vrijdag 11 maart 2011

Wiz Khalifa eindelijk op z’n plek bij platenmaatschappij

Wiz Khalifa: Black and yellow (97)

Wat aardig, een Amerikaanse rapper die een liedje maakt over de lievelingskleuren van de Megaman… O nee, ik vergis me. Nee, niet in mijn lievelingskleuren, maar wel in de bedoelingen van Wiz Khalifa. Die schreef het nummer namelijk met de stadskleuren van Pittsburgh in zijn achterhoofd. Uiteraard zijn zwart en geel dan ook de kleuren van het American footballteam de Pittsburgh Steelers, dus je begrijpt dat dit nummer veelvuldig door de sportstadions schalt.

Wiz Khalifa werd als Cameron Jibril Thomaz geboren op 8 september 1987. Omdat zijn vader beroepsmilitair was, verhuisde de kleine Cameron als kind al de hele wereld over; hij woonde in Duitsland, Engeland en Japan voordat hij eindelijk neerstreek in Pittsburgh. Zijn artiestennaam heeft hij afgeleid van ‘wisdom’, ofwel wijsheid, en het Arabische ‘khalifa’, dat opvolger betekent.

In 2006 bracht Wiz zijn debuutalbum uit. Daarna kreeg hij de gelegenheid om naar een grote platenmaatschappij over te stappen, maar dat bracht hem weinig geluk. De release van zijn tweede album werd keer op keer uitgesteld, tot Khalifa er genoeg van had en verder ging kijken. Hij streek neer bij een kleinere maatschappij die wél wat meer haast maakte. Zijn tweede album verscheen eind 2009. Opnieuw kreeg Wiz daarop de kans om voor een grotere maatschappij te kiezen, Atlantic. Nu pakte dat beter uit, want de eerste single voor Atlantic, dit ‘Black and yellow’, klom gelijk door naar de eerste plaats van de Billboard Hot 100! Van het nummer zijn ruim 2,3 miljoen downloads verkocht. Eind deze maand komt daar zijn nieuwe album achteraan, ‘Rolling papers’.

‘Black and yellow’ is niet alleen te downloaden als solosingle van Wiz Khalifa, maar ook als remix met Snoop Dogg, T-pain en Juicy J.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten