zondag 27 november 2011

Jelle B reist door de tijd

Jelle B: De pionier (55)

Ruim een jaar geleden debuteerde Jelle Broersma (Dokkum, 24 januari 1986) met het nummer ‘Vriendinnen’, dat de 48e plaats bereikte. Het nummer was de Nederlandstalige versie van het Franstalige nummer ‘Ring ring I’ve got to sing’ van Ferre Grignard uit 1966. Ook ‘De pionier’ is een cover, ‘39’, de b-kant van ‘You’re my best friend’ (#6 in 1976) van Queen en geschreven door Brian May. Het nummer staat op hun album ‘A night at the opera’ uit 1975, waar ook de nieuwe #1 in de Top 2000 vanaf komt: ‘Bohemian rhapsody’.

Het is echter niet zonder reden dat Jelle dit nummer van Queen koos. Jelle: “Brian May van Queen baseerde zijn tekst op het boek ‘In time for the stars’ uit 1956 van de Amerikaanse science fiction schrijver Robert Heinlein. In dat boek wordt een reis naar de sterren beschreven. De reiziger in het ruimteschip reist met de snelheid van het licht. Albert Einstein beredeneert in zijn relativiteitstheorie dat voor iemand die met de snelheid van het licht reist, de tijd langzamer verstrijkt dan voor de achterblijver op aarde.”

In ‘De Pionier’, waar Jelle zelf de Nederlandse tekst voor schreef, wordt uitgegaan van hetzelfde gegeven: de pionier vertrekt in zijn ruimteschip met de snelheid van het licht. Als hij op aarde terugkeert is er voor hem slechts één jaar verstreken en voor zijn vriendin al honderd jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten