maandag 2 april 2018

Albumflits: Tweede #1-album voor Ronnie Flex

De afgelopen twee weken heeft Josylvio met zijn album Hella Cash stand gehouden aan de kop van de Album Top 100. Maar na een totaal van vier weken moet hij deze week zijn plek afstaan aan een andere Nederlandse hiphopper: Ronnie Flex met Nori.

Nori is na De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd (#53 in 2014) en Rémi (#1 in 2017), het derde album van de 25-jarige Ronell Langston Plasschaert, ofwel rapper/producer Ronnie Flex. 

Op Nori kruipt Ronnie Flex in de huid van zijn alter-ego Flonti Stacks die harde trapmuziek maakt. Iets anders dan de hiphop op Rémi. Voor sommige fans zal dat dus even wennen zijn, maar dat kunnen ze tijdens de ‘Flonti Stacks Noir – trap tour’, vijf optredens in kleine zalen.


Bijdragen aan het album zijn van Winne, Bokoesam, Priceless, Leafs, Jacin Trill, Djahboy, James Francis, Alec Petrus en D-Love. Alle losse tracks op Nori lopend vloeiend in elkaar over, aan elkaar gemixt door DJ Waxfiend (= Wesley Texel, Amsterdam, 1983).

Alle dertien tracks van Nori zijn meer dan twaalf miljoen keer gestreamd. Niet verwonderlijk dus dat Nori met een knal binnenkomt (overwicht op Hella Cash van Josylvio is bijna 75%) en meer dan de volledige top 12 verkoopt. De twaalf tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100, die ook wordt aangevoerd door Flex, met ‘Non Stop’. Een dubbelslag voor Ronnie Flex dus, zijn eerste.

ALBUM TOP 5

1. EW  Ronnie Flex: Nori
2. (1)   Josylvio: Hella Cash (op bijna 75%)
3. (3)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (2)   XXXTentacion: ?
5. (5)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

#7 George Ezra: Staying At Tamara’s
Regelmatig hoor je het nummer ‘Don’t Matter Now’ van de Britse muzikant George Ezra langskomen, maar een hit notering zit er nog steeds niet in. Dan is het des te knapper dat zijn tweede album, Staying At Tamara’s, binnenkomt op de zevende plaats. Dat is twee plaatsen hoger dan Wanted On Voyage in 2014, mede dankzij de top 4-hit ‘Budapest’. In de Britse albumlijst scoort Ezra met Staying At Tamara’s na Wanted On Voyage zijn tweede #1-album.

reizen

Net als voor Wanted On Voyage is Staying At Tamara’s geïnspireerd op zijn reizen. Dit keer ging het naar het eiland Skye (Schotland), een varkensboerderij in Norfolk, een voormalige maïsloods in Kent, een omgebouwde koeienstal in Noord-Wales en een Airbnb in Barcelona. Het huis was eigendom van Tamara naar wie het album is vernoemd.

#10 Jack White: Boarding House Reach
Als lid van het duo the White Striples,  lukte het Jack White slechts één keer de top 10 te bereiken. Dat was in 2007 met Icky Thump dat tot de achtste plaats kwam. Solo doet White het stukken beter, want na Blunderbuss (#4 in 2012) en Lazaretto (#5 in 2014), is Boarding House Reach, binnen op de tiende plaats, al zijn derde top 10-album.
Twaalf van de dertien nummers schreef Jack White zelf. Daaronder het nummer ‘Over And Over And Over’, dat hij al in 2005 schreef, en niet misstaan had op een nieuw album van the White Stripes. Bijna had White het nummer opgenomen met rapper Jay-Z en ook met zijn andere bandje the Raconteurs.

#17 Rick Parfitt: Over And Out
Officieel is Over And Out het eerste soloalbum van de Britse gitarist Richard John Parfitt. Maar al in 1985 had hij een soloalbum opgenomen dat echter nooit is uitgebracht. Voor een deel belandden de nummers op de b-kant van Status Quo-singles, waarvan hij gitarist was. Uit die tijd stamt het nummer ‘Halloween’ met Katie Kissoon (bekend van het duo Mac & Katie Kissoon) en Vikki Brown (New London Chorale) als achtergrondzangeressen.

Het succes van het album heeft Rick Parfitt niet meer mee mogen maken. Op 24 december 2016, overleed Parfitt in het Spaanse Marbella op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige infectie. In juni van dat jaar werd hij na een hartaanval genoodzaakt te stoppen bij Status Quo, de band die hij in 1962 had opgericht met Francis Rossi.
Het laatste half jaar heeft Rick Parfitt nog samen met producer Jo Webb de tien nummers op het album kunnen inspelen en inzingen. Vervolgens heeft zijn zoon, Rick Parfitt Jnr., samen met andere muzikanten, voor de afronding gezorgd. Daaronder Brian May (gitarist Queen), Chris Wolstenholme (basgitarist Muse), Alan Lancaster (tot 1985 bassist van Status Quo) en John ‘Rhino’ Edwards, de huidige bassist van Quo. Grote afwezige was Francis Rossi, het enige originele lid nog van Status Quo, waarmee Parfitt al enige tijd gebrouilleerd was.

‘Halloween’ en ‘Lock Myself Away’ zijn de enige nummers die Parfitt zelf schreef. Van de overige acht, schreef hij er zes met producer Jo Webb en de overige twee zijn van de hand van John David, die al jaren werkte met Status Quo. Het nummer ‘Lonesome Road’ geschreven door Webb en Parfitt, werd gespeeld tijdens zijn begrafenis.

#23 Tur-G & Andy VDM: Jet Lag
Uit Amsterdam-Zuidoost komt rapper Tur-G (=Arthur Cairo, 30 maart 2002). Achter Andy VDM zit Andy van de Meiden, eveneens uit Amsterdam-Zuidoost. De twee scoorden begin 2017 een hitje met ‘Beyoncé’, waarvoor ze inmiddels een gouden plak hebben ontvangen. Dat succes smaakte naar meer en dus namen ze samen het album Jet Lag op.

#31 Jamai: Genoeg Te Doen
In 2003 was Jamai Johannes Loman de eerste winnaar van de talentenjacht ‘Idols’. Hij scoorde diverse hits  waaronder ‘Step Right Up’, de single van het jaar 2003. Vanaf 2004 begon hij zich toe te leggen op musicals, waaronder ‘Jesus Christ Superstar’, ‘The Wiz’ en ‘Disney In Concert’. Daarnaast (co)presenteerde hij diverse programma’s als ‘Waar Is Elvis?’, ‘The Voice of Holland’ en ‘Time To Dance’.

Vier jaar geleden scoorde Loman zijn zesde en laatste hit: ‘Gevallen Of Gevlogen’ (#5 in 2014). Hij zong het nummer als Judas in ‘The Passion’, waarin Jan Dulles de rol van Jezus speelde.

Daarna bleef het echter kriebelen, hij miste het optreden, maar ja wie zit er nog op Jamai Loman te wachten? “Ik moest het gewoon doen, voor mezelf, vanuit mijn hart”, vertelde hij aan het AD. En na het verzoek van een platenmaatschappij ging hij aan de slag en dook met Matthijs de Ronden (schrijft hits voor en met Nielson) de studio in. In tegenstelling tot zijn eerste Engelstalige album, Jamai (#2 in 2003), moest zijn nieuwe album geheel Nederlandstalig worden, ‘omdat dat de taal is waarin ik me het eerlijkst kan uitdrukken, waarin ik zelf geloof wat ik zing.’

De titel Genoeg Te Doen staat voor de wijze waarop hij in het leven staat. Vol energie, vol plannen. Loman: “Ik heb dat een tijdje niet gehad. Was ik vrij passief, zat ik op de bank, nergens zin in. Dat is nu anders. Ik wil bezig blijven. Heb dus genoeg te doen.”
Vlak na het album was er ophef over de teksten omdat deze genderneutraal zijn, dus geen hij of zij. Loman bij Pauw: “Ik ben geschrokken omdat ik júist niemand wil uitsluiten en genderneutrale teksten wil schrijven.” Zelf heeft Loman al tien jaar een relatie met zijn partner Michael.

#34 Snelle: Lieve Jongens
De EP Lieve Jongens is het debuut van Snelle (= Lars Bos uit Gorssel, bij Deventer). Al op jong leeftijd nam Bos bewapend met een Playstation-microfoontje en een stokoude pc zijn eerste tracks op. Bos volgde de Herman Brood Academie en leerde daar Tim Kimman (Jebroer) kennen. Kimman, die zijn docent was, zag het talent van Bos en tekende hem voor zijn label ROQ ’N Rolla, waarop de EP Lieve Jongens is uitgebracht. Naast JeBroer leveren Marone (Marwan Achmed) en Gianski (Gianni Arifi) bijdragen aan de EP.

#68 Miles Davis & John Coltrane: The Final Tour – The Bootleg Series Vol. 6
In de lente van 1960 deed de Amerikaanse jazzmusicus Miles Davis zijn ‘Jazz At The Philharmonic European Tour’. Vijf van die concerten, Parijs (L’Olympia op 21 maart, twee optredens), Stockholm (Konserthuset op 22 maart, ook twee optredens) en Kopenhagen (Tivolis Koncertsal op 24 maart) staan op de 4cd-box The Final Tour – The Bootleg Series Vol. 6. Tot deze week was er alleen maar een radio-opname van. Het was de laatste tournee met zijn landgenoot, jazzsaxofonist John Coltrane..

#93 Maitre Gims: Ceinture Noire
Na de single ‘J’m Tire’ (#5 in 2013) heeft de van oorsprong uit Congo afkomstige Gandhi Djuna, ofwel Maitre Gims, bij ons geen hits meer gescoord. In 2015 bereikte zijn album Mon Coeur Avait Reason nog de 40e plaats, maar voor Ceinture Noire, zijn derde album, zit er niet meer in dan een 93e plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten