maandag 7 maart 2011

De Mari’s zijn mannelijke dansmarikes

de Mari’s: Aha daar is Mari (75)

De Mari’s maken deel uit van carnavalsvereniging R.K.D.V. Sint Hendrien uit Oeteldonk (de naam van ’s-Hertogenbosch tijdens carnaval). Het betreft een groep mannen, die dansend over straat gaan, verkleed als dansmarikes en die zich Dansmari’s noemen. Het idee hier voor komt uit 1993 toen Jesse van den Berg het wel leuk leek om tijdens carnaval met enkele vrienden als dansmarikes de straat op te gaan. Er was echter weinig animo voor en Jesse danste zo’n tien jaar alleen.
Anno 2011 bestaat de dansgroep uit elf personen, waarvan vijf het nummer ‘Aha daar is Mari!’ opnamen. Tijdens de presentatie op 13 februari van een eigen glossy, de Mari, werd ook de single gepresenteerd. Naast de Nederlandse versie namen de Mari’s ook een Duitstalige versie op: ‘Naha da gibst Mari!’.

‘Aha daar is Mari’ is al meer dan veertig jaar oud, en onder verschillende titels en teksten bekend. De basis werd in 1971 gelegd door de Wama’s (Wim Wama en Dick Wama) die
het nummer ‘Aha, dat is Marie’ opnamen, op een tekst van Jan Blaaser. Hij had zich daarvoor gebaseerd op het nummer ‘La petite Marie’ van Jean Marie Mourou & Nicolas Péridès uit 1969.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten