maandag 18 augustus 2008

Gabriella Cilmi via een omweg naar #1

In de tiende week stijgt ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi naar de eerste plaats van de Single Top 100. Maar dat zag er eind juni helemaal niet naar uit, toen het nummer in de derde week zelfs van 62 naar #90 zakte. Daarna krabbelde het weer op naar #64, maar de doorbraak kwam een week later, op 12 juli toen de download begon te lopen. Maar doordat de fysieke single ver achter bleef ten opzichte van de download (15%-100%), lukte het maar niet om hoger te komen dan de vierde plek. Dat verandert deze week met de stijging naar #1.

jaren ’60 sfeertje

Gabriella is geboren in Australië, maar woont sinds een jaar met haar familie in Londen om aan haar muzikale carrière te kunnen werken. Daarvoor reisde ze tussen Melbourne en Londen, om in de schoolvakanties de nummers van haar album ‘Lessons to be learned’ op te nemen. Die nummers heeft ze samen met het Xenomania productieteam, van hits voor Girls aloud en Sugababes, geschreven. Het idee voor ‘Sweet about me’ kreeg ze na een tripje naar Parijs, waar ze een stapel psychedelische platen uit de jaren ’60 had gekocht. Ze vond dat het nummer zo’n gevoel moest meekrijgen. Het nummer ‘Lessons to be learned’ zul je tevergeefs op het album zoeken, want dat staat er niet op. De titel komt voor in haar huidige hitsingle ‘Sweet about me’.

welke lessons?

School ziet ze al lang niet meer. Ze volgt dan ook schriftelijke lessen, maar vindt het moeilijk om de discipline op te brengen. Haar Italiaanse ouders (vader Joe is kapper, moeder Paula mode-ontwerper) vinden het allemaal goed. Moeder vergezelt dochter Gabriella, samen met twee andere familieleden op haar komende wereldtournee.

jong talent

Gabriella, geboren op 10 oktober 1991 in Melbourne, behoort tot de tien jongste zangeressen met een #1-hit in Nederland. Als we echter de mannen er bij nemen, komt ze niet verder dan een gedeelde 25ste plek met één van de vele telgen van de Kelly family. Klik hier voor het overzicht van alle acts jonger dan 17 jaar met een #1-hit.

Down under favoriet

Daarnaast is ze na Olivia Newton-John en Kylie Minogue de derde zangeres uit Australië met een #1-hit. Olivia Newton-John lukte dat vier keer: ‘You’re the one that I want’ en ‘Summernights’, samen met John Travolta en ‘Hopelessly devoted to you’, allen in 1978 en ‘Xanadu’, samen met ELO in 1980. De andere zangeres is Kylie Minogue die in 2001 #1 kwam met ‘Can’t get you out of my head’. Olivia is niet geboren in Australië, maar in Cambridge, Groot-Brittannië. In 1954 emigreerde de familie naar Australië en kreeg ze de Australische nationaliteit. Kylie is evenals Gabriella geboren in Melbourne, maar woont en werkt in Groot-Brittannië. Ze heeft echter nooit afstand gedaan van haar Australische nationaliteit.

1 opmerking:

  1. Hoi Megaman, volgens mij is de nummer één ook te danken aan het gebruik van dit nummer in een reclame en is dit, na een inzinking, de reden van de opmars. Onbegrijpelijk trouwens, want voor mij heeft het helemaal niets met de jaren 60 te maken en is alleen maar irritant

    BeantwoordenVerwijderen