vrijdag 29 juni 2012

Hitflits: eerste #1-album voor Linkin park; ‘Echte vrienden’ pakken platina

Twee keer zaten ze er heel dichtbij, met ‘Meteora’ in 2003 en met ‘Minutes to midnight in 2007, beide #2. Maar een #1-notering zat er nog niet in. Tot deze week, want ‘Living things’, het vijfde studioalbum van Linkin park komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album, wederom geproduceerd door zanger Mike Shinoda en producer Rick Rubin, is de opvolger van ‘A thousand suns’ uit 2010 dat tot #7 kwam.

Als het album van Linkin park er niet was geweest, had ‘Op volle kracht’ de #1-positie behouden, want dat staat op #2 en verkoopt ruim bijna 40% minder dan de #1. Maar het heeft niet zo mogen zijn en dus moet Jannes weer genoegen nemen met één week op #1, voor de vijfde keer inmiddels.

In tegenstelling tot Linkin park, weet Maroon 5 een eerdere prestatie net niet te verbeteren. Het nieuwe album ‘Overexposed’ komt binnen op de derde plaats. Hun vorige drie albums stonden op #2 (‘Songs about Jane’, in 2004), #4 (‘It won’t be soon before long’, in 2007) en #8 (‘Hand all over’, in 2010). De heren hebben hun neergaande spiraal van albumnoteringen met ‘Overexposed’ dus weten te doorbreken.

De overige eersteweeks noteringen:
#21 Joe Jackon: The duke
#32 R.Kelly: Write me back
#56 Offspring: Days go by
#57 Flo rida: Wild ones
#78 Benjamin Herman: Deal [NL]
#82 Daniel Barenbom: Beethoven for all – music of power, passion & beauty. Pianist/dirigent uit Buenos Aires, Argentinië

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft ‘Sign no more’ van Mumford & sons wederom de lijst aanvoeren. Het album staat nu vier weken bovenaan, maar voelt inmiddels de adem van Adele in de nek, want haar album ‘19’ verkleint de afstand van 18 naar 10%.

De twee optredens van Pearl jam in het Ziggo Dome in Amsterdam, afgelopen dinsdag en woensdag, laten z’n sporen na. Twee albums van de groep gaan op herhaling: ‘Ten’ (op #4) en ‘Rearviewmirror’ (op #8) en er komt eentje binnen: ‘Backspacer’ (op #38). Daarnaast stijgt ‘Into the wild – original soudtrack van zanger Eddie Vedder, van 10 naar #3. In de ‘normale albumlijst’ gaat ‘PJ20’ van de groep zelf op herhaling op #100.

Ook nog vermeldenswaard is de binnenkomst van ‘This is it’ van Michael Jackson op #45. Afgelopen dinsdag was het drie jaar geleden dat the King of Pop overleed en zond RTL8 de gelijknamige documentaire uit over de voorbereidingen en repetities van de geplande ‘comeback’ van Michael Jackson.

Vorige week pakten ze op de laatste dag de eerste plaats en deze week doen ze het weer! ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling is opnieuw het bestverkochte liedje in Nederland en blijft de #1 in de Single Top 100, nu voor de vierde week.

platina vrienden

Nog geen drie weken geleden ontvingen ze een gouden plak voor 10.000 verkochte exemplaren. De afgelopen week werd het nummer platina en ontvingen ze in de tv-uitzending van ‘VI Oranje’ van afgelopen maandag, een platina exemplaar voor de verkoop van meer dan 20.000 stuks!
En het einde is nog niet inzicht: in het programma zongen de twee hun nummer en de dag daarop stonden ze op de bühne in Goes tijdens het TROS Muziekfeest op het plein. Beide optredens hebben er voor gezorgd dat ‘Echter vrienden’ #1 blijft en Gusttavo Lima met ‘Balada’ het weer niet gered heeft en wederom met een tweede plaats genoegen moet nemen. Wellicht volgende week?

Aanstaande zondag is de finale van het EK-voetbal tussen Italië en Spanje. De EK-hits zijn op twee na (‘We are here to make some noise’ van Armin van Buuren op #52 en ‘Helden’ van Wilfred Genee, Johan Derksen & Edwin Evers op #79) verdwenen. Met als gevolg een stortvloed aan eersteweeks noteringen! Hier komen ze alle 17:
#9 Yellow claw feat. Shaak & Mr. Polska: Krokobil [NL]
#12 Miss Montreal: Wonderfull days (live @ Mattie & Wietze, Q-music) [NL]
#25 Major Lazer: Get free
#33 Muse: Survival (Megahit de komende week)
#42 Shary-An: Never played the bass [NL]
#51 Chris Hordijk: Jump from a waterfall [NL]
#55 Maroon 5: One more night
#68 the Champ feat. MC F: Give it up for Feijenoord [NL]
#69 Byentl: Best dress [NL]
#83 K3: Waar zijn die engeltjes
#85 Ronnie Ruysdael: Komkommerbij [NL]
#87 Alanis Morissette: Guardian
#91 the Gaslight anthem: 45
#93 DJ Silence: Que passa [NL]
#94 Mr. Polska feat. Ronnie: Soldaatje [NL]
#97 I’m sexy and I know it: Sexy and I know it
#100 Alex Gaudino: Chinatown

In de nieuwe Megaman, die na het weekend verschijnt, lees je weer alles over deze stroom aan nieuwe hits. Dan gaan we ook in op reacties over de hits van Byentl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten