zondag 15 juni 2014

Piano man na 41 jaar alsnog een hit (met dank aan N=5)

#77 Billy Joel: Piano man

Nederland ontdekte William Martin ‘Billy’ Joel (the Bronx, New York, 9 mei 1949) pas in 1976 met ‘James’, goed voor een 16e plaats. Daarna volgden vele hits waaronder een #1-notering voor ‘Goodnight Saigon’ in 1983.

In 1973 bracht Billy zijn eerste soloalbum Cold Spring Harbor uit, dat technisch (Joel klonk als een Chipmonk) en commercieel een flop was. Joel wilde daarop van zijn platencontract met Family Productions (voor 10 albums!) af, maar dat lukte niet. Om toch geld te verdienen, speelde hij als barpianist onder de schuilnaam Bill Martin in bars in Los Angeles en omgeving. In die periode schreef hij ‘Piano man’, dat deze week binnenkomt op #77. Daarmee scoort hij na zeventien jaar (‘To make you feel my love’, #99 in 1997 was zijn voorlaatste hitfeit), weer een hit.

reclamespot

Aanleiding voor de hitnotering van ‘Piano man’ nu, is een reclamespot van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met het thema ‘Waar ga jij naar toe vandaag?’. De spot is er op gericht dat reizigers door de NS worden geholpen een reis naar hun hand te zetten.

De campagne is opgezet door het reclamebureau N=5 uit Amsterdam, dat ook campagnes bedacht voor onder andere Telfort (huidige campagnes met acteur Patrick Stoof), Alzheimer (‘Identiteit’) en Radio 2 (‘Come together’). 
In de reclamespot van de NS reist een jongen met de trein van Haarlem naar Rotterdam. Daar aangekomen ziet hij op een bord Rotterdam - Londen staan, waarna hij besluit de trein te pakken en daar naar toe te gaan. Daar aangekomen, pakt hij een taxi naar ‘Rick’s bar’ waar op dat moment de pianist het nummer ‘Piano man’ speelt.

Aan de vele reacties op de spot, ‘beter dan de 13 in een dozijn reclames met Nick & Simon’, is te merken dat NS hiermee een goede keuze heeft gemaakt.

Top 2000 classic

‘Piano man’, in 1973 op single uitgebracht, behaalde in de Amerikaanse hitparade de 25e plaats. Bij ons bleef het altijd een nummer dat regelmatig wordt gedraaid, en sinds het begin van de Radio 2 Top 2000 in 1999 een notering kreeg. Hoogste plaats tot nu toe is #18, in 2013. Wellicht dat het nummer dankzij de spot van de NS dit jaar nog hoger komt.

1 opmerking: