maandag 3 januari 2022

Megajaarflits: ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan hit van het jaar; 30 van Adele album van het jaar


Voor de tweede keer is zangeres Maan betrokken bij de hit van het jaar. In 2019 bij ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey. Anno 2021 doet ze dat met ‘Blijven Slapen’, het nummer met Snelle, dat het meest is gestreamd.
 
De Britse zangeres Adele pakt opnieuw het album van het jaar. In 2009 deed ze dat met 19. In 2011 én 2012 met 21 en in 2015 én 2016 met 25. Tot dit jaar moest Adele het record van vijf keer het bestverkochte album van het jaar scoren, delen met Marco Borsato (1997, 1998, 2000, 2002, 2013). Met dit jaar er bij staat het aantal voor Adele op zes keer en dat is dus een nieuw record.
Bovenstaande cijfers zijn vandaag, maandag 3 januari 2022, vrijgegeven door GfK Dutch Charts, de instantie die wekelijks in Nederland de hitlijsten samenstelt uitsluitend op basis van aantallen fysieke verkopen, downloads en streams van singles (tracks) en albums. De gemeten periode loopt van 1 januari tot en met 29 december 2021, een heel jaar dus.

Officiële overzichten dus. Dit in tegenstelling tot de voorspellingen die we de afgelopen kwartalen maakten aan de hand van rekenmethodes ontwikkeld door rekenmeesters Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). Ook voor het vierde kwartaal hebben we een voorspelling gemaakt en die staat vermeld bij de werkelijke jaarcijfers.
 
SINGLES
 
Single Top 10 over 2021, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1
 
#1 [1]  Snelle & Maan: Blijven Slapen (100) NL
#2 [3]  the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay (88)
#3 [4]  Ed Sheeran: Bad Habits (86)
#4 [2]  Riton & Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Doamine re-edit) (
#5 [11] Farruko: Pepas (77)
#6 [9]  Shouse: Love Tonight (76)
#7 [5]  Tiesto: The Business (76) NL
#8 [8]  Olivia Rodrigo: Good 4 U (75)
#9 [6]  Suzan & Freek: Goud (74) NL
#10 [14]Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwanti (72)
              Incl. de remixen:
           De tiktok remix feat. Dj Yo! & AX'EL)
           De Noord-Afrikaanse remix feat. ElGrande Toto

Met meer dan 40 miljoen streams, goed voor dubbelplatina, is ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan het meest gestreamde nummer in 2021. Het nummer stond in mei drie weken op de eerste plaats, maar bereikte die hoogste plek pas in de negende week. Vanaf de eerste week, 6 maart tot en met 10 juli, stond het nummer in de top 10, 19 weken achtereen. In de laatste lijst die meetelt voor deze jaarlijsten, zakt het nummer in de 44e week naar de 85e plaats.
Daarnaast is ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan met 4.000 draaibeurten ook nog het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radio. Het volledige verhaal achter ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan volgt later deze week.
 
In onze voorspellingen kwam ‘Drivers License’ van Olivia Rodrigo over het eerste halfjaar nog uit op een eerste plaats. In de jaarlijst vinden we het nummer pas op de veertiende plaats. Eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk, want in het tweede halfjaar stond het nummer slechts vier weken genoteerd. Daarentegen heeft ‘Good 4 U’, haar tweede #1-hit dit jaar, het veel beter gedaan en eindigt dan ook op de achtste plaats. Beide nummers staan op het album Sour, dat eindigt op de tweede plaats van de albumjaarlijst.
 
Roller Coaster gaat al drie jaar mee
 
Al sinds 20 april 2019 staat ‘Roller Coaster’ van Danny Vera onafgebroken genoteerd in de Single Top 100, deze week op #80 in de 142e week, een record. In 2020 bereikte het nummer de eerste plaats van de NPO Radio 2 Top 2000 en dat zorgde er voor dat het begin januari de hoogste plaats bereikte: #5. Daarna is het gezakt en dreigde twee keer uit de lijst te vallen.
 
Wekelijks wordt ‘Roller Coaster’ zo’n 365.000 keer gestreamd, waarmee het totaal aantal streams voor dit jaar uitkomt op 18,9 miljoen! En dat is goed voor een 27e plaats in het jaaroverzicht. Vorig jaar stond het nummer op de tiende plaats, het jaar daarvoor op #39. In totaal is ‘Roller Coaster’ van Danny Vera al zo’n 65 miljoen keer gestreamd en het einde is nog niet in zicht. Volgend jaar weer Danny?
 
Later deze week nemen we ‘Another Love’ van Tom Odell onder de loep. Een nummer uit 2012, dat voor het laatst in 2015 genoteerd stond en in maart 2021 terugkeerde in de Single Top 100 en er nog steeds in staat. In de jaarlijst van 2021 staat het nummer op de 60e plaats.

ALBUMS
 
Al twee jaar zat het er aan te komen, maar in 2021 was het eindelijk zover, een nieuw album van Adele. Het huwelijk, de geboorte van haar zoontje Angelo én de scheiding van Simon Monecki, waarmee ze drie jaar getrouwd was, waren genoeg ingrediënten voor een album. Want als Adele niet helemaal lekker in haar vel zit, maakt ze de mooiste nummers.
Na 19, 21 en 25 kwam ze dit jaar met het album 30. Voorafgegaan door de single ‘Easy On Me’, dat wereldwijd het record verbrak van de meeste streams op de eerste dag, knalde het album in november, exact zes jaar na 25, binnen op de eerste plaats van de albumlijsten. En net als 25, dat in 2015 slechts vier weken nodig had om het bestverkochte album van het jaar te worden, gebeurt dat in 2021 ook met 30.
 
Album Top 10 over 2021, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 [1]  Adele: 30 (100)
#2 [2]  Olivia Rodrigo: Sour (76)
#3 [4]  Justin Bieber: Justice (74)
#4 [3]  Abba: Voyage (70)
#5 [5]  Dua Lipa: Future Nostalgia (69)
#6 [6]  Snelle: Lars (51) NL
#7 [7]  the Kid Laroi: F*ck Love (Savage) (50)
#8 [9]  Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (46)
#9 [8]  Ed Sheeran: Equals (45)
#10[10]Harry Styles: Fine Line (41)
 
Naast het album van Adele, is er nog een album dat zeer hoog eindigt in de albumjaarlijst van 2021 en slechts acht weken genoteerd staat: Voyage van ABBA. Al een aantal jaren ging het gerucht dat het Zweedse viertal twee nieuwe nummers had opgenomen en dat er plannen waren voor een hologramconcert. Uiteindelijk leidde het tot Voyage, een nieuw studioalbum, het eerste sinds The Visitors uit 1981.
Zowel de eerste twee singles ‘Don’t Shut Me Down’ (#18) en ‘I Still Have Faith In You’ (#21), beide in september, als het album Voyage, worden vooral fysiek aangeschaft. Gestreamd worden de nummers nauwelijks.
 
Gemiddeld wordt Voyage voor 90% fysiek verkocht, zowel op cd als vinyl. De rest zijn streams. In het Verenigd Koninkrijk is de vinylversie zelfs de snelst verkopende elpee van deze eeuw.
 
Uiteindelijk leveren alle verkopen van Voyage het viertal een verdiende vierde plaats op in onze jaarlijst. Al op voorhand werd het album 40.000 keer besteld, goed voor platina. In Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland is Voyage zelfs het bestverkochte album van 2021. In Duitsland is het album 400.000 keer verkocht, goed voor dubbelplatina.
 
Als we het aloude puntensysteem hadden gehanteerd, zou Adele met 30 uitkomen op de dertigste plek en Abba met Voyage op #58! Equals van Ed Sheeran, nu #9, had dan rond de 65e plaats gestaan. Alle drie zijn het albums die in het laatste kwartaal zijn uitgebracht, waarin de meeste albums worden verkocht.
 
Tot zover deze Jaarflits 2021. De volledige jaarlijsten vind je onder het kopje Het hitjaar 2021. In de loop van de komende dagen zal deze Jaarflits nog worden aangepast / aangevuld
met analyses, statistieken, buitenlandse overzichten én het volledige verhaal achter ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan. Mis het niet!
 
update: 3 januari 2022: aanmaken Jaarflits

10 opmerkingen:

  1. Had Marco Borsato niet ook de bestverkochte albums van 2004 (Zien) en 2006 (Symphonica in rosso) met meenemen van de DVD's (die in een aparte lijst gezet werden)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mafe: Beide DVD's van Zien zullen meer verkocht hebben dan de cd van Norah Jones. Maar het is het vergelijken van twee geluidsdragers. Een DVD is toch iets anders dan een CD. Terecht dan ook dat daar aparte lijsten voor waren. Overigens worden de DVD-verkopen nog altijd meegenomen in de Album Top 100 voor zover ze bij een album worden verkocht. Dat is niet anders dan toen. Zie https://dutchcharts.nl/formatteringsregels.asp

      Verwijderen
    2. Symphonica in rosso was verkrijgbaar als 2CD, DVD/CD en DVD. De laatste twee stonden dacht ik in de DVD-lijst.

      Verwijderen
  2. Adele moest het overigens in 2012 afleggen tegen de compilatie Hitzone 62.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Megaman,

    Allereerst de beste wensen voor het nieuwe hitjaar 2022!

    Ik vind het wel opmerkelijk dat "Drivers license" slechts op 14 in het single jaaroverzicht staat.
    Volgens het jaaroverzicht van Spotify was dit de op één na meest gestreamde single op Spotify in 2021. Dat overzicht werd weliswaar al begin december bekend gemaakt, maar voor zover ik het kan zien, moet dit nummer ook eind december nog rond een vijfde plek staan van meest gestreamde tracks van het jaar, met bijna 34 miljoen streams. Met 34 miljoen tegenover 40 miljoen voor "Blijven slapen" kom ik eerder rond de 85 % dan de 66 % van GfK. De Spotify-cijfers bepalen uiteraard niet alleen het jaaroverzicht, maar wel voor een groot gedeelte, volgens mij.
    In de voorspelling van Rudy van Vliet werd een 8ste plek voorspeld, maar hierbij werden de weken waarin Drivers license min of meer kunstmatig uit de Top 100 werd gehouden (omdat 3 andere nummers op hetzelfde album meer gestreamd werden) niet meegeteld. Ik verwachtte dan ook zeker een plek bij de bovenste 6.
    Heeft u een verklaring hiervoor? Zijn de cijfers van de weken waarin "Drivers license" uit de Top 100 werd gehouden wellicht ook niet meegeteld door GfK ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Peter, dank voor de goede wensen. Wij blijven de muzikale hoog en dieptepunten volgen en zullen daar wekelijks verslag van blijven doen.

      Het is ons ook opgevallen dat Drivers License stukken lager uitkomt dan Good 4 U. Afgaande op de streamingcijfers zou dit andersom moeten zijn 40 tegen 34 miljoen.

      De weken dat een nummer wel (veel) wordt gestreamd, maar vanwege de 3-albumtrack regel geen notering krijgt, tellen ook niet mee voor de jaarlijst. Daarvoor tellen alleen de weken mee dat een nummer in de lijst heeft gestaan. Overigens verklaart dat het verschil van 6 miljoen streams niet.

      We zullen het bij GfK navragen.

      Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In duitsland denk ik dat zijn jahreschart zijn Zeitraum Dezember 2020 - November 2021. Dus niet de hele 2021 maar beter dan Billboard

    BeantwoordenVerwijderen