tide’ haalde de vinyl elpee echter niet, maar kwam pas in 2001 boven water toen de cd-versie verscheen, met als uitvoerende Bob Marley & the Wailers. In het nummer zingt Marley:
‘I said, I heard my mother
She said: "A child is born in this world,
He needs protection Wo-oh, mm
God, guide and protect us
When we're wrong, please correct us (when we're wrong, correct us),
And stand by me," yeah!

High seas or-a low seas,
I'm gonna be your friend;
He said, "I'm gonna be your friend"
And, baby, high tide or low tide,
I'll be by your side;
I'll be by your side’

Rock 4 Africa

Begin deze maand nam 3FM zenderbaas Wilbert Mutsaers het initiatief tot een concert voor Afrika: Rock 4 Africa. Als er voldoende raakvlak voor is (locatie, artiesten etc.), komt er ergens in september een concert. Intussen gaat de actie van de SHO op giro 555 gewoon door, waar tot nu toe bijna € 23 miljoen is binnengekomen.

Het is niet de eerste keer dat met een popnummer de aandacht wordt gevraagd voor de situatie in Afrika. In 1984 woedde in Ethiopië een hongersnood en kwamen Midge Ure en Bob Geldof met Band aid dat tegen kerst overal #1 stond met ‘Do they know it’s christmas?’. Met meer dan 1 miljoen exemplaren in één week, is dat nummer in Groot-Brittannië nog steeds de snelst verkopende single aller tijden. Daarna volgden onder anderen the Cars met ‘Drive’, USA for Africa met ‘We are the world’ en remakes van ‘Do they know it’s christmas?’ door Band aid II en Band aid 20 (voor Soedan/Darfur). Overigens stamt de eerste benefiethitsingle al uit 1971: ‘Bangladesh’ van George Harrison ten bate van de vluchtelingen daar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten