vrijdag 23 december 2016

Kerstflits: Rolling Stones scoren het kerstalbum, Clean Bandit de kersthit van 2016

Volgens Universal, de platenmaatschappij van the Rolling Stones, zijn er van het album Blue & Lonesome meer dan 80.000 stuks besteld. Hoeveel daarvan daadwerkelijk zijn verkocht, weten we niet, maar wij schatten meer dan de helft, en dat in drie weken! In de jaarlijst, die slechts twee weken meet, staat het album op de achtste plaats.
Blue & Lonesome staat nu drie weken bovenaan de Album Top 100 en is het meest succes volle Stones-album sinds Voodoo Lounge uit 1994, dat ook drie weken op de eerste plaats stond. Het meeste aantal weken voor een Stones-album is tien, in 1971 voor Sticky Fingers. Zover zal Blue & Lonesome niet komen, maar voorlopig blijft het nog wel even #1.

ALBUM TOP 5

1. (1)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome (derde week op #1)
2. (2)   Kensington: Control (op ruim 60%)
3. (4)   Leonard Cohen: You Want It Darker
4. (6)   Adele: 25
5. (9)   Kinderen voor Kinderen: Voor Altijd Jong! - 37

Straks volgen de kersthits, nu de kerstalbums:
#7 (7) Michael Bublé: Christmas
#13 (18) Pentatonix: A Pentatonix Christmas
#20 (21) 3js: Acoustic Christmas Volume 2
#83 (70) Helene Fischer & the Royal Philharmonic Orchestra: Weinachten

En tot slot de eerste weeks noteringen:
#66 de Pensionado’s: Odi Profanum
#97 Musical: The Lion King [Nederlands Castalbum 2016]
#98 Yung Internet: Dixieland

SINGLE TOP 5

1. (1)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (4e week op #1)
2. (2)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
3. (4)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
4. (3)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
5. (6)   Bruno Mars: 24K Magic


Christmas #1

In ons land zegt het niet zoveel als je met kerst #1 staat. Maar in het Verenigd Koninkrijk is het een traditie en worden er jaarlijks diverse weddenschappen op afgesloten! Een aantal jaren was het de winna(a)r(es) van de Britse X Factor die de Christmas #1 pakte. Ook nummers voor een goed doel stonden met kerst #1, zoals vorig jaar.
Maar dit jaar is het weer een gewoon popnummer: ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie, net als bij ons dus. ‘Rockabye’ staat nu voor de zevende week bovenaan de Britse hitparade.

Terug naar de kersthits in onze hitparade.
In de 50e week stijgt ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey naar de derde plaats. Het ziet er niet naar uit dat nummer de hoogste notering, #2 in 2007, gaat evenaren, want na maandag zal het niet veel meer gedownload en gestreamd.

Dit is de laatste singlelijst voor de kerst, dus tijd voor een overzicht van alle kersthits:
#15 (21) Wham!: Last Christmas
#41 (48) Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (4e run, 10e week)
#39 (51) Ariana Grande: Santa Tell Me (3e run, 11e week)
#47 (58) Andy Williams: It’s the most wonderful time of the year (4e run, 7e week)
#51 (96) Coldplay: Christmas nights (7de, 19e week)
#52 (66) Train: Shake Up Christmas (7e run, 11e week)
#53 (71) Justin Bieber: Mistletoe (5e run, 11e week)
#59 (61) Chris Rea: Driving Home For Christmas (9e run, 29e week)
#64 (81) Band Aid: Do They Know It’s Christmas (11e run, 35e week)
#68 (77) José Feliciano: Feliz Navidad (4e run, 6e week)
#80 (95) Frank Sinatra: Let it snow! Let it snow! Let it snow! (4e run, 8e week)

Op herhaling gaan:
#79 Shakin’ Stevens: Merry Christmas Everyone (4e run, 5e week)
#90  John & Yoko / The Plastic Ono Band with The Harlem Community Choir: Happy Xmas (War Is Over) (12e run, 32e week)
Daarmee komt het totaal aantal kersthits dit jaar op 14, 7 minder dan vorig jaar, dat met 21 een record was.

Ondanks de veertien kersthits, zijn er ook nog vijf gewone noteringen:
#26 Zayn & Taylor Swift: I Don’t Wanna Live Forever
#69 Hef feat. Lil’ Kleine: Bijna
#87 Luke Christopher: Lot To Learn
#89 Machine Gun Kelly x Camila Cabello: Bad Things
#95 Childsplay feat. Hef, Boef, Lijpe & MocroManiac: Muhammed Ali

Serious Request

Voor de tweede keer streek de Serious Request (SR) caravan van 3FM neer in Breda. In 2008 werd ruim 5,6 miljoen EURO opgehaald door Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering. De laatste twee zijn niet meer te horen op 3FM en Giel houdt zich met andere zaken bezig. De grote vraag was dan ook: welke drie dj’s gaan er dit jaar het huis in? Op 22 november werd bekend dat niet drie, maar twee dj’s het huis in zouden gaan: Frank van der Lende (voor het eerst) en Domien Verschuuren (derde jaar op rij).

nieuwe lichting dj’s pakt het vakkundig aan

Beide dj’s maken deel uit van de nieuwe lichting dj’s die het nieuwe 3FM er weer bovenop moeten helpen, na het vertrek van de oude garde naar Radio 2 of elders. Op het nieuwe 3FM is niet alleen aandacht voor veel nieuwe muziek, maar nemen de sociale media een voorname plek in. Dat was al te zien tijdens deze editie van SR, waarbij Angelique Houtveen via een wall van schermen, vakkundig de highlights er uitpikte. We noemen alleen Angelique, maar iedereen stond zijn mannetje! Het was nieuw, maar klonk vertrouwd.

(nog) geen notering

Vorig jaar maakte  Typhoon het themalied, ‘Niet Weglopen’, dat in de week van de jaarlijkse actie binnenkwam op de 96e plaats en de week daarop naar de 93e plaats steeg. Dit jaar is ‘Are You With Me’ van Lucas Hamming, winnaar van de tweede editie van De Beste Singer Songwriter van Nederland, het themanummer. Het themanummer staat nog niet genoteerd en we hebben er een hard hoofd in dat het alsnog gebeurt, want het nummer staat nog niet eens in de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100. Dat betekent dat, voor het eerst, een Serious Request themanummer, geen notering krijgt.

Meer dan 1400 nummers hebben Frank van der Lende en Domien Verschuuren gedraaid, met het doel zoveel mogelijk geld op te halen voor kinderen die overlijden aan de gevolgen van longontsteking, Iedere 35 seconden één kind, dat zijn er 900.000 per jaar. Onder het motto ‘Laat ze niet stikken’ vonden in het hele land acties plaats.
De meeste indruk, niet alleen op de dj’s, maar ook op de rest van Nederland, maakte de zesjarige Tijn Kolsteren uit Hapert door zijn nagellak-actie. Zijn doel € 100,-- inzamelen, werd uiteindelijk meer dan € 2,6 miljoen! #heelhollandlakt was lange tijd trending topic op Twitter. Mede dankzij Tijn, is het voorlopige eindbedrag uitgekomen op 8.744.131 EURO, 3% meer dan in 2015.

Top SR

Sinds jaren wordt na de actie week de Top Serious Request uitgezonden, een lijst met de meest aangevraagde platen. Dit jaar is die lijst er ook, alleen de volgorde is anders. Onder het motto ‘Het langste weekend’ draait de zender een week lang de meest aangevraagde nummers uit het jaar 2000 tot en met 2016. Hiermee toont 3FM niet de gevestigde paden te willen betreden, maar af te durven wijken. Bovendien is het de ideale gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe lichting dj’s, die vanaf januari weer op hun eigen tijdstip (vaak ’s nachts of in het weekend) te horen zijn.

liedje van de dj’s

Het meest aangevraagde nummer tijdens de actieweek, is bijna altijd het liedje dat de dj’s de week door helpt. Vorig jaar konden de dj’s niet echt kiezen en schaarden ze zich achter ‘Niet Weglopen’, het themanummer van Typhoon. Dit jaar was het liedje van de dj’s min of meer ‘Believer’ van Major Lazer vs Showtek, maar werd dagelijks minder aangevraagd dan ‘Sorry’ van Kensington, dat veruit het populairste liedje dreigde te worden.

liedje voor Tijn

Dat veranderde echter nadat Sanne Hans (Miss Montreal), op verzoek van Domien Verschuuren, op donderdagavond een liedje schreef voor Tijn. Het nummer werd al snel gedeeld op de sociale media. 
Velen waren geraakt door het nummer, waaronder de ouders van Tijn. Uiteindelijk is ‘Tijn’ het meest aangevraagde liedje van deze editie van Serious Request. Er is echter één probleempje: er is geen download of stream van, alleen een opname op die donderdagavond.

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend is er geen Megaman, maar richten we ons volledig op de jaarlijsten. Houd de MegaJaarflits in de gaten! De jaarlijsten vind je rechtsboven onder het kopje 'Het hitjaar 2016'. Prettige kerstdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten