zondag 15 juni 2014

Fink vroeg Ruben Hein voor pianostuk

#89 Fink: Looking too closely

Je zou het misschien niet zeggen, maar waarschijnlijk heb je toch al eens eerder van Fink gehoord.  Voordat Emeli Sandé wereldwijd succes had met ‘Read All About It (Part III) ’, had Professor Green het nummer ook al opgenomen met Fink: ‘Read All About It (part II) ’. De eerste versie was die van Green met Sandé.

‘Looking too closely’ is de eerste hitsingle voor Fink in Nederland en daar mag hij 3FM wel dankbaar voor zijn, dat het nummer vorige week koos tot Megahit. Fink, alter ego van de Britse muzikant Fin Greenall uit Cornwall, kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Zijn vader speelde folkmuziek, zijn moeder klassiek.
Tijdens zijn studie geschiedenis aan de universiteit van Leeds, veranderde zijn muzikale interesse van bandjes als the Cure en the Smiths naar de elektronische muziek van Aphex twin en the Orb. In de jaren ’90 produceerde Fink techno. Voordat Amy Winehouse bekend werd, werkte hij met haar samen.

zelf liedjes maken

Vervolgens kwam Fink erachter dat hij liever op zijn akoestische gitaar liedjes wilde maken in plaats van nummers voor anderen produceren/schrijven. Dat leidde inmiddels tot vier studioalbums. Op 14 juli verschijnt zijn vijfde album Hard Believer. Eigenlijk moeten we zeggen hun vierde album, want Fink is band. Op 17 augustus kun je dat zelf ervaren als Fink op Lowlands staat en anders op 22 of 23 november in Paradiso, Amsterdam. Wedden dat Ruben Hein dan ook van de partij is? Hij speelt namelijk piano op ‘Looking too closely’. Beiden kennen elkaar al jaren en zijn goede vrienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten