dinsdag 4 november 2008

Seal kiest voor change

Seal: A change is gonna come (38)

‘Change’ is het thema van Barack Obama bij de Amerikaanse verkiezingen, die dinsdag, 4 november, worden gehouden. Het zal dan ook geen toeval zijn dat ‘A change is gonna come’ van Seal nu op single is uitgebracht. Het nummer, geschreven in 1963 door Sam Cooke, werd in de jaren ’60 gebruikt door de Civil Rights Movement, een beweging die strijde voor de burgerrechten, en dan met name voor de zwarte bevolking in de zuidelijke staten. De versie die Solomon Burke in 1965 opnam, werd in 1986 in ons land een hit (#38). Het nummer is door diverse anderen gecoverd, waaronder Bob Dylan, Aretha Franklin, the Band, Billy Bragg, Gavin DeGraw, the Fugees en Tina Turner. De groep Arcade fire heeft het nummer nu gebruikt in de campagne van Barack Obama. Seal heeft een album opgenomen getiteld ‘Soul’, met soulklassiekers van onder anderen James Brown, Ben E. King en Curtis Mayfield. A change is gonna come’ is daarvan de eerste single en zijn zevende hit.

Sam antwoord Bob

Sam Cooke schreef ‘A change is gonna come’ in 1963. Cooke was zeer onder de indruk van ‘Blowing in the wind’ van Bob Dylan. Een nummer over racisme in Amerika geschreven door een blanke! Tijdens zijn tournee in mei 1963, sprak Sam veelvuldig met mensen in Durham, North Carolina over de situatie van de zwarte bevolking. Na een concert legde hij in de tourbus de basis van ‘A change is gonna come’, dat eigenlijk een antwoord is op de vragen die Bob Dylan stelt in ‘Blowing in the wind’:
Bob: ‘How many years can some people exist, before they’re allowed to be free?’
Sam: ‘Fewer than you think’
Het nummer van Sam Cooke werd dan ook een belangrijk strijdlied voor de Civil Rights Movement. Bob Dylan schreef daarop ‘The times they are a-changin’, waarin de echo van ‘A change is gonna come’ doorklinkt.

covers

‘A change is gonna come’ is niet het enige nummer van Sam Cooke dat is gecoverd. In ons land behaalden de volgende acts de hitparade:
- 1969: Johnny Nash: ‘Cupid’ (#9)
- 1974: Cat Stevens: ‘Another saturday night’ (#21)
- 1980: the Spinners: ‘Cupid/I’ve loved you for a long time’ (#3)
De enige hit die Sam Cooke zelf scoorde in ons land was ‘Wonderful world’ uit 1960. Pas in 1986 werd het een #1-hit dankzij het gebruik daarvan in de spijkerbroekenreclame ‘Levis 501’. Cooke was toen al 22 jaar dood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten