zondag 19 oktober 2014

Handen omhoog niet de grootste zakker van Jan Smit

#15 Jan Smit & Kraantje Pappie: Handen omhoog (remix)

Meer dan 3.000 downloads en tussen de 1000 – 2000 fysieke singles waren vorige week voldoende om ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz van de eerste plaats te houden. En zoals we gewend zijn van Jan Smit, zit er geen tweede instore-week in, waardoor ‘Handen omhoog (remx)’ het bijna alleen nog maar moet hebben van de download. Dat blijkt onvoldoende te zijn om #1 te blijven, wat heet, het nummer zakt in de tweede week naar de vijftiende plaats!

Het is niet zijn grootste val vanaf #1. Die werd in 2009 gemaakt met ‘Je naam in de sterren’, dat naar #22 zakte. Dat was echter wel nadat het vier weken op #1 had doorgebracht.

Ook is het niet de eerste keer dat een #1-hit van Jan Smit maar éém week bovenaan staat. Wij waren dan ook benieuwd hoe het zijn twintig vorige #1-hits is vergaan.

Van zijn 21 #1-hits belandden er 15 in één keer op #1. Daarvan stonden er 9 één week bovenaan. Twee nummers stegen later nog weer terug naar #1 en tellen dus niet mee. Van die 7 is er eentje die in de tweede week buiten de top 10 valt: ‘Handen omhoog (remx)’, dat naar #15 zakt. De andere 6 zakten naar 7 (‘Hoop, liefde en vertrouwen’, 2013), 6 (‘Altijd daar’, 2012), 5 (‘Als je lacht’, 2008), 3 (‘Op weg naar geluk’, 2007) en 2 (‘Zie wel hoe ik thuis kom’, 2010 en ‘Niemand zo trots als wij’, 2011).

Al met al valt het nog wel mee met het verloop van zijn #1-hits. Slechts één valt buiten de top 10. Daarom keken we ook nog naar het aantal weken dat een #1-hit het daarna nog volhield in de Single Top 100. Hier volgt het overzicht van de zeven #1-hits, met tussen haakjes het aantal weken na #1 te hebben gestaan:
2007: Op weg naar geluk (7)
2008: Als je lacht (10)
2010: Zie wel hoe ik thuis kom (5)
2011: Niemand zo trots als wij (9)
2012: Altijd daar (5)
2013: Hoop, liefde en vertrouwen (7)
2014: Handen omhoog (1,staat nog genoteerd)

Uit bovenstaand overzicht blijkt dat een #1-hit van Jan Smit in de eerste week behaald, nog gemiddeld 7 weken genoteerd staat. Voor al diegenen die altijd roepen dat een nummer van hem na een paar weken weer verdwenen is, zal dit een (grote) verrassing zijn.

meer moeite

Neemt niet weg, dat het natuurlijk geen prestatie is om een #1-hit te scoren en dan maar achterover te leunen, omdat ‘de buit’ binnen is. Het zou Jan sieren om bij zijn volgende #1-hit (zijn 22e, waarmee hij op gelijke voet komt te staan met the Beatles) wel de moeite te nemen om langer op #1 te staan. Je kan de aandacht ook spreiden, hij heeft genoeg fans om weken #1 te staan! Sowieso zal hij nog meer moeite moeten doen om #1 te komen, want streaming gaat nog zwaarder meetellen voor de Single Top 100. En dat is nou juist iets waar Jan het (nog) niet van moet hebben!

Aanstaande zaterdag, 25 oktober, is Jan Smit een uur lang te gast in het TROS Muziekcafé, live op NPO Radio 2. Jan zal dan nummers spelen van zijn gouden album Jij En Ik.

1 opmerking:

  1. verrassing, absoluut niet: een run van N 1. 2. 18.53.82.66 en de vele anderen ook niet veel anders, kom nou, het is niet om af te kraken. maar zo verlopen andere (echte nummer één hits) echt niet. Zonder die instores zou hij de helft minder aan nummer een hots hebben. The Beatles en of Marco Borsato deden het op eigen kracht/ natuurlijke manier. De mensen/ fans kopen voor 3 euro vooral voor de handtekening niet omdat het nummer zo goed is. Het is niet alleen de mening van een leek. Maar ook vele samenstellers van andere vooraanstaande hitlijsten. Het blijven stunts. Zonder deze zou hij het nooit halen. Alleen in zijn "begin jaren" toen hij wel nog echt populair was. Had hij deze stunts ook niet nodig. Let ook eens op de uiteindelijke plekken in de jaarlijsten... triest gewoon. Nee, ik noem het geen echte nummer één hits. het lijkt eerder kinderachtig en een strijd om Marco Borsato en the Beatles hen van hun record te beroven. Hij heeft dat jaren geleden ook eens gezegd. En doet er koste wat kost alles aan om dat waar te maken. Kortom zelf te beïnvloeden. Dan ben ik het helemaal eens met Eric de Zwart. (niet over die lijst in zijn geheel). De single charts Top 100 blijft mijn enige echte :-) Vandaar het mij ook stoort dat "soort" artiesten. Mr. Probz bv. dat nummer is gewoon enorm populair op alle vlakken. Ook nummer één in streaming. De nummers van Jantje zijn zo goed en grote Hits dat ze de Spotify Top 50 nooit halen. Maar genoeg woorden verspild. gelukkig zakt hij weer als een baksteen. Kijk je naar de bovenste beste 50, dan zijn het nog veel minder weken. Bedankt voor "jullie bijdrage" wederom. groet, Marcel.    23/10/2010: 82.

    30/10/2010: 86.

    BeantwoordenVerwijderen