maandag 26 september 2011

Eerste hit voor dEUS

dEUS: Constant now (92)

Het album ‘Keep you close’ van de Belgische groep dEUS komt deze week binnen op de derde plaats van de Album Top 100, waarmee de groep haar derde top 10-album op rij scoort en haar grootste albumhit. ‘Pocket revolution’ (in 2005) en ‘Vantage point’ (in 2008), bereikten de negende respectievelijk zevende plaats.

Een singlehit hadden de Belgen van dEUS nog nooit gescoord in de Single Top 100. De binnenkomst van ‘Constant now’ danken ze vooral aan het optreden in De Wereld Draait Door van dinsdag 20 september, waarna het nummer genoeg werd gedownload voor een notering. Het leuke van het bijwonen van DWDD, is dat de artiest van die dag die slechts een minuutje heeft voor zijn nummer, dat nummer voor de uitzending integraal speelt voor het aanwezige publiek. En gelukkig voor de tv-kijker, komen die optredens vaak ook integraal op YouTube terecht.
dEUS, God in het Latijns, bestaat sinds 1989, maar is daar niet naar vernoemd, maar naar het nummer ‘Deus’ uit 1988 van de Ijslandse band the Sugarcubes. Aanvankelijk werd de naam dEUS fonetisch gespeld: Dejus. De band ontwikkelde zich van het spelen van covers naar eigen nummers en bracht in 1994 het album ‘Worst case scenario’ uit. Dat werd het niet, maar een groot succes was het ook niet.

In Vlaanderen kwam het succes in 1995 met het album ‘My sister = my clock’ (#3), bij ons pas in 1996 met ‘In a bar, under the sea’ (#52). De single ‘Little arithmeticcs’ werd destijds veel gedraaid op Radio 3 (voorloper van 3FM), maar haalde het niet; de Single Top 100 was toen nog een Mega Top 50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten