maandag 23 februari 2009

Nu al 5 versies van Vliegerlied

the Block: Het vliegerlied (89)

Bij de samenstelling van deze Megaman, kwamen we niet minder dan vijf Nederlandse versies tegen van ‘Fliegerlied (So a schöner Tag)’, een kinderliedje uit 2002, van de Duitse band DONIKKL. Tot deze week lukte het alleen Roel C. Verburg om er ook een hitnotering uit te slaan: zijn ‘Wat is dit een mooie dag (vliegerlied)’, stijgt in de derde week van 52 naar #48. Deze week komt daar een tweede cover bij, the Block met ‘Het vliegerlied’.

Achter the Block zit een oude bekende: Dennis Franke, geboren in Groningen in 1969, maar sinds 1978 wonend in Eelde. In zijn jeugd deed hij veel aan sport, schaatsen, wielrennen en turnen, en werd tweede op het nationaal jeugdkampioenschap. Op zijn tiende begon Dennis als zingende dj. In 1990 richtte hij Dennis Franke en de Golfbrekers op, en nam in 1993 het nummer ‘Jij bent de zon op’, van de Vlaamse zanger Bart van den Bossche, op. Dennis scoorde er geen hit mee, maar Jop (uit ‘De bus’) wel, hij kwam er zelfs in 2000 mee tot de eerste plaats. De single had hij ingezongen in de Franke studio’s in Eelde. Na Dennis Franke en de Golfbrekers, dat in 2002 stopte, richtte Franke een nieuwe band op: Tof! Tevens runt hij met zijn broer, het boekingskantoor Franke & Franke Showprodukties.
Voor het ‘Het vliegerlied’ keek Dennis weer over de grens, en kwam terecht in Duitsland, waar ‘Das Vliegerlied’ zeer populair is in de uitvoering van Tim Toupet. Zoals met veel liedjes, ontstond de Nederlandstalige versie van ‘Het vliegerlied’ als een geintje. Gewoon bedoeld om een feestje te bouwen in café the Block van Richard Brink.. In combinatie met het dansje, is de grap wat uit de hand gelopen. Er kwamen reacties uit het hele land, zelfs uit België. Voor Dennis is dit een mooie gelegenheid, want binnenkort komt zijn eigen album uit.

O ja, naast Roel C. Verburg en the Block, zijn er ook nog Nederlandse versies van ‘Het vliegerlied’ van Radlers (als ‘Super sjoene daag’), Dikdakkers en Roy Ramonds (als ‘De reiger’).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten