woensdag 24 december 2008

Kerstflits: Nederland ziet RED!

De laatste #1 van 2008 is weggelegd voor ‘Step into the light’ van Red!, de winnaars van Popstars 2008. Vrijdagavond 19 december, direct na de uitslag, kon het nummer gedownload worden en dat levert Steffie Zoontjes, Brandi Russell & Déon Léon hun eerste #1-hit op. ‘Step into the light’ leunt dan ook volledig op de download.

Red! zet de traditie voor, van het scoren van een #1-hit door de winnaar van Popstars. Popstars is het vervolg op Popstars – the rivals, dat in 2004 als winnaar Men2b opleverde en als tweede Raffish. Beide kwamen #1, Men2b met ‘Bigger than that’, Raffish met ‘Plaything’.

Tegen zo’n digitaal overwicht van Red! kan zelfs Marco Borsato niet op. Ondanks dat de single deze week weer fysiek de sterktste is, ‘Dochters’ blijft de #2 in de Single Top 100, met een verschil van 17%. ‘Laat mij alleen’ van Rita Hovink & Gerard Joling zakt van 1 naar #3, maar blijft digitaal sterker dan 'Dochters'.

Het speciaal voor 3FM Serious Request geschreven nummer ‘Waiting so long’ van Novastar, schiet omhoog van 34 naar #9. De opbrengst daarvan komt volledig ten goede aan deze actie. Dat geldt ook voor ‘Geen dag zonder muziek’ van John Vooijs, geschreven voor de tiende editie van de Radio 2 Top 2000. Echter daar zal niet veel aan verdiend worden, want het nummer zakt van 54 naar #90. Met een eindstand van € 3.137.937,-- is dat ook niet echt meer echt nodig.

De kersthits van 2008 (eindstand)

Beter gaat het met de kersthits. Deze Single Top 100 is gebaseerd op de downloadverkopen van zondag 15 tot en met zaterdag 21 december en de (weinige) fysieke verkopen van vrijdag 20 tot en met dinsdag 23 december. Een actuelere kersthitparade kun je dus niet bedenken. Dus hierbij alle kersthits van 2008 op een rijtje:

#8: Mariah Carey: ‘All I want for Christmas’
#12:Wham!: ‘Last Christmas’
#17:Chris Rea: ‘Driving home for Christmas’
#26:Grad Damen: ‘Samen in de arreslee’
#27:Band aid: ‘Do they know it’s Christmas’
#30:Tessa: ‘Christmas eve (I’m missing you) /Everybody’s happy (it’s Christmas)’
#32:Vinzzent: ‘Daddy’s Christmas song’
#53:John Lennon, Yoko Ono, the Plastic Ono band & the Harlem community choir: ‘Happy Xmas (war is over)’
#56:Michael Bublé: ‘Let it snow, let it snow, let it snow’
#66:DeNnis: ‘On my way for X-mas day’
#78:Bianca Ryan: ‘Why couldn’t it be Christmas everyday?’

Net buiten de Single Top 100, op #102, staan Lisa, Amy & Shelley met ‘The power of Christmas’. Het nummer is duidelijk te laat uitgebracht om nog te kunnen scoren. Wellicht volgend jaar in de herkansing dames?

Met 11 kersthits in de Single Top 100, kunnen we stellen dat 2008 toch nog een zeer goed jaar voor kersthits is geworden. Naast oudgedienden als Mariah Carey, Wham! en Bianca Ryan, scoren dankzij de download nu ook andere (oude) kerstnummers. Met voor het eerst zelfs ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea (uit 1986) en ‘Let it snow, let it snow, let it snow’ van Michael Bublé (uit 2005). Echt nieuw werk is er van Grad Damen, Tessa, Vinzzent en DeNnis. En bij DeNnis blijven we even langer staan. ‘On my way for X-mas day’ nam DeNnis speciaal op voor de 3FM Serious Request actie. Bijna twee weken lang kon iedereen via een telefoonlijn, het refrein meezingen. Niet minder dan 12.500 mensen hebben dat gedaan x € 1,30 = € 16.250,-- voor de actie. Daarnaast is het nummer zo’n 25.000 keer gedownload en dat leverde DeNnis haar eerste gouden plaat op, die haar woensdag 24 december werd uitgereikt in het Glazen Huis in Breda, door 3FM dj Michiel Veenstra.

Voor de volledige Single Top 100 klik je hier.

In de Album Top 100 pakt Marco Borsato met ‘Wit licht’ weer de eerste plaats af van Lionel Richie, die naar #3 zakt met ‘Symphonica in rosso’. Il Divo gaat Lionel voorbij met het album ‘The promise’. Paul de Leeuw boekt toch nog een top 10-notering met ‘Het is winter!’, dat van 14 naar #10 stijgt. In de Album Top 100 gaan negen albums op herhaling. Er komt geen enkel nieuw album binnen. De volledige albumlijst vindt je hier.

Wij melden ons na de kerst weer met de Megajaarman 2008. Prettige kerstdagen.

4 opmerkingen:

  1. Sta je met 25.000 downloads nog zo laag in de Top 100??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 25.000 is meer dan voldoende om #1 te staan. Het is dan ook de vraag of deze 25.000 downloads allen via de door GfK Dutch Charts gemeten download platforms zijn gegaan. Daarnaast zullen zondag t/m dinsdag ook de nodige downloads zijn verkregen, terwijl deze lijst qua downloads t/m zaterdag loopt. Maar 25.000 lijkt ons erg veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kunnen de aantallen verkochte en gedownloade verkopen vermeld gaan worden bij deze lijsten? En een prettige jaarwisseling voor iedereen en Megaman, bedankt voor de vaak leuke commentaren en alle moeite die je/jullie erin steken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Robert
    Als we ze wisten ... zouden we dat zeker doen. Het enige wat we weten zijn de relatieve cijfers, maar ja die heb je al. In Amerika en Groot-Brittannie wordt er niet moeilijk gedaan over verkoopcijfers. In Nederland schijnt dat niet te mogen. Daar moeten we het maar mee doen.

    Dank voor alle goede wensen! In 2009 blijven we de hits volgen en zullen we ons best doen daar wekelijks een mooie Megaman bij te maken.

    BeantwoordenVerwijderen