zondag 3 december 2017

Geike Arnaert zong niet eerder in het Nederlands

#90 Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande

Na ‘Zo Stil’ (#14 in 2012. origineel ‘Still’ van de Duitse punkgroep Jupiter Jones), heeft Bløf opnieuw een nummer uit het Duits vertaald. Dit keer gaat het om ‘Frankfurt Oder’ door Axel Bosse van zijn album Guten Morgen Spinner uit 2006. Bosse nam het nummer in 2011 nog een keer op met actrice/zangeres Anna Loos voor zijn album Wartesaal.

via Herbert Grönemeyer

Een aantal jaren geleden had Bløf regelmatig contact met de Duitse zanger Herbert Grönemeyer  (hit: ‘Halt Mich’, #24 in 1988). Met hem stonden ze in Ahoy in Rotterdam en verzorgden in Düsseldorf zijn voorprogramma. Met hem spraken ze over het opnemen van een Duits nummer. Grönemeyer stuurde een paar nummers op, waaronder ‘Frankfurt Oder’ van Bosse.

van tuinhuis naar strandhuis

‘Frankfurt Oder’ gaat over een mistroostige, verlaten plek. Peter Slager, bassist bij Bløf, maar ook vaste tekstschrijver, ging op zoek naar een plek dat hetzelfde gevoel zou geven. Hij kwam uit bij Zoutelande, een oud strandhuis, dat tot 2006 de ontmoetingsplek was voor de lokale jeugd van Zoutelande, een dorp in de Zeeuwse gemeente Veere. Toevallig bleek Zoutelande ook de plek te zijn waar Grönemeyer als kind met zijn ouders op vakantie ging.
Slager: “ ‘Frankfurt Oder’ en ‘Zoutelande’ bekt min of meer hetzelfde. Ik heb daarop de situatie van een tuinhuisje naar een strandhuis verplaatst. “ Eerder dit jaar nam Bløf het nummer op voor hun album Aan (#2 in mei).

niet eerder Nederlandstalig

In Duitsland was ‘Frankfurt Oder’ een groot succes in de uitvoering van Bosse en Loos. Daarop bracht de platenmaatschappij van Bløf hen in contact met Geike Arnaert, van 1997 tot 2008 zangeres bij de Belgische groep Hooverphonic. Met haar scoorde de groep in ons land drie hit. Geike Arnaert (Poperinge, 13 september 1979)  verklaarde ‘wel schik te hebben in het nummer zoals Pascal het had ingezongen op Aan’. Voor Geike was het wel de eerste keer dat ze in het Nederlands zong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten