maandag 29 oktober 2007

1968 en de glorieuze come back van Elvis Presley

Elvis: If I can dream (45)

Van 20 tot 23 juni 1968 vonden de opnamen plaats voor ‘Elvis’, de NBC comebackspecial. ‘A little less conversation’ was een van de opgenomen liedjes, maar die heeft de uiteindelijke uitzending niet gehaald. Dit tegen de zin van Colonel Tom Parker, Elvis’ manager, die het nummer wilde behouden, met het oog op de film ‘Live a little, love a little’, waarin het nummer voorkwam. Het nummer is echter niet in de vergetelheid geraakt, want de opname was jaren lang een van de meest gevraagde bootlegs. In 2002 gebruikte Junkie XL (onze eigen Tom Holkenborg) die opname als basis voor de remix van ‘A little less conversation’.

Een ander nummer dat in de uitzending sneuvelde, was ‘I’ll be home for Christmas’, het slotnummer van de show. Daarvoor in de plaats kwam ‘If I can dream’ geschreven door W.Earl Brown, waarin tekstdelen verwijzen naar Martin Luther King, die net twee maanden daarvoor was doodgeschoten:

“If I can dream of a better land
Where all my brothers walk hand in hand
Tell me why, oh why, oh why can’t my dream come true”

Toen Elvis het nummer hoorde, was hij ontroerd. Hij zwoer zelfs om nooit meer een nummer te zingen of een film op te nemen, waar hij niet achter zou kunnen staan. Op 23 juni 1968 vonden twee plaatopnames plaats in de Western recorders in Burbank. Tijdens de opnamen voor de tv-show playbackte Elvis het nummer. In november 1968 werd ‘If I can dream’ op single uitgebracht en het bereikte de twaalfde plek van de Amerikaanse hitparade met een verkoop van meer dan 1 miljoen exemplaren. In de Britse hitparade kwam het nummer tot #11. Bij ons is het de eerste keer dat het nummer een notering krijgt. Volgende week is ‘Viva las Vegas’ uit 1968 aan de beurt, dat bij ons wel al eerder een hit was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten