vrijdag 22 september 2017

Hitflits: na twee keer een tweede, eindelijk een eerste plaats voor de Foo Fighters

Twee keer een tweede plaats, in 2011 met Wasting Lights en in 2014 met Sonic Highways. Meer zat er niet in voor Foo Fighters, de band van zanger-gitarist Dave Grohl. Tot deze week, want vandaag bereikt de band voor het eerst de top: Concrete And Gold, hun negende studioalbum knalt binnen op de eerste plaats van de zowel de Vinyl 33 als de Album Top 100.
Volgens Grohl, zou Concrete And Gold wel eens hun beste album kunnen zijn. “Ik heb het zelfs rondgestuurd naar vrienden, zo trots ben ik er op.” Naast de inzet van de bandleden, die zeer gemotiveerd waren om het album te maken, is zeker de productie van Greg Kurstin debet aan het succes.

Van oorsprong is Greg Kurstin een jazzmuzikant, de helft van het duo The Bird and The Bee. En laat Dave Grohl nou een groot liefhebber zijn van hun muziek, die hem doen denken aan de muziek die hij vroeger op de radio hoorde, van Rita Coolidge, 10CC, Gerry Raferty, Andrew Gold en Little River Band.

Kurstin werkte onder andere samen met Sia, Beck, Ellie Goulding en Halsey, maar maakte echt naam met ‘Hello’ van Adele, dat hij mede componeerde, arrangeerde en produceerde. Het album van Foo Fighters bevat dan ook nummers met meer dynamiek en meerstemmige koortjes. Aan Concrete And Gold werkten onder andere Justin Timberlake (achtergrondzang) en Paul McCartney (drums!) mee.

ALBUM TOP 5

1. EW  Foo Fighters: Concrete And Gold
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen  (op 25%)
3. (1)   Lijpe: Zandloper
4. (5)   Ronnie Flex: Rémi
5. (7)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

Resteren de overige 15 eerste weeks noteringen:
#7 Trijntje Oosterhuis: Leven Van De Liefde
#10 Johnny Sellah: Back On Roads
#12 GlowInTheDark: Lituatie 2
#41 Madonna: Rebel Heart Tour, #1 in de DVD Muziek Top 30
#15 Herman van Veen: Vallen Of Springen
#16 Echte Vrienden: Muziek Is Ons Leven
#17 Angus & Julia Stone: Snow
#19 BTS: Love Yourself: 'Her
#36 Prophets Of Rage: Prophets Of Rage
#38 Sparks: Hippopotamus
#39 Fink: Resurgam
#40 Nits: Angst
#71 the Doors: The Singles
#86 Anastacia: Evolution

doe mij maar een Lemonade

Elke week gaan er albums op herhaling, niets bijzonders dus. Maar deze week ligt dat anders, want naast Blue & Lonesome van the Rolling Stones op #98, komt op #44 Lemonade van Beyoncé opnieuw binnen. Op 4 maart verdween het album uit de lijst na een totaal van 40 weken en een eerste plaats als hoogste notering. De herhaling deze week dankt het album geheel aan de release deze week van de vinylversie. In de Vinyl 33 komt Lemomade binnen op de derde plaats.

SINGLES

Voor de tweede week voert Dua Lipa de Single Top 100 aan met ‘New Rules’. Het nummer is zo’n 10 miljoen keer gestreamd en dat is goed voor platina. ‘New Rules’ is afkomstig van het album Dua Lipa dat inmiddels de gouden status heeft bereikt. Voorlopig heeft het album geen profijt van de #1-positie van ‘New Rules’, want het zakt in de zestiende week van de 34e naar de 47e plaats.

Maar er dreigen donkere wolken voor de #1-positie van Dua Lipa. ‘Too Good At Goodbyes’ van Sam Smith, vorige week hoogste eerste weeks op #13, sprint deze week naar de derde plaats. Deze week evenaart het nummer zijn twee top 3-hits uit 2014: ‘Stay With Me’ en ‘I’m Not The Only One’. Maar daar zal het vast niet bijblijven. ‘Too Good At Goodbyes’ zou wel eens de eerste #1-hit van Sam Smith kunnen worden.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Dua Lipa: New Rules (tweede week op #1)
2. (2)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente (op 11%)
3. (13) Sam Smith: Too Good At Goodbyes
4. (3)   Equalz / Adje / Cho: Op De Weg
5. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy

Naast ‘Too Good At Goodbyes’ van Sam Smith op #3, knalt er nog een nummer de top 10 binnen. Vanaf de 25e positie maakt ‘Dusk Till Dawn’ van Zayn feat. Sia een sprong van 18 plaatsen naar de 7e plek en dat is vast niet het eindstation.

Volgen tot slot nog de eerste weeks noteringen:
#24 Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar
#33 Sevn Alias: Blessed
#54 Niall Horan: Too Much Too Ask
#57 Jason Derulo: If I’m Lucky
#60 Emms & Bokoesam: Omhoog/Away
#69 Pyramids x 3Robi: Rwina
#93 Portugal. The Man: Feel It Still
#98 Cardi B: Bodak Yellow

Dit zonnige weekend laten we nog weer van ons horen middels een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten