maandag 19 mei 2008

Madonna voor derde keer naar #1 met ‘4 minutes’

Madonna featuring JT & Timbaland: 4 minutes (1) *** derde week op #1 ***

Een kat heeft zeven levens, Madonna is met ‘4 minutes’ inmiddels aan haar derde leven toe. Al twee keer zakte de single weg vanaf de eerste plaats, maar telkens wist de track terug te stuiteren naar #1. Met als chartrun 1 – 2 – 3 – 1 – 2 – 2 – 1 is het nog maar de derde plaat die binnen één chartrun drie keer op #1 weet te komen. De enige twee singles die dat ook lukte, waren ‘Geef mij je angst’ van Guus Meeuwis en ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling. Die laatste klom zelfs, als baas boven baas, vier keer naar de eerste plaats toe!

Er wordt gesuggereerd dat Madonna haar eerste plaatsen te danken heeft aan opkooppraktijken; het massaal aanschaffen van de download door één persoon. De Megaman ziet echter nog wel logischer verklaringen. Zo had Madonna haar binnenkomst op #1 uiteraard te danken aan het verschijnen van de langverwachte download. Drie weken later klom ze terug naar #1 bij het verschijnen van de fysieke single; toen kwamen ook de niet-computeraars haar in de winkel tegen. Deze week is haar #1-positie niet zozeer haar eigen verdienste, maar dankt ze haar terugkeer aan de top vooral aan het instorten van de verkopen van Marco Borsato.

Een klein rekensommetje kan die laatste stelling verduidelijken. Conclusie hieruit: alle platen uit de top 7 van deze week boeken stevige winst ten opzichte Borsato (kolom 9). Procentueel gezien groeien alle platen zelfs harder dan Madonna (kolom 10). In feite is dus de hele top 7, met uitzondering van Borsato, dichter in de buurt van Madonna gekomen deze week (kolom 12).

3 opmerkingen:

  1. Beste Megaman, steek lekker je kop in het zand. Zoals gewoonlijk reken je weer naar de uitkomst toe. Tegen jouw naïviteit is geen kruit gewassen. Zoals eerdere pogingen van bezoekers om een zinvolle bijdrage te leveren aan een objectievere, minder manipuleerbare lijst, door jou worden doodgezwegen, maakt een site als deze compleet overbbodig. Jammer hoor! En voordat je komt, met het nog moeten bespreken met de megacharts: neem maar van mij aan, dat aan het bestaande systeem niets zal worden veranderd, om de doodeenvoudige reden, dat platenmaatschappijen zich van dezelfde parktijken bedienen (EN via downloaden EN via opkopen en zogenaamde isntores) en deze verantwoordelijk zijn voor het überhaupt bestaan van deze lijst. Met andere woorden: wie betaalt, bepaalt. In de breedste zin van het woord!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Beste Robert - je bent een man naar mijn hart - ik had het niet beter en duidelijker kunnen zeggen.

    Want een ding vergeet de "Megaman" bovendien ook nog.
    Madonna had na een enorme hype op de download (en hoogtepunt van de fysieke single), na 7 weken langzamerhand ook moeten gaan dalen i.p.v. stijgen !

    Logisch gedacht -
    verstand van/inzicht in hitlijsten
    emphatie/gevoelsmatig -
    vermogen te voorspellen - dagelijks bijhouden van alle downloadlijsten enz enz ...

    Zoals dat deze week ook zal gebeuren - en ja hoe zou ik dat weten...

    Maar goed, zoals jij al zei beste Robert de "Megaman" steekt liever zijn kop in 't zand !

    gr.
    Thom V

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Thom, leuk om te zien dat het je weer goed gaat -;)

    BeantwoordenVerwijderen