dinsdag 26 augustus 2008

Album Top 100: Creedence scoort eindelijk #1-album

In de Album Top 100 vinden we een grote verrassing op #1: een groep die al bijna vier decennia niet meer bestaat, klimt deze week naar de top! Verder worden we verrast door twee gloednieuwe zangeressen: Santogold en Lykke Li. Lees maar mee!

Creedence clearwater revival: Collected (1)
Een eerste plaats voor CCR! Lang niet slecht voor een groep die al 36 jaar uit elkaar is... De groep heeft in feite maar vijf jaar bestaan, toen John Fogerty, diens broer Tom, Stu Cook en Doug Clifford hun groep the Golliwogs hernoemden tot Creedence clearwater revival. De successen volgden al snel en in 1970 scoorde de band twee Nederlandse #1-hits met ‘Who’ll stop the rain’/ ‘Travellin’ band’ en ‘Up around the bend’. In 1971 kwam de klad erin, toen Tom Fogerty de groep verliet. Een jaar later ging de band uit elkaar. John Fogerty en de overige groepsleden hebben in de jaren daarna ruzie over het uitbrengen van oud materiaal. De groep maakt in 1980 een eenmalige come back op de bruiloft van Tom. John Fogerty en de overige leden groeien in de jaren daarna echter verder uit elkaar. Tom Fogerty overlijdt op 6 sep 1990 aan aids; de gevreesde ziekte liep hij op na een transfusie met besmet bloed.

Uiteraard komen er van CCR de laatste decennia alleen nog maar verzamelplaten uit. Zo stond de groep begin 1995 nog op #58 met ‘Really the best’ en in 1998 op #38 met ‘All time greatest hits’. Typisch dus dat er blijkbaar nog steeds een hele groep mensen is, die het beste werk van Creedence nog níet in huis heeft. De uitgebreide reclamecampagne op tv werpt in ieder geval z’n vruchten af: ‘Collected’ stijgt door van 2 naar #1 en heeft een bescheiden voorsprong van 9% op de vorige koploper, Coldplay met ‘Viva la vida’.

Boeijen Hofstede Vrienten: Aardige jongens (17)
Drie Nederpoplegenden verenigen zich: Frank Boeijen, Henk Hofstede en Henny Vrienten, de zangers van respectievelijk de Frank Boeijen groep, the Nits en Doe maar, en respectievelijk 50, 56 en 60 jaar oud, slaan de handen ineen op het album ‘Aardige jongens’. Pretentieuze jongens, dat zijn het toch ook wel, want hun teksten neigen meer naar poëzie dan naar een ‘normale’ songtekst. De pop is eraf en daar is luistermuziek voor in de plaats gekomen; typisch iets voor een theatertournee. Muziek van heren op leeftijd voor luisteraars op leeftijd.

Joe Bonamassa: Live from nowhere in particular (31)
Bluesjongen Joe Bonamassa heeft de smaak te pakken: al voor het derde achtereenvolgende jaar scoort hij een albumhit. In 2006 maakte hij zijn debuut in de Nederlandse hitparade met ‘You and me’ (#68) en vorig jaar augustus kwam daar ‘Sloe gin’ (#27) bij. De Amerikaanse bluesgitarist is met deze liveregistratie al toe aan zijn achtste album.

Santogold: Santogold (68)
Altijd leuk, die aparte dingen in de Album Top 100. Dit is er weer zo eentje: Santogold. Als Santi White werd ze in 1976 in Philadelphia geboren. Ze was zangeres bij de punkband Stiffed, maar kreeg vorig jaar een solocontract aangeboden. Je zou haar al kunnen kennen van het album ‘Version’ van Mark Ronson (waar ook ‘Valerie’ van Amy Winehouse vanaf komt). Santogold zong daarop ‘Pretty green’ van the Jam. Op #68 debuteert ze nu in haar eentje met een titelloos album.

Michael Franti & Spearhead: All rebel rockers (75)
Zo om de paar jaar komen we Michael Franti tegen in de lijst. In 1997 debuteerde hij met zijn groep Spearhead met ‘Chocolate supa highway’ (#79), waarna ‘Everyone deserves music’ (#34 in 2003) en ‘Yell fire!’ (#20 in 2006) volgden. Van Over ‘Rebel rockers’ lazen we geen al te positieve recenties, maar vooruit, het publiek beslist en Franti en de zijnen scoren hun vierde albumhit op #75.

Donavon Frankenreiter: Pass it around (80)
Met ‘Pass it around’ is Donavon Frankenreiter aan zijn tweede albumhit toe. Twee jaar terug kwamen we hem voor het eerst tegen met ‘Move by yourself’, een plaat die tot #49 reikte. Frankenreiter (geboren op 10 december 1972 in Downey, Californië) is zanger en surfer en is een goede vriend van Jack Johnson, die dezelfde bezigheden combineert. Als professioneel surfer trok Frankenreiter de wereld rond en daarnaast zong hij in de band Sunchild. In 2004 nam hij een titelloos solodebuut op, geproduceerd door Johnson. ‘Pass it around’ is zijn derde album en zijn tweede albumhit in Nederland.

Lykke Li: Youth novels (92)
Nog zo’n opvallende entry: Lykke Li is een 22-jarige zangeres uit Zweden. Voluit heet ze Lykke Li Timotej Zachrisson en ze komt uit Ystad. Ze komt uit een artistieke familie, met een moeder die fotografe is en een vader een muzikant. Op haar zesde verhuisde het gezin naar Portugal. De familie bracht ook veel tijd door in Marokko, Nepal en India. Op haar negentiende trok Lykke Li naar New York; daar nam ze haar debuutalbum op. Begin dit jaar kwam ‘Youth novels’ uit in Scandinavië en van de zomer was ook de rest van Europa aan de beurt. Het album is geproduceerd door Björn Yttling, van het trio Peter, Björn and John.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten