zondag 17 februari 2008

U2 scoort hit dankzij Nederlandse misdaadverslaggever

U2: Exit (46)

Wie had gedacht dat de reportage van Peter R. de Vries met Joran van der Sloot over de verdwijning van Nathalie Hollaway ook nog een hit zou opleveren? In het programma dat op 3 februari werd uitgezonden en bekeken werd door meer dan zeven miljoen kijkers, werden verschillende nummers gebruikt. ‘Exit music (for a film)’ van Radiohead (van het album ‘O.K. computer’) en ‘Square one’ van Coldplay (van het album ‘X&Y’) kwamen langs. Maar ook ‘Exit’ van U2, ook geen singletrack, maar afkomstig van het album ‘The Joshua tree’ uit 1987, waarvan vorig jaar de verjaardageditie: ‘The Joshua tree (20th anniversary)’ verscheen.

Exit’ was veelvuldig te horen in het tv-programma. Dj Edwin Evers merkte dat veel mensen er naar op zoek gingen, en draaide de track in zijn programma ‘Evers staat op’. Naar aanleiding van de vele verzoeken heeft Universal music, het platenlabel waarop ‘The Joshua tree’ is uitgebracht, een speciale promotiesingle geperst en die aan diverse radiozenders gestuurd. Joost Bruins van Universal: “We wisten van tevoren niet dat het nummer zou worden gebruikt. Zulke aanvragen gaan vaak automatisch.”

albumtrack in Singlelijst

Met de binnenkomst van ‘Exit’ op #46, wordt wederom een heilig muurtje in Megaland geslecht: het opnemen van albumtracks in de Single Top 100. In Groot-Brittannië is dat al lange tijd gebruikelijk. Onlangs stond Leona Lewis dan ook met vier tracks van haar album ‘Spirit’ genoteerd in de Britse Single Top 75. Vijf weken geleden had Anouk de primeur in de Single Top 100 met ‘I don’t wanna hurt’, dat binnenkwam op #44. Dat was echter een fout van GfK Mega Charts, omdat van ‘I don’t wanna hurt’ wel een cd-single en/of downloadsingle verscheen, en dan mogen de verkopen van een albumtrack niet meegeteld worden. ‘Exit’ van U2 is tot nu toe alleen beschikbaar als albumtrack download. De kans is echter groot dat het nummer toch beschikbaar komt op een cd-single.

ter dood veroordeeld

‘The Joshua tree’, het vijfde studio album van de Ierse band en volgens velen het beste, is commercieel het meest succesvol met wereldwijd meer dan twintig miljoen verkochte exemplaren. Het nummer ‘Exit’ is geïnspireerd op de roman ‘The executioner’s song’ van de Amerikaanse schrijver Norman Mailer uit 1979. Norman schreef op basis van diverse gesprekken, een boek over de executie van de Amerikaanse misdadiger Gary Gilmore op 17 januari 1977. Gilmore stond er op geëxecuteerd te worden in plaats van het beroep af te wachten wat was aangespannen. Vlak na de release van het album ‘The Joshua tree’ was er nog een controverse. Een andere misdadiger verklaarde dat hij tot zijn daad was gekomen nadat hij het nummer ‘Exit’ had gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten