vrijdag 7 november 2008

Hitflits: winst en verlies voor Ilse DeLange


Met een voorsprong van 24% op de #2 knalt ‘Als je lacht’ van Jan Smit op #1 binnen van de Single Top 100. Het is zijn achtste #1-hit, en zijn vijfde dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats. 2008 is een goed jaar voor binnenkomers op #1: Jan Smit lukt dat na ‘Stilte in de storm’ voor de tweede keer van de in totaal zeven binnenkomers op #1, een evenaring van het record uit 2006. ‘So incredible’ van Ilse DeLange, de #1 van vorige week, zakt naar de zesde plaats.

De #2 is ook nieuw, ‘Laat je droom bestaan’ van Freek Bartels die zondag 26 oktober werd gekozen als de nieuwe Josef. De notering is geheel op basis van de download, die dan ook de Download Top 50 aanvoert. Er zijn twee binnenkomers bij de bovenste 10: op #4 ‘If I were a boy’ van Beyoncé (gestegen vanaf #20), een weerzien met de top 10 sinds ‘Beautiful liar’, met Shakira, uit 2007, dat #1 kwam. En op #9, en daar zijn we heel erg blij mee: ‘Just a flirt’ van Miss Montreal (gestegen vanaf #15).

geen Marco Borsato?

En Marco Borsato dan met ‘Dochters’, zal je je terecht afvragen? In de midweek hadden we het nummer nog een top 10-positie toebedacht. Op woensdag stond de track op #12, geheel op basis van downloads. En daar zit het ‘m ook in: die downloadnotering was op basis van de albumtrack van ‘Dochters’. De midweek is een voorlopige lijst, waarin nog vervuiling kan zitten. In de definitieve lijst is deze albumtrack er dan ook terecht uit gefilterd. De singledownload van ‘Dochters’ is afgelopen maandag in de verkoop gegaan, en de fysieke single ligt vanaf vandaag, 7 november, in de winkels. Dus volgende week komt het zeker goed met ‘Dochters’!

Andere binnenkomers zijn er deze week van onder andere Nickelback met ‘Gotta be somebody’ (op #22), Jeff van Vliet, volgens velen de nieuwe Hazes, met ‘’t Is niet mijn fout’ (op #27), Syb met ‘Tussen land en sterren’ (op #32), Roy Gates met ‘One touch’ (op #43), Karima met ‘Hold on sister’ (op #44), Svenson feat. John Robinson met ‘Lover (I want you)’ (op #46) en Milow met ‘Ayo technology’ (op #69).

Het was spannend tot de laatste dag, maar uiteindelijk heeft Ilse DeLange het gered. Haar album ‘Incredible’ moest er even op wachten, maar stijgt in de derde week alsnog naar #1 in de Album Top 100, waarmee ze haar vierde #1-album boekt. Daarmee blijft ze, met 7%, ‘Wit licht’ van Marco Borsato voor. Katie Melua stijgt ook een plaatsje en komt met ‘The Katie Melua collection’ op een derde plaats terecht.

In tegenstelling tot andere weken, is het relatief vrij rustig in de albumlijst. De hoogste binnenkomer komen we pas op #14 tegen: ‘Soul’ van Seal. Daaronder op #23 ‘Twice is a blue moon’ van Ferry Corsten en op #40 ‘Celia trigger’ van Marike Jager. Net buiten de bovenste 50 valt ‘I know that name’ van Paul Carrack (op #53)

Marillion scoort met twee albums tegelijk: ‘Happiness is the road vol 1 – the hard shoulder’ op #83 en ‘Happiness is the road vol 2 – the hard shoulder’ op #85. Andere binnenkomers zijn er van Ry Cooder met ‘Anthology, the ufo has landed’ van Ry Cooder (op #64), Petra Berger & Jan Vayne met ‘Crystal’ (op #69),
‘Slipway fires’ van Razorlight (op #88) en de hekkensluiter is ‘The way I see it’ van Raphael Saadiq.

In de aanloop naar de tv-special aanstaande zaterdagavond, stijgt ‘Buiten spelen’ van Kinderen voor kinderen van 55 naar #37. Dus dat wordt volgende week nog hoger. Maar eerst is er na het weekend weer een nieuwe Megaman met alle (hit)feiten achter de hits in de Single en Albumlijst.

4 opmerkingen:

 1. Vreemd dat als de download van Marco Borsato op maandag in de verkoop gaat er dan op vrijdag geen notering uit komt rollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De downloadverkopen van deze week (zo t/m za), tellen pas mee voor de lijst van volgende week. Zo lopen ze synchroom met de fysieke verkoop (vr t/m do).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'Happiness is the road' volume 1 van Marillion heet 'Essence', nu staat er 2x 'The Hard Shoulder'.
  Best vreemd dat de albums een notering krijgen, want officieel zijn de albums hier niet uitgebracht. Imports uit Polen wellicht?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Jelle: Dank voor je correctie, we zullen deze doorvoeren. Beide albums zijn gewoon verkrijgbaar.

  BeantwoordenVerwijderen