maandag 26 september 2011

Jarig 100%NL geeft zichzelf een cadeau

Do & Pieter van der Zweep: Vijf jaar (84)

Op 8 juli 2006 kreeg het commerciële radiostation 100%NL, dat in handen is van het Finse bedrijf Mediasales Oy, toestemming om uit te gaan zenden op de FM, en daarmee landelijke dekking. Aanvankelijk profileerde het station zich als een pop, rock en urbanzender, gericht op stadsjongeren tot 35 jaar en zond vooral nummers uit van Ali B, Brainpower en Lange Frans & Baas B., Nederlandstalig dus. Dat werd echter geen succes en halverwege 2008 ging het roer om, en werden bekende Nederlanders als Daphne Deckers, Myrna Goossen, Tanja Jess, Elsemieke Havinga en Jan van Veen ingehuurd om het tij te keren.

Bekende Nederlanders zijn echter geen garantie voor succes. Bovendien zijn ze duurder dan minder/onbekende Nederlanders en dus mochten ze, met uitzondering van Jan van Veen, weer vertrekken. Vervolgens werd de programmering aangepast en mochten (onbekende) dj’s als Robert Feller, Colin Banks en Marjon Keller het opnieuw proberen. Hen lukte het wel om het tij te keren en met een marktaandeel van 4,5% in mei-juni 2011, is 100%NL niet meer weg te denken uit het radiolandschap.

Volgens de wet is het station verplicht naast 70% Nederlandstalig, ook 20% muziek uit Europa te draaien, dat niet Nederlandstalig is. Dat kunnen dus ook nummers van Engelse of Amerikaanse artiesten zijn. Wel moeten ze er om denken dat er per uur niet meer en niet minder dan 2 à 3 Engelstalige platen worden gedraaid. De rest moet Nederlandstalig zijn. Nummers van Frans Bauer of Marianne Weber zul je echter niet horen op 100%NL.

Jongstleden 8 juli 2011 bestond het station dus vijf jaar. Iemand die jarig is, krijgt cadeaus en dus bedachten tekstschrijvers Robert Dorn & Joost Griffioen een lied, getiteld ‘5 jaar’. Zanger Pieter van der Zweep, die al drie jaar samenwerkt met Robert, zong de demoversie in, die ten gehore kwam van 100%NL.
Vervolgens werd zangeres Do benaderd om het samen met Pieter op te nemen, die direct enthousiast was. Bij wijze van verrassing togen Pieter en Do op 12 september (!) naar de studio van 100%NL om het nummer aan te bieden. Wat zeer slim is van de tekstschrijvers, is dat de naam van het station helemaal niet voorkomt in ‘5 jaar’, waarmee het nummer ook anderen aanspreekt.

geen talentenjachten

Do is genoeg bekend; eerder dit jaar scoorde ze haar tweede #1-hit met ‘Hij gelooft in mij’, maar Pieter van der Zweep maakt met ‘5 jaar’ zijn debuut. Pieter (22) komt uit Delfzijl en is al sinds zijn achttiende bezig met muziek maken. Hij heeft nooit overwogen om mee te doen aan talentenjachten als Popstars, want ‘dat is voor mensen die nog niets hebben gedaan in de muziek, of er maar niet inslagen door te breken’. Samen met Robert Dorn en het team dat ook voor Glennis Grace en Danny de Munk werkt, is Pieter druk bezig met zijn debuutalbum. Over zijn samenwerking met Do zegt hij: “Als beginnend artiest is niets mooier dan dat je met zo iemand mag samenwerken, met zoveel ervaring.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten