maandag 21 januari 2008

Amy Winehouse naar #1 met downloadsingle én album

Mark Ronson feat. Amy Winehouse: Valerie (1)

Niet bepaald de gezondste meid, als je het de Megaman vraagt, maar ze is wel mooi in het bezit van een #1-hit in de Single Top 100 én in de Album Top 100! Beroepsjunk Amy Winehouse stijgt in haar derde week door met ‘Valerie’, een nummer dat vooral populair werd tijdens de 3FM-actie ‘Serious request’ van een aantal weken geleden. Het was het een-na-meest aangevraagde nummer die week (na ‘Let’s dance to Joy division’ van the Wombats). Die populariteit betaalt zich nu uit in de vorm van Amy’s eerste charttopper in Nederland.

voor het eerst download op #1

Na Groot-Brittannie in 2006 met 'Crazy' van Gnarls barkley, is ook Nederland volledig gezwicht voor de download. 'Valerie' heeft uitsluitend op basis van downloads de eerste plaats bereikt van de Single Top 100. Platenmaatschappij Sony BMG heeft het nummer alleen als download uitgebracht. Het nummer had drie weken nodig om de eerste plaats te bereiken via de downloadnoteringen 8-3-1. Tot nu toe was de hoogste plaats voor een download #2. Dat lukte Mariah Carey met 'All I want for christmas' eind vorig jaar. Een week later kwam de download van 'Last christmas' van Wham! tot de vijfde plek. Het eerste nummer dat op basis van uitsluitend downloads een top 5-positie bereikte, was 'Ben je down (TMF awards 2006 anthem)' van the Partysquad feat. Jacqueline (Krezip), Extince & Caprice. De track kwam op 9 december 2006 binnen op een vierde plek, en zakte de week daarna naar #35.

einde van de Single Top 100?

Al lange tijd neemt de verkoop van fysieke singles af. Vorig jaar zijn er zo'n 1 miljoen singles verkocht in Nederland. Tien jaar geleden waren dat nog 8 miljoen. Eerder al kondigden verscheidene grote platenmaatschappijen aan nog dit jaar met de verkoop van fysieke singles te willen stoppen. Nu een nummer uitsluitend op basis van downloads de eerste plaats heeft bereikt, komt dit moment dichterbij. Maandag heeft Bart Cools van EMI in het Algemeen Dagbladaangekondigd dat zijn platenmaatschappij in 2009 geen fysiek singleproduct meer zal uitbrengen. En Media Markt-directeur Pieter de Haas verklaart 'de single dood'. Het is dus een kwestie van tijd dat we de Megaman niet meer baseren op de Single Top 100, maar op de Download Top 100. Overigens verwachten we dat vooral Nederlandse (kinder)acts hier het meeste nadeel van zullen hebben. Tenzij ze tijdig hun releasebeleid op de nieuwe geluidsdrager gaan afstemmen.

Amy doet het niet alleen trouwens; eigenlijk is ‘Valerie’ een nummer van haar producer, Mark Ronson. Ronson nam een heel album op met covers, ‘Version’, waarbij hij de zang door anderen liet verzorgen. Amy Winehouse verzorgt dus slechts een gastrol. Maar wacht eens; ‘cover’? Ja, inderdaad: ‘Valerie’ bestond al voordat Amy zich er aan waagde. Het nummer stamt uit 2006 en is oorspronkelijk van the Zutons. Het origineel bereikte de top 10 in Groot-Brittannië, de cover maakt het nummer nu ook bekend in Nederland.

En hoe gaat het momenteel met Amy? Nou, slecht eigenlijk. Haar man, Blake Fielder-Civil, zit al ruim een paar maanden in de bak, omdat hij een barkeeper mishandeld zou hebben, om hem vervolgens om te kopen, in een poging de aanklacht te laten vervallen. Afgelopen vrijdag, 18 januari, moest Fielder-Civil voorkomen. Amy toog naar de rechtzaal en maakte geen goede indruk. Ze oogde erg instabiel en verward. Bij het naar buiten gaan werd ze ondersteund door haar schoonmoeder. Hopelijk komt er ooit nog een derde Winehouse-album...

Tegelijkertijd met single én album naar #1 stijgen, dat gebeurt niet elke week. Amy is de eerste die dat presteert sinds Mika op 18 augustus vorig jaar. Hij deed dat toen met de single ‘Relax take it easy’ en het album ‘Life in cartoon motion’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten