zondag 24 juni 2012

Anouk schuift achtergrondzangeres naar voren

Morrison: What we do best (81)

Lange tijd moest Anouk het geheim houden: haar ontdekking, een nieuwe zangeres. Op vrijdag 15 juni kon ze er eindelijk over praten en haar nieuwe protegé presenteren: Morrison met het nummer ‘What we do best’. Het nummer, geschreven door Anouk en mede door haar geproduceerd, is uitgebracht op haar eigen platenlabel Goldilox.
Morrison is Sandra Bierman, die werkte als nagelstyliste in een Amsterdamse salon, waar Anouk geregeld kwam. De eigenaresse van de salon tipte Anouk op het nieuwe talent, die volgens haar echt kon zingen. Anouk ging eens luisteren, zag enkele filmpjes van haar, kwam tot dezelfde conclusie en nam haar onder haar hoede. Het eerste wapenfeit van Bierman is niet de single ‘What we do best’, maar als één van de achtergrondzangeressen op het album ‘To get her together’ van Anouk dat in mei 2011 verscheen.

Voordat Bierman door Anouk werd gescout, zong ze al een tijdje, maar had ze daar nog niets serieus mee ondernomen. Ze doorliep het Coornhert Lyceum in Haarlem, waar ze actief was in toneel, schilderen en muziek. Op 9 juni 2004 vond het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT) plaats, een wedstrijd tussen Haarlemse scholen op het gebied van muziek, beeldende kunst, literatuur, cabaret, toneel, dans en mode. Bierman was toen zangeres van de band van Predrag Petrovic, een docent.

De band voerde een bewerking uit van een oud volkslied van de componist Djurdevdan en won daarmee de HITprijs. De jury over Bierman, toen ze een jaar of 18 was: ‘De zangeres draagt een groot deel van de vertolking. Ze kan heel goed een melancholieke sfeer van heimwee over brengen en weet waar de tekst over gaat. Sandra Bierman heeft een volwassen stem.’

gunnen

Inmiddels zijn we acht jaar verder en gaat Bierman door het leven als Morrison, een artiestennaam die ze zelf koos. Ze kent de muziek van Anouk wel, maar heeft geen enkele cd van haar in huis. Samenwerken met Anouk vond ze leuk, omdat Anouk altijd vrolijk is en makkelijk om mee te werken. Iets wat Trijntje Oosterhuis onlangs ook al verklaarde nadat Anouk haar album ‘Wrecks we adore’ had geproduceerd. Anouk over de samenwerking met Morrison: “Je wilt het beste er uit halen, maar niet ten koste van de persoon. Ik vind haar zo leuk, ik gun het haar.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten