maandag 29 oktober 2007

Album Top 100: Katie Melua pareert Vlaamse aanval

Album top 3:

1. (-1) Katie Melua: ‘Pictures’ (tweede week)
2. nieuw K3: ‘Kusjes’
3. nieuw Andrea Bocelli: ‘Vivere – the best of’


Katie Melua: Pictures (1)
Nog altijd ruim bovenaan: het album ‘Pictures’ van Katie Melua. De afgelopen week kreeg ze voldoende media-aandacht, want ze was veelvuldig op tv te zien. Vandaar dat ze nog altijd twee keer zoveel verkoopt als de binnenkomers op #2 en #3. De Megaman is benieuwd wat er van haar carrière terecht zou zijn gekomen wanneer ze níet met het gezin op haar achtste jaar vanuit Batumi, Georgië, naar Noord-Ierland zou zijn verhuisd…

K3: Kusjes (2)
Een tegenvaller voor de drie Vlaamsen: ‘Kusjes’ hadden we toch wel op #1 binnen verwacht deze week, maar de dames weten er met moeite een tweede plek uit te slepen én hebben voorlopig nog geen zicht op de kopposite, want ze verkopen maar de helft van het album van Katie Melua. De afgelopen vier studio-albums van K3 kwamen allemaal op #1 binnen in de Album Top 100, maar zo te zien geldt ook hier: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…


Andrea Bocelli: Vivere – the best of (3)
Tijdens de uitreiking van de Televizierring, afgelopen vrijdag, zong Andrea Bocelli zijn nieuwste single. Het nummer is een van de vijf nieuwe nummers op het album ‘Vivere – the best of’, dat binnenkomt op #3. Behalve een cd met zestien nummers, krijg je er ook nog een dvd bij met het ‘American Dream - Andrea Bocelli’s Statue of Liberty Concert’. Op het album, zijn dertiende hit, werkt hij samen met onder meer Laura Pausini en Kenny G. Zeven van die dertien albums behaalden bij ons de eerste plaats.

Janine Jansen: Bach: Inventions & partita (12)
In 2003 brak Janine Jansen door, toen ze viool speelde op het nummer ‘Nu dat jij er bent’, opgedragen aan de op 7 december geboren kroonprinses Catharina Amalia. Met Carel Kraayenhof op bandoneon en met zang van Trijntje Oosterhuis leverde het haar een top 4-notering op. Maar Janine Jansen gaat al langer mee. Ze werd geboren op 7 januari 1978 in Soest en stamt uit een muzikale familie, want ook haar ouders en twee broers zitten in de muziek. Sinds 2003 is ze artistiek leider en motor van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, dat jaarlijks wordt gehouden in Muziekcentum Vredenburg. Ze speelt op een Stradivarius viool de Barrere. Deze is haar in bruikleen aangeboden door de Stichting Elise Mathilde Fonds die de viool via de Stradivari Society Chicago kon aanbieden. ‘Inventions & partita’ is haar vierde albumnotering, na ‘Janine Jansen’ (#20 in 2003), ‘Vivaldi - the four seasons’ (#33 in 2005) en ‘Concertos & romance’ (#23 in 2006).

Neil Young: Chrome dreams II (14)
Een ouwe c.q. nieuwe van Neil Young: ‘Chrome dreams II’. Het album is muzikaal gezien de opvolger van zijn legendarische album ‘Chrome dreams’ uit 1977, dat indertijd niet uitgebracht is, omdat toen de voorkeur werd gegeven aan de plaat ‘American stars ’n bars’. Van ‘Chrome dreams’ circuleert alleen een bootleg-versie, waarvan de echtheid zelfs ter discussie staat. ‘Chrome dreams II’ is maar gedeeltelijk nieuw; de eerste drie nummers zijn al zo’n vijfentwintig jaar oud, maar nog nooit eerder uitgebracht. Een van die drie, ‘Ordinary people’, is als debuutsingle van het album uitgebracht, maar gezien de lengte van het nummer, 18.13 minuten, heeft Neil moeite om het nummer op de radio gedraaid te krijgen…

Juanes: La vida… es un ratico (20)
Toe maar, mensen, wie spreekt er goed Spaans ? ‘La vida esun ratico’ betekent… ? ‘Het leven is een raadsel’? Het leven is een rattenkooi’? ‘Het leven is een radijsje’? Nee, allemaal mis: het staat voor ‘Het leven is een moment’. Die uitspraak komt van z’n moeder; Juanes nam de raad ter harte en gebruikte het als thema voor zijn vierde, Spaanstalige album: het leven gaat in een flits voorbij, dus concentreer je op je gezin en je geliefden. Het voorgaande album van Juanes, ‘Mi sangre’, bereikte in de ‘zomer’ van dit jaar al plek #4.

IOS: Open (29)
De single ‘Open’ lijkt eindelijk door te breken, want het nummer maakt in de vijfde week een reuzensprong van 97 naar #49. En dat in de week dat het gelijknamige, vijfde album van Is ook schitterend verschijnt. Daarover zegt zanger Joost Marsman: “We hebben vooral geprobeerd een oprechte plaat te maken. Het is vooral een onopgesmukt album. Geen omhaal van woorden of eindeloos op elkaar gestapelde gitaarpartijen. Het is een eerlijke plaat, gemaakt door een band die het boven alles om de muziek gaat.”

Van Morrison: Still on top – the greatest hits (38)
Het cd-najaarsoffensief gaat niet aan Van Morrison voorbij, want ook van hem verschijnt een verzamelalbum, ook niet zijn eerste. Nog in juni stond het album ‘The best of vol. 3’ twee weken genoteerd. Veertien jaar geleden, in 1993, verscheen ‘Best of II’ dat tot #38 kwam. Tijd dus voor (alweer?) een compleet overzicht van George Ivan Morrison OBE (Belfast, 31 august 1945). ‘Still on top – the greatest hits’ heet het, met 37 nummers op twee cd’s van het begin ‘Gloria’ (uit zijn Them-periode) tot en met ‘Have I told you lately’, zijn grootste solohit eind jaren 80.

Serj Tankian: Elect the dead (45)
Het gaat lekker met de ex-Sovjets! Zagen we zojuist al op #1 in de Album Top 100 de van oorsprong Georgische Katie Melua, op #45 komt Serj Tankian binnen, een man met Armeense roots. Serj is overigens geboren in Libanon en opgegroeid in de Verenigde Staten. Tankian is natuurlijk vooral bekend als zanger, toetsenist en gitarist van System of a down. Hij komt nu met zijn solodebuut. Tankian is erg politiek betrokken en spreekt zich vaak uit als anti-geweldsactivist. Onlangs is hij verhuisd naar Nieuw Zeeland, om daar het einde van de Amerekaanse militaire bemoeienissen in Irak af te wachten…

Santana: Ultimate Santana (68)
In 2000 verscheen de dubbel-cd ‘The ultimate collection’ van Santana, die tot #5 kwam. We zijn zeven jaar verder en Devadip Carlos Santana (Autlan de Navarro, 20 juli 1947) komt met zijn the New Santana band met een nieuwe verzamelaar, ‘Ultimate Santana’. Geen dubbel-cd, maar ‘slechts’ één cd met achttien nummers waaronder vier nieuwe nummers met Tina Turner, Jennifer Lopez en Chad Kroeger.

Kinderen voor kinderen: De gamer (73)
Afgelopen weekend vonden in Baarn de opnames plaats van het (pop)concert van Kinderen voor kinderen, dat uitgezonden wordt op zaterdag 10 november. Met Isolde Hallensleben (‘jakhals’ in het tv-programma ‘De wereld draait door’) presenteerden de kinderen de liedjes van het album ‘De gamer’, het 28ste Kinderen voor kinderen album. Op ‘De gamer’ staan twaalf liedjes met thema’s variërend van ‘de meester’, ‘de gamer’ en ‘dolfijn’. Maar ook ‘Stop’, tegen vervuiling en smeltende ijskappen, kortom het milieu dus. De twaalf liedjes worden gezongen door 26 kinderen en ook dit jaar staat het koor onder leiding van Babette Labeij. Tussen de tekstdichters herkenden wij twee bekenden: Claudia de Breij, die de tekst schreef van ‘De liefste oma van de wereld (voor Jet)’ en Dolf Jansen die het nummer ‘Rock ’n rollstoel’ schreef. Daarnaast schreven Eric van Tijn en Jochem Fluitsma de muziek voor het nummer ‘Boris’ en produceerden zij het album. Vorige maand werd er met de 16 cd-box ‘Deel 1 -27 compleet’, min of meer afscheid genomen van de voorgaande 27 Kinderen voor kinderen-albums. Lees hier het hele verhaal van Kinderen voor kinderen.

Robert Plant & Alison Krauss: Raising sand (82)
Twee grootheden verenigen zich op ‘Raising sand’. De leider van de legendarische rockgroep Led zeppelin en de bluegrass-superster spelen samen een album vol met covers van veelal onbekendere nummers. Zo zijn de Everly brothers wel een bekende naam, maar hun ‘Gone, gone, gone’ is dat niet. Ook Tom Waits kennen we, maar wellicht niet zijn ‘Trampled rose’. Verder coveren Plant en Krauss composities van onder meer Sam Phillips, Gene Clark en Townes van Zandt. Het album is opgenomen in Los Angeles en Nashville onder leiding van producer T-bone Burnett (die eerder ook bijvoorbeeld Roy Orbison en Elvis Costello onder zijn hoede had).

Erik Hulzebosch: Zwart ijs (89)
Twee hitsingles scoorden Erik Hulzebosch dit jaar: ‘Extase (zonder jou)’ (#2 in juni) en ‘Geloof me’ (#30 in augustus). En dat allemaal dankzij ‘So you wanna be a popstar’ waarvan hij de winnaar was. En nu is er dan zijn eerste serieuze album, ‘Zwart ijs’, waarop twaalf Nederlandstalige nummers staan, waaronder ‘Zo zijn wij’ het duet met Maud, dat tevens de derde single is. Tien jaar geleden al, toen Hulzebosch als tweede was geëindigd in de Elfstedentocht en ontdekt werd als feestnummer, bracht hij al een album uit getiteld 'Zing en feest mee met Erik Hulzebosch', maar dat was van een geheel ander kaliber. (Info met dank aan de Chartsman.) Afgelopen zaterdag werd Maaike Jansen winnares van de tweede editie van ‘So you wanna be a popstar’, waarin de competitie niet tussen bekende Nederlanders, maar nog onontdekte talenten ging. Haar single ‘Don’t look for me’ ligt deze week in de winkels. Over een album wordt voorlopig nog niet gesproken…

Laccorda: II (91)
Maar liefst 25 duizend keer is het album ‘Laccorda en Cor Bakker’ over de toonbank te zijn gegaan… Op dat album (#16 eind vorig jaar) mengde het meidenkoor Laccorda, ontdekt door pianist en programmamaker Cor Bakker, allerlei muziekstijlen in een koorarrangement en – never change a winning team – dat zelfde doen ze nu ook op deel 2. Op het nieuwe album vind je dus bijvoorbeeld titels als ‘Stil in mij’ (Van dik hout), ‘Mijn houten hart’ (de Poema’s), ‘You’ (Ten sharp) en ‘In nije dei’ (de Kast) en ook twee heel opvallende nummers. Zo zingt het koor ‘Het regent zonnestralen’ (Acda en De Munnik) en laat dat nummer toevallig deze week als single binnenkomen in de uitvoering van DJ Servé feat. Starkoo. En Laccorda zingt ook, heel hip, een postuum duet met André Hazes: zijn originele vocalen zijn te horen samen met het koor in ‘Zeg maar niets meer’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten