zondag 30 oktober 2011

Birdy dankt hit aan dansprogramma

Birdy: Skinny love (16) *** hoogste eersteweeks ***

Laten we hopen dat met ‘Skinny love’ van Birdy niet hetzelfde gebeurd als met ‘Mistletoe’ van Justin Bieber deze week. Vorige week was ‘Mistletoe’ de hoogste eersteweeks op #21, maar valt deze week terug naar de 48e plaats. Birdy komt zelfs vijf plaatsen hoger, op #16.

Die hoge binnenkomst dankt de Britse zangeres vooral aan choreografe Conny Janssen van het tv-programma ‘So you think you can dance’. Zij maakte voor het danskoppel Nina Plantefève-Castryck en Anthony Benjamin een choreografie op het nummer ‘Skinny love’ uitgevoerd door Birdy. Na de uitzending van afgelopen zondag 23 oktober 2011, werd het nummer veelvuldig gedownload met als voorlopig resultaat #16. Vorig jaar leverde het programma ook al een hit op: ‘Animale’ van Don Diablo feat. Dragonette (#33).

Birdy is de artiestennaam van Jasmine van den Bogaerde (Lymington, Hampshire, 15 mei 1996). De liefde voor muziek heeft ze niet van een vreemde, want haar moeder is concertpianiste. De fantasie heeft ze waarschijnlijk van haar opa, acteur/schrijver Dirk Bogarde. Op haar zesde begon Birdy met pianospelen en een jaar later schreef ze haar eerste liedjes. In 2008 deed ze met het zelfgeschreven nummer ‘So be free’ mee aan de ‘Open Mic UK’, een muziekwedstrijd voor vocalisten die sinds 2008 wordt gehouden. Zowel in haar eigen leeftijdsgroep (ze was 12 toen ze meedeed) als totaal, won ze de wedstrijd. De prijs was het opnemen van een eigen album, dat eind deze week verschijnt en getiteld is ‘Birdy’.

Drie jaar na de wedstrijd nam ze het nummer ‘Skinny love’ op, origineel van de Amerikaanse folkgroep Bon iver, rond zanger Justin Vernon uit 2008. ‘Skinny love’, afkomstig van het album ‘For Emma, forever ago’ van Bon iver scoorde nergens, maar dat deed de versie van Birdy eerder dit jaar wel: #17 in de Britse hitparade. Haar versie werd even later gebruikt in ‘The sun also rises’, een episode uit de tv-serie ‘The vampire diaries’, uitgezonden op 5 mei 2011. En dankzij Conny Janssen wordt het nu ook bij ons een grote hit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten