vrijdag 28 april 2017

remix levert Justin Bieber zesde #1-hit op; album Ed Sheeran terug op #1

Even leek het er op dat Lil’ Kleine met ‘Alleen’ zijn derde #1-hit zou scoren. Maar de remix van ‘Despacito’ gooide roet in het eten. Dankzij die remix stijgt het nummer (beide versies bij elkaar opgeteld) naar de eerste plaats van de Single Top 100. Dat levert Justin Bieber zijn zesde en Luis Fonsi en Daddy Yankee het hun eerste #1-hit op. Bij ons is ‘Despacito’ bijna 2 miljoen keer gestreamd, waarvan de remix 1,3 miljoen. Wereldwijd liggen de cijfers alsvolgt: in totaal meer dan 64 miljoen keer, de remix meer dan 43 miljoen.
En dan te bedenken dat ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee bij ons in elf weken tijd nooit hoger kwam dan de 23e plaats. Vorige week knalde het nummer dankzij de remix met Justin Bieber de top 10 in. Maar wie had verwacht dat het nummer deze week zou doorstoten naar de eerste plaats, waar ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran zich stevig had genesteld? Ach, we hadden het kunnen weten, want ‘Despacito’ betekent niet voor niets ‘langzaam aan’!

SINGLE TOP 5

1. (7)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
2. (3)   Lil’ Kleine: Alleen (op minder dan 13%)
3. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You
4. (2)   Boef: Habiba
5. (5)   Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla

Gisteren, donderdag 27 april 2017, vierde koning Willem Alexander zijn 50e verjaardag. Sinds 2013, het jaar dat hij koning is, worden ieder jaar, op de vrijdag voorafgaand aan zijn verjaardag, de Koningsspelen gehouden. Vorige week vrijdag startten de spelen op basisschool ‘De Vijfmaster’ in Veghel in aanwezigheid van koning Willem Alexander en koningin Máxima met een ontbijt, gevolgd door sport en spel. 
Jaarlijks hoort bij de Koningsspelen een liedje, gezongen door Kinderen voor Kinderen. Dit jaar is dat ‘Okido’, geschreven door Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis. De solisten zijn Miencke, Ayana, Dewi, Sem, Luuk. ‘Okido’ komt binnen op de 83e plaats en is de 21e notering voor Kinderen voor Kinderen. Voor de actie tegen het vangen van haaien, heeft het koor voor  ZAPP Your Planet een speciaal liedje ingezongen: ‘Haai-alarm!’.

Snel over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#22 Shawn Mendes: There’s Nothing Holdin’ Me Back (maandag staat hij de Ziggo Dome)
#31 Broederliefde: Veel Osso, vanavond wordt op NPO3 de documentaire ‘Op Weg Naar Het Kasteel’ uitgezonden. Daarin zijn de voorbereidingen te zien van het concert dat de groep zaterdagavond geeft in ‘Het Kasteel’, het Sparta stadion. 3FM zend het concert die avond live uit.
#58 French Montana feat. Swae Lee: Unforgettable
#75 G-Eazy & Kehlani: Good Life
#97 Bokoesam feat. Jonna Fraser: BBB
#99 Lil Uzi Vert: Xo Tour Llif3
#100 Halsey: Now Or Never

ALBUMS

Niet alleen in de Single Top 100 raakt Boef zijn #1-positie kwijt. Ook in de Album Top 100 komt een (voorlopig) einde aan zijn Slaaptekort. En het is een oude bekende die hem onttroont, want na vijf weken afwezigheid keert het album ÷ (Divide) van Ed Sheeran terug op de eerste plaats en gaat in totaal een derde week in aan kop.

ALBUM TOP 5

1. (3)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (derde week op #1)
2. (1)   Boef: Slaaptekort (op bijna 1%)
3. (2)   Kendrick Lamar: Damn.
4. (5)   Jonna Fraser: Jonathan
5. (4)   John Mayer: The Search of Everything

Record Store Day

Vorig weekend vond de tiende editie van Record Store Day (RSD) plaats. RSD is het jaarlijkse feestje van de platenzaken in de wereld. In ons land waar het voor de achtste keer werd gevierd, kon je in 99 platenzaken terecht voor zo’n 500 bijzondere vinylplaten. Daarnaast traden ruim 150 muzikanten op, waaronder Jett Rebel, dit jaar de ambassadeur van RSD.

Volgens een groot deel van de deelnemende zaken, was deze editie van RSD een groot succes. Sommige zaken boekten, in vergelijking met vorig jaar, een omzetstijging van meer dan 20% tot 100%! Een aantal van die bijzondere vinylplaten verkochten zelfs genoeg voor een notering deze week en dat zijn de volgende vier elpees:
#49 David Bowie: Cracked Actor – Live Los Angeles ’74, 3-lp opgenomen op 5 september 1974 tijdens de ‘Diamond Dogs Tour’ in het Los Angles Amphiltheatre. Van deze lp’s zijn wereldwijd slechts 17.000 geperst, waarvan 5.000 voor het Verenigd Koninkrijk
#78 the Black Angels: Death Song (oplage: 2.000)
#90 the Doors: Live At Matrix (10.000)
#85 David Bowie: Bowpromo (15.000)

Op #50 gaat het album Hammersmith Odean, London ’75 van Bruce Springsteen & the E-Street Band uit 2006 op herhaling, dankzij de vinylpersing. De 16 nummers zijn echter dezelfde.

Buiten de vinylalbums komen ook nog de volgende albums binnen. Van elk album en/of artiest, volgt een korte toelichting:

#18 Ray Davies: Americana
Americana is het eerste album sinds Working Man’s Café uit 2007 van de Britse Ray Davies, voormalig zanger en oprichter van the Kinks. In 2010 zette hij het project See My Frieds op, met Mumford & Sons, Bruce Springsteen, Metallica en Spoon. Het gelijknamige album met oude Kinks-nummers bereikte bij ons de 54e plaats in 2010.

Voor het album Americana gebruikte Davies de gelijknamige biografie uit 2013. Op het album, opgenomen in Konk, de opnamestudio van the Kinks, haalt hij herinneringen op aan de Amerikaanse tournees met het Kinks en het leven in New York en New Orleans. De muziek op Americana is van the Jayhawks. Later dit jaar volgt nog een tweede deel van Americana.

#30 Hallo Venray: Where Is The Funky Party?
In het dertig jarig bestaan van de Haagse band Hallo Venray, kwamen hun albums nooit hoger dan de 44e plaats; dat was in 2014 met Show. Where Is The Funky Party?, hun elfde album, opgenomen in Frankrijk met JB Meijers, gaat daar verder overheen, en komt binnen op de … 30e plaats. Het feest kan beginnen dus!

#40 Venice: Into The Morning Blue, na het coveralbum Brunch Buffet (#55 in 2016), komt dit familiekwartet (twee broers, twee neven) uit Californië met een nieuw album. Twee nummers gaan over het overlijden van beider vaders.

#66 TenTemPiés: A Mi Propio Paso, internationaal collectief rondom de Chileense Maurino Alarcon, gevestigd in Amsterdam. A Mi Propio Paso is hun derde album.

#68 Björn van der Doelen en de Huursoldaten: De Cowboy, De Outlaw, De Sherriff en De Hoer, vierde album van de 40-jarige Wouterus Jacobus Antonius (Björn) van der Doelen uit Goirle. Tot zijn dertigste voetbalde hij bij PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC. Dit album is uitgebracht op zijn eigen label: Val Allemaal Maar Kapot Ik Doe Het Zelf Wel – Records.

#71 Blackbear: Digital Druglord, derde studioalbum van Matthew Tyler Musto uit Daytone Beach, Californië, alias de Amerikaanse hiphopper Blackbear

#91 Gosto: Memory Ivy, debuutalbum van de 27-jarige Roel Vermeer uit Rotterdam

#97 Incubus: 8, na het vorige album If Not Now, When? (#51 in 2011), grapte gitarist en medecomponist van de Amerikaanse rockgroep Incubus nog dat het niet weer vijf jaar zou duren.
Hij heeft zich aan zijn woord gehouden, want 8, het achtste album van de groep, heeft nog een jaar langer op zich laten wachten! Productie deed de band zelf, samen met Dave Sardy (Red Hot Chili Peppers) en Skrillex (Justin Bieber).

#99 Shocking Blue: Blue Box, box met alle 13 albums van deze Haagse band inclusief twee verzamelalbums met nooit eerder uitgebracht materiaal

Later dit weekend melden we ons nog een keer met de Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten