maandag 22 december 2008

Album Top 100: Lionel pakt #1 terug van Marco

Lionel Richie: Symphonica in rosso (1) *** terug op #1 / tweede week op #1 ***
Twee weken geleden stond Lionel Richie al een weekje bovenaan met ‘Symphonica in rosso’, maar vorige week werd hij daarvan afgegooid door ‘Wit licht’ van Marco Borsato. Deze week zijn de rollen omgedraaid en dus staat Lionel weer op de eerste plaats. Alleen zal dat voor slechts één week zijn. Vorige week donderdag zond RTL4 een registratie uit van de ‘Wit licht-concerten’ en dat zal zeker gevolgen hebben voor het album, waarvan Marco een flink aantal liedjes zong.

Overigens moet de DVD van ‘Symphonica in rosso’ van Lionel Richie wel inleveren en zakt naar de tweede plaats van de DVD Muziek Top 30. Daar pakt Marco hem niet terug, want de dvd + cd van ‘Wit licht’ komt pas in maart uit. Nee, het is André Rieu met de DVD ‘Live in Australia’ dat in de tweede week van tien naar #1 stijgt. De TROS zond een week daarvoor het concert integraal uit. Rieu deelt daarmee een flinke klap uit ‘Symphonica in rosso’, want het verschil tussen beide DVD’s is maar liefst 80%!.

Priests: The Priests (8) Cistercian monks of Stift Heiligenkreuz: Chant – music for pleasure (9)
Het is bijna kerst en twee albums met geestelijke liederen sprinten de top 10 in. The Priests met het gelijknamige album stijgt van 37 naar #8. En ‘chant – music for pleasure’ van Cistercian monks of Stift Heiligenkreuz stijgt van 13 naar #9, waar ze twee weken geleden al stonden.

Maar het is niet alleen de tijd van het jaar dat zorgt voor de stijging van deze albums. Vorige week zondag, 14 december, besteedde ‘Kruispunt tv’ op Nl.2 ruim een half uur aandacht aan het ‘fenomeen’ van geestelijken (want het zijn echte priesters en monniken), die een album vol zingen. Het is namelijk big business. SONY BMG heeft een contract van € 1 miljoen gesloten met de drie priesters van the Priests, die daar zelf zo’n € 300.000 aan overhouden. Dat geld wordt besteed voor het uitbreiden van een aantal opleidingscentra voor geestelijken. Het album van the Priests is in 36 landen uitgebracht.

Roosbeef: Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten (59)
Een hele mond vol, zo’n titel. Roosbeef staat voor Roos Rebergen (Duiven, 17 februari 1988), die samen met drummer Tim van Oosten uit Utrecht, de band oprichtte. Die bestaat verder uit gitarist Reinier van den Haak en bassist Misha Veldhoen. Drie jaar geleden won Roosbeef de Grote Prijs van Nederland in de categorie ‘singer/songwriter’. Met het album ‘Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten’, wordt een periode in het leven van Roos afgesloten: een onbezorgde jeugd in haar ouderlijk huis, een boerderij in de provincie. Met nieuwe ontdekkingen, liefdes en eerste keren van van alles en nog wat.

Fall out boy: Folie a deux (79)
Begin dit jaar scoorde de Amerikaanse band Fall out boy nog een hit met ‘Beat it’, waarop de gitaar werd gespeeld door John Mayer. Dat nummer zul je tevergeefs zoeken op hun vijfde album ‘Folie à deux’, dat binnenkomt op #79. Aan het album werd mmegewerkt door Lil’ Wayne, Panic at the disco, Elvis Costello en Debbie Harry van Blondie. Pharrell Williams produceerde het album, samen met Neal Avron.

Original soundtrack: Wit licht (88)
Het album ‘Wit licht’ van Marco Borsato zakt deze week van de eerste plaats, maar dat is voor korte duur. Op 11 december ging de film ‘Wit licht’ eindelijk in première, en daarmee is het drieluik ‘Wit licht’ rond: de single, het album en de film. Bij een film hoort natuurlijk een soundtrack en dat is dus niet het album Marco zelf. Op de soundtrack staan 23 nummers, waarvan de meeste geschreven zijn door muzikant en componist Nick Laird-Clowes. Steve McLaughlin deed de productie. Daarnaast krijg je er ook nog de DVD ‘de making of’ bij.

Beppie Kraft: 50 joar Beppie Kraft (97)
Het is wel bijzonder, dat een zangeres 50 jaar in het vak zit, en nog nooit een notering heeft behaald in de single of albumlijst. Barbara Laurentia Christiana (Beppie) Kraft (Maastricht, 5 juni 1946) is dan ook een Maastrichtse volkszangeres. Zij zingt al sinds haar elfde met teksten geschreven door haar vader Sjeng Kraft. Haar eerste plaatopname maakte ze al op 15-jarige leeftijd. Vorig jaar zat ze 50 jaar in het artiestenvak, dat gevierd is met een groot optreden op de Markt te Maastricht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten