zondag 16 juli 2017

Jody Bernal zong ‘La Colegiala’ al in zijn kindertijd

#71 The Boy Next Door, Fresh Coast feat. Jody Bernal: La Colegiala

Al zeventien jaar heeft Jody Bernal met ‘Que Si Que No’ het record van langs genoteerde #1-hit op zijn naam staan. In 2000 stond het nummer vijftien weken onafgebroken op de eerste plaats en werd de hit van het jaar. In het overzicht van het eerste decennium staat het op de derde plaats. Hoewel Bernal sinds 2000 nog negen hits scoorde, zat daar nooit een #1-hit bij. De afgelopen jaren is hij vooral actief als dj.

Na ‘Dame Tu Venemo’ (#20 in 2010) is ‘La Colegiala’ het eerste succes voor Jody Bernal in zeven jaar. Het idee om het nummer, dat al drie keer eerder een hit was, nieuw leven in te blazen, is afkomstig van de dj’s The Boy Next Door en Fresh Coast.

De naam The Boy Next Door dankt Lex van Berkel uit Tilburg, min of meer aan zijn buurman die hem een keer meenam om te draaien, maar niemand onthield zijn naam, dus werd het al gauw ‘de buurjongen van’. Van Berkel had een tijdje geleden het origineel van ‘La Colegiala’ gedownload, waar hij delen van uithaalde en een remix maakte. Vervolgens rondde  Arthur Snippe uit Gouda, ofwel Fresh Coast en ook bekend als Art Inc.het nummer af en zette het op SoundCloud, waar het zeer goed werd ontvangen.


Een tijdje later had van Berkel samen met Linda Gommers van Bad Manor, één van zijn managers, een afspraak bij Spinnin’ Records. Daar liet hij zijn versie van ‘La Colegiala’ horen, waarop Spinnin’ Records hem vroeg om het nummer opnieuw te maken met Fresh Coast. Via Dedicated Management, het management van Lex, dat goed bevriend is met Jody Bernal, werd Bernal benaderd voor de Spaanstalige vocalen. Bernal was blij verrast,  want ‘La Colegiala’ kende hij nog uit zijn kindertijd. In 2000 had hij het nummer ook al opgenomen voor zijn album ‘Que Si Que No’. Dus het klikte direct.

vierde keer

La Colegiala’ krijgt nu voor de vierde keer een notering. Het nummer is geschreven door de Peruaanse componist Walter Léon Aguilar voorzijn groep Los Ilusionistas, die het in 1977 opnamen. De drie andere hitversies zijn:
1984: Gary Low (#28)
1990: Sandra Reemer (#25)
2010: Belle Perez (#79)
In de jaren ’80 werd ‘La Colegiala’ gebruikt in reclamespotjes voor Nescafé koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten