maandag 23 februari 2009

Verjaardagscadeau voor André van Duin

André van Duin: De balletjes van de koningin (1) *** eerste week op #1 ***

Een mooier cadeau had André van Duin zich afgelopen vrijdag, 20 februari, niet kunnen voorstellen. Op die dag werd Adrianus Marinus Kyvon namelijk 62 en werd bekend dat zijn single ‘De balletjes van de Koningin’ gestegen was van de achtste naar de eerste plaats van de Single Top 100. Met zijn 62 jaar, is hij nu de oudste artiest ooit met een #1-hit in Nederland. Op #2 staat Elton John, bijna 56 jaar ten tijde van ‘Sorry seems to be the hardest word’, samen met Blue op 8 februari 2003. En op de derde plaats staat Rob de Nijs, bijna 54 toen hij op 28 september 1996 met ‘Banger hart’ zijn eerste #1-hit scoorde.

!! 26/2: correctie op bovenstaande:
Elton John is niet op de een na oudste artiest met een #1-hit. Dat moet zijn Boer Koekoek, die op 16 februari 1974 op #1 kwam met ‘Den Uyl is in den olie’, samen met Vader Abraham. Boer Koekoek, echte naam: Hendrik Koekoek, leefde van 22 mei 1912 - 8 februari 1987. En dat maakt hem op 16 februari 1974 dus bijna 62 jaar oud. Wederom bedankt Martijn Poortvliet voor deze oplettendheid. André van Duin blijft met 62 jaar + 1 dag de oudste artiest met een #1-hit, Elton John komt nu op een derde plaats en Rob de Nijs staat vierde.

Hoewel George Baker bijna 57 was toen hij meezong op ‘I wanna be a one day fly’ van ‘One day fly’, dat #1 kwam op 19 mei 2001, telt hij toch niet mee als één van de oudste acts met een #1-hit. Ondanks zijn bijdrage aan het nummer, kreeg hij geen credit op ‘I wanna be a one day fly’. Dank aan Frank Zweers en Martijn Poortvliet die ons attent maakten op de oude garde!

feesthits

Net op tijd voor de carnaval, dat afgelopen vrijdag van start is gegaan, stijgt ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin naar de eerste plaats. We verwachten echter niet dat het nummer deze dagen veel te horen zal zijn onder de grote rivieren. Daar maken ze al jaren hun eigen carnavalsliedjes, waarin vaak de plaatselijke gebeurtenissen worden bezongen. De meeste feestliedjes die sinds het midden van de jaren ’70 de hitparade halen, zijn dan ook geen echte carnavalliedjes. ‘De balletjes van de Koningin’ is dus gewoon de grootste feesthit dit jaar (van zo’n 25 feestnummers!).

En dat lukt André van Duin dus opnieuw. Na de feesthits ‘Willempie’ (1976), ‘k Heb hele grote bloemkoole’ (1979) en ‘Pizza lied (effe wachte …)’ (1993/1994) en zijn andere #1-hits, ‘Nederland, die heeft de bal’ (1980) en ‘Als je huilt/Bim bam’ (1982), scoort André met ‘De balletjes van de Koningin’ zijn zesde #1-hit. Daarmee stijgt André naar de vierde plaats in de lijst van de meeste Nederlandse #1-hits. Bovenaan staat natuurlijk Marco Borsato met veertien #1-hits.

plagiaat? Het goede nieuws rond de #1 van ‘De balletjes van de Koningin’ werd afgelopen weekend enigszins oversluierd door een bericht over plagiaat, waarover wij werden getipt door Adriaan A.T. Hout. Het nummer zou veel lijken op ‘Hoeveel hoedjes heeft de Koningin’ van Dolf Brouwers uit 1991. In het NCRV programma ‘Cappuccino’, meldde een luisteraar dit en was een stukje van het nummer te horen. Hoewel het erg kort was, menen wij dat de melodie van ‘De balletjes van de Koningin’ veel weg heeft van ‘Hoeveel hoedjes heeft de Koningin’. Volgens het label, hebben Jochem van Tijn & Eric Fluitsma de muziek van ‘De balletjes van de Koningin’ geschreven. De tekst is van André van Duin zelf. Oordeel zelf, het betreffende fragment zit in het derde uur, ongeveer halverwege. Wellicht is er iemand die het hele nummer heeft en dit op YouTube wilt zetten. Laat het ons dan ook even weten!

Dik voor Mekaar

Zoals bekend is ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin, de opmaat voor de Dik voor Mekaar show die aanstaande vrijdag, 27 februari, van start gaat. Daarin zal niet alleen de theaterversie van dit legendarische radioprogramma te zien zijn. André zal ook weer diverse typetjes spelen, zoals Herman Blijker en Ramses Shaffy. Zijn alter ego Jan Wijdbeens gaat weer op bezoek bij bekende Nederlanders. Ook zijn Mijnheer en Mevrouw de Bok (Corrie van Gorp) van de partij. Daarnaast gaat Mijnheer de Groot op zoek naar interessante uitvindingen en neemt Twan de stuntman de meest spectaculaire uitdagingen aan. Voor het programma zijn 6 opnames gemaakt in het theater en 25 op locatie. Voorlopig zijn er 12 afleveringen gepland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten