zondag 15 oktober 2017

Albumflitsen bij week 41 - 14 oktober 2017

Lees alles over Picasso, het #1-album van Sevn Alias, nog eens terug in de Hitflits van vrijdag. Hier gaan we verder met de andere nieuwe noteringen in de Album Top 100 in een nieuwe editie van de Albumflitsen

#2 Racoon: Look Ahead And See The Chance
Toch jammer. Zonder Picasso van Sevn Alias (met een overwicht van bijna 55%), had de Zeeuwse band Racoon met Look Ahead And See The Chance hun vierde #1-notering gescoord. Nu komt hun zevende studioalbum binnen op de tweede plaats, gelijk aan Another Day (in 2005) en Before You Leave (in 2008). In maart ging aan het nieuwe album, de EP Look Ahead vooraf, met vijf nieuwe nummers.
Het album Look Ahead And See The Chance werd opgenomen in de ICP Studios in Brussel. Een plek waar al veel muzikanten albums opnamen, waaronder Boudewijn de Groot, Bløf en De Dijk. Eind jaren ’90 begon de carrière van Racoon ook in deze studio met het album Till Monkeys Fly (#60 in 2000).

#6 Di-rect: Rolling With The Punches
In 2014 scoorde de Haagse band Di-rect hun voorlaatste hit: ‘Invicible’, een weekje op #99. Daydreams In A Blackout, het album waar het nummer van afkwam daarentegen, knalde binnen op de eerste plaats. Dat zit er deze keer niet in voor Rolling With The Punches, hun achtste studioalbum, want de concurrentie bovenin is moordend. Misschien zit er wel een hitje in, want ‘With A Little Help’ was afgelopen week de Top Song op NPO Radio 2. Op 3 november staat Di-rect in de AFAS Live in Amsterdam.

#14 Robin Borneman: Folklore 2: The Phantom Wail
Twee jaar geleden, in 2015, verscheen Folklore 1: The Waving Days het eerste album van Robin Borneman dat de 57e plaats haalde. Folklore 2: The Phantom Wail, het vervolg, doet het al stukken beter, want het komt binnen op de 14e plaats en op de 1e plaats van de Vinyl 33. Daar blijft het niet bij, want beide albums maken deel uit van een drieluik, waarop Robin je meeneemt op reis door een spirituele wereld. Dus over twee jaar zal deel drie wel volgen.

Dat wil zeggen, als Robin Borneman (Oss, 4 november 1985), daar de tijd voor neemt/krijgt. Na zes jaar frontman te zijn geweest van de elektronische rockband Dearworld, maakt hij sinds 2013 deel uit van het Amerikaanse Trans-Siberian Orchestra met wie hij jaarlijks zestig stadionconcerten geeft.

#15 Liam Gallagher: As You Were
De kans dat Oasis, in 2009 geëindigd met een knallende ruzie tussen de broers Liam en Noel Gallagher, ooit weer begint, is zeer gering. En die kans wordt misschien nog kleiner met het succes dat Liam Gallagher ten deel valt met As You Were, zijn eerste soloalbum.
‘Bijna evenaart Liam het oude Oasis-geluid’ lazen wij in Trouw’. En de Britse fans belonen de weerbarstige zanger deze week met een eerste plaats in de Britse albumlijst. Iets dat hem met zijn eigen rockband Beady Eye nooit is gelukt.

#16 F1rstman: At F1rst
Tien nummers staan er op At F1rst, de eerste EP van F1rstman. ‘Money Money’ feat.  Josylvio, Lijpe & Bollebof staat op de 27e plaats van de Single Top 100. F1rstman is het alter ego van Hassan Syed, geboren in Lahore, Pakistan, die op zijn derde naar Nederland kwam.

#28 Marilyn Manson: Heaven Upside Down
Heaven Upside Down is het tiende studioalbum van de Amerikaanse rockband Marilyn Manson. Eigenlijk had het album al op 14 februari, Valentijnsdag, moeten verschijnen. Maar doordat zanger Manson  (= Brian Hugh Warner, 48) er niet tevreden over was, werd het uitgesteld tot het najaar. Als werktitel was voor Say10 gekozen, een verwijzing naar het jaarboek van de middelbare school van de zanger, die nog de enige overgeblevene is van de originele bezetting in 1989.

#46 Lil Pump: Lil Pump
Rappers worden al jonger. Lil Pump (echte naam Gazzy Garcia), is op 17 augustus 17 jaar geworden. Met Smokepurpp (= Omar Pineireo), producer van zijn mixtape Lil Pump vormt hij de Gucci Gang. Samen maken ze ‘SoundCloud rap’, een mix elektroniche muziek met hiphop, waarvan de artiesten zich op het platform SoundCloud manifesteren. De rappers putten hun inspiratie uit de muziek van wijlen punkzanger/producer GG Allin (1956-1993), die overleed aan een overdosis.

#51 Danny Vera: The New Black And White Pt. III
Na de EP’s The New Black And White (#100 in 2014) en The New Black And White Pt. II (#14 in 2015), heeft het twee jaar geduurd eer Danny Vera met het vervolg kwam. Tussendoor bracht hij het album Outsider uit dat vorig jaar de vijfde plaats bereikte. Wekelijks staat hij in het RTL7-programma Voetbal International.

The New Black And White Pt. III EP bevat zes nummers, waaronder drie eigen nummers. De titel verwijst naar de gelijknamige band van zijn vader, van wie hij de liefde voor muziek kreeg. ‘Toothpick Louie’ schreef hij ter nagedachtenis aan de dood van zijn vorig jaar overleden vader. De EP’s zijn opgenomen in de SSE Noord studio van Frans Hagenaars.

#73 JP. Cooper: Raised Under Grey Skies
Op 26 augustus, een week voordat de maand september begon, verdween ‘September Song’ van JP. Cooper na 24 weken uit de Single Top 100, met een 16e plaats als hoogste notering. Vorige week was de Britse zanger, waarbij JP staat voor John Paul, in het land voor promotie van zijn debuutalbum Raised Under Grey Skies, waarvoor hij alle 13 nummers zelf (mede) schreef.

#76 Ane Brun: Leave Me Breathless
Op Leave Me Breathless, het zevende studioalbum van de Noorse folkzangeres Ane Brun, staan alleen covers. Brun daarover in het tijdschrift Heaven: “Alle muzikale verkenningen beginnen met covers. Vrijwel iedereen heeft ze opgenomen. Van Elvis tot en met Ella Fitzgerald. Je eigent je een lied van een ander toe en bepaalt daarmee de sfeer van het nummer. Ik heb altijd werk van anderen geherinterpreteerd.” Onder de covers ook ‘No Reason To Cry’ van de vorige week overleden Amerikaanse muzikant Tom Petty.

#86 NF: Perception
Uit Gladwin, Michigan, komt rapper NF, waarbij zijn initialen staan voor Nate Feuerstein, dat zijn echte naam is. Door de scheiding van zijn ouders, werd hij grotendeels opgevoed door zijn moeder. Misbruik door de nieuwe vriend van zijn moeder en een moeder die hij dood vond, overleden aan een overdosis, niets bleef hem beespaard. Het schrijven van nummers hielp hem dan ook door deze donkere tijd. Perception is zijn derde album.

#97 Melanie De Biasio: Lilies
“Wie de koortsige baslijnen, zwervende piano en onthechte altstem op Lilies, haar derde album, hoort, wordt snel meegevoerd naar een bijzonder universum. Ze heeft soul, ademt jazz, sluit aan bij triphop en wordt geremixt met beats.” Zie daar een korte beschrijving van de 38-jarige Belgisch zangeres Melanie De Biasio. In de eerste week van november doet ze ons land aan voor concerten in Den Haag (2,3,4), Utrecht (5) en Groningen (6).

#98 A-ha: MTV Unplugged – Summer Solstice
Na Ane Brun (zie onder #76), is A-ha (op #98) de tweede Noorse act met een nieuw album. Op 22 en 23 juni van dit jaar gaf het Noorse trio in de Harbour Hall in de Noorse plaats Giske voor MTV voor een kleine groep fans een akoestisch concert.. Naast nummers van het nieuwste album Cast In Steel (#5 in 2015), speelden Magne Furuholmen, Morten Harket en Paul Waaktaar-Savoy, ook hits als ‘Take On Me’ en ‘Hunting High And Low’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten