vrijdag 13 januari 2017

Hitlits: dubbelhit voor Ed Sheeran, waaronder zijn tweede #1-notering

Het nieuwe jaar was nog geen week oud, of er lagen vorige week vrijdag twee fonkel nieuwe nummers van Ed Sheeran in de digitale schappen: ‘Shape Of You’ en ‘Castle On The Hill’. Al na één dag waren beide nummers meer dan 12 miljoen keer gestreamd, waarvan bijna 400.000 keer in ons land. Met nog zes dagen voor de boeg, kon een #1-noteirng hem niet meer ontgaan. De vraag was alleen welk nummer dat zou worden.

And the winner is …

Vanaf de eerste dag was ‘Shape Of You’ het populairst en dat is de hele week zo gebleven. ‘Castle On The Hill’ is uiteindelijk nog wat teruggevallen, zodat het nummer op een vierde plaats binnenkomt. Daar tussenin zit ‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna, gezakt vanaf de eerste plaats.
Tien weken had hij Ed Sheeran nodig voor zijn eerste #1-hit: ‘Thinking Out Loud’, in 2014. ‘Shape Of You’ red het al in de eerste week. En wellicht dat ‘Castle On The Hill’ volgende week als nog de eerste plaats pakt. Beide nummers zijn afkomstig van zijn derde album, dat 3 maart uitkomt en als titel ÷ (divide) kreeg.

De twee nieuwe nummers van Ed Sheeran, zorgen voor belangstelling voor zijn oudere nummers. Het gevolg is dan ook dat drie daarvan op herhaling gaan:
#63 Photograph (#30 in 2015), 4e hitrun, 48e week
#69 Thinking Out Loud (6x #1 in 2014/2015), 3e hitrun, 87e week
#82 The A Team (#2 in 2012), 5e hitrun, 40e week

SINGLE TOP 5

1. EW  Ed Sheeran: Shape Of You
2. (1)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 22%)
3. (2)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
4. EW  Ed Sheeran: Castle On The Hill
5. (4)   James Arthur: Say You Won’t Let Go

Brits record

In de Britse hitparade komen de singles van Ed Sheeran achter elkaar binnen. ‘Shape Of You’ op #1 (227.000 stuks, waarvan 13,4 miljoen streams), ‘Castle On The Hill’ op #2 (194.000 stuks, 11,07 miljoen streams). Binnen komen op de eerste en tweede plaats is nog niet eerder gebeurd, zelfs the Beatles lukte dat niet!

‘Voor Starley is niets onmogelijk’ kopten we eind november toen ‘Call On Me’ van de Australische zangeres Starley Hope binnenkwam op de 58e plaats. Nu zeven weken later stijgt het nummer van de 12e naar de 7e plaats. En dan te bedenken dat ze op het punt stond om te stoppen met muziek. En net die  avond rolde ‘Call On Me’ er uit. Een nummer dat haar zelfvertrouwen gaf, ‘het komt wel goed, een aanmoediging’. Voor Starley was het nummer een baken om haar te helpen haar dromen te realiseren. Niets is onmogelijk!

Naast de twee klappers van Ed Sheeran, zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:
#52 ISMO: Media
#64 Yellow Claw feat. Yade Lauren: Love & War
#72 Kris Kross Amsterdam & Conor Maynard feat. Ty Dolla $ign: Are You Sure?
#77 Kraantje Pappie feat. Bizzey: De Manier
#89 Kream feat. Clara Mae: Taped Up Heart

ALBUMS

Dit hele weekend vind in Groningen het jaarlijkse Eurosonic/Noorderslag festival plaats met als afsluiter morgenavond de bekendmaking van de Winnaar van de Popprijs. Vorig jaar was Kensington één van de grote favorieten (een zeer succesvol album en drie uitverkochte concerten in de Ziggo Dome), maar ging de prijs naar het hiphop collectief New Wave.
Begin november 2016 bracht de groep een nieuw album uit, Control, dat direct de eerste plaats pakte en goud werd uitgeleverd. Vervolgens kondigde de groep concerten aan eind 2017 in opnieuw de Ziggo Dome. Inmiddels zijn er vijf geboekt! Dus de kaarten zijn gunstig voor de groep die sinds 2005 bestaat en nog maar sinds 2010 succes heeft. De kans dat Broederliefde de prijs pakt, achten kenners niet groot. Vorig jaar won immers al een hiphopact. Niets is onmogelijk bij de Popprijs! Of wordt het Martin Garrix, de Staat, Jett Rebel? Morgenavond rond een uur of 11 weten we het!

Of ze morgenavond nou winnen of niet, vandaag is Kensington al winnaar, want het album Control stijgt na tien weken terug naar de eerste plaats! Daarnaast kregen ze vandaag een platinaplaat in The Voice of Holland.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Kensington: Control (tweede week op #1)
2. (18) Ed Sheeran: X (op bijna 16%),  terug in de top 10 sinds een jaar!
3. (1)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome
4. EW  ISMO: De Waarheid 2
5. (4)   the Weekend: Starboy

Het aantal nieuwe releases is nog klein, dus het aantal eerste weeks is ook op één hand te tellen. Naast het album van ISMO, zijn dat de drie volgende:
#34 Klubbb3: Jetst Geht’s Richtig Los!, opvolger van Vorsicht Unzensiert! (#33 in 2016)
Klubbb3 is het schlagertrio Christof de Bolle (Belg), Florian Silbereisen (Duitser) en Jan Smit (Nederlander)

#36 Dropkick Murphys: 11 Short Stories Of Pain And Glory, negende studioalbum van de Amerikaanse punkband Dropkick Murphys. Het is hun achtste en hoogste notering in ons land
#96 Wham!: Original Album Classics, 3cd-album uit 2015 dat destijds geen notering kreeg. Nu wel vanwege de dood van George Michael op eerste kerstdag 2016. Het 3cd-album bevat de albums:
-          Fantastic (#8 in 1983)
-          Make It Big (#1 in 1984)
-          Music From The Edge Of Heaven (uit 1986)

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums staan nog vijf albums van George Michael, vorige week nog negen.
#5 (1) Ladies & Gentlemen – The Best Of
#6 (15) Symphonica
#14 (6) Twenty Five
#17 (16)  Faith
#23 (14) Older

Ed Sheeran scoort in één keer twee top 3-hits, dat moet wel een hitfeit opleveren. Meer daarover in een nieuwe Megaman. Aanstaande zondag is er weer een uitzending van de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2. Voor een terugblik op 2016 kun je nog steeds terecht onder het kopje ‘het hitjaar 2016’ en de MegaJaarflits 2016, met bijgewerkte buitenlandse standen.

2 opmerkingen: