maandag 28 november 2011

protest tegen cultuurbezuiniging levert #1-hit op

Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza m.m.v. diverse artiesten: Wereldwijd orkest (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

Bløf, Moke, Rob de Nijs, Alain Clark, Paul de Leeuw en Within temptation. Het is slechts een kleine groep artiesten die hebben opgetreden met het Metropole orkest. Dat orkest, dat tegenwoordig uit meer dan 50 musici bestaat, wordt bedreigd in zijn bestaan. Die bedreiging komt van het huidige kabinet Rutte dat de volledige Cultuursector grote bezuinigingen oplegt.

En hoe kun je als muzikanten dan het beste protesteren? Door een protestnummer op te nemen! John Ewbank en Han Kooreneef schreven het nummer ‘Wereldwijd orkest’. Wereldwijd, want het orkest treedt niet alleen in Nederland op, maar ook ver daarbuiten. Het is zelfs het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld.

Het nummer ‘Wereldwijd orkest’ is een protest van het orkest om het kabinet Rutte uit te dagen anders te kijken naar de wijze waarop de voorgenomen bezuinigingen op het orkest worden doorgevoerd. Want ook het orkest ziet wel in dat er bezuinigd moet worden, maar dat kan ook anders. Tevens laat het orkest met het nummer zien hoe cultureel ondernemerschap eruit ziet.
De artiesten die aan ‘Wereldwijd orkest’ meewerken zijn: Los Angeles the Voices, Edsilia Rombley, Leonie Meijer, 3JS, Jennifer Ewbank, Ruth Jacott, Paul de Munnik, Giovanca, Glennis Grace, Karin Bloemen, Lee Towers, Hind en Trijntje Oosterhuis.

niet alleen bij iTunes

Als je een grote hit wil scoren, moet je nummer zeker op iTunes beschikbaar zijn. Voor ‘Wereldwijd orkest’ geldt dat echter niet, iTunes maakt voor deze #1-notering maar een fractie uit van het totaal aantal downloads. Op andere sites waaronder 538 zijn de meeste gedownload, wat ook duidt op een brede steun voor deze actie van het publiek.

van omroeporkest tot allround orkest

Het Metropole orkest bestaat dit jaar 66 jaar. In 1945 werd het orkest opgericht door Dolf van der Linden. Hij kreeg het verzoek om een ensemble te vormen dat voor de net weer opgerichte publieke radio-omroep na de Tweede Wereldoorlog, muziekprogramma's van grote kwaliteit kan maken op elk terrein van de lichte muziek. In de 35 jaren dat hij dirigent was, ontwikkelde hij het ensemble tot een orkest met een volledige symfonische strijkersectie en een complete big band.

Zijn opvolger was Rogier van Otterloo, die de aansluiting bij de nieuwste ontwikkelingen in de lichte muziek zocht. Dat betekende ondermeer een dubbele ritmesectie: één voor de meer traditionele lichte muziek en de jazz en één voor de popmuziek. Otterloo overleed in 1988 en werd in 1991 opgevolgd door componist/arrangeur Dick Bakker. In zijn tijd werkte het orkest veel mee aan grootschalige tv-producties in binnen en buitenland.

Zes jaar geleden stopte Bakker er mee, waarna de Amerikaanse arrangeur, dirigent en componist Vince Mendoza (Norwalk, Connecticut, 17 november 1961) het stokje van hem overnam. Voor die tijd schreef Mendoza nummers die werden uitgebracht op het befaamde Blue Note label. Met Joni Mitchell won hij twee Grammy Awards. In 2008 werd hij genomineerd voor een Grammy voor een arrangement van het nummer ‘Alfie’ op de cd ‘The look of love – Burt Bacharach songbook’ van Trijntje Oosterhuis.

hits

We noemden al een rij van artiesten die hebben samengewerkt met het Metropole orkest. Hier volgen alle hits waaraan het orkest meewerkte:
1996: Rowwen Hèze: Limburg (kwestie van geduld/live) (#22)
2001: Acda en de Munnik: Brussel moeten heten (#98)
2006: Lucie Silvas: What you’re made of (#79)
Bovenstaande nummers alle o.l.v. Dick Bakker

2006: Trijntje Oosterhuis: Do you know the way to San José (#38)
2007: Nick & Simon: Herwinnen (#6)
2007: Trijntje Oosterhuis: That’s what friends are for (#90)
2011: M.m.v. diverse artiesten: Wereldwijd orkest (#1)
De laatste vier o.l.v. Vince Mendoza

Daarnaast scoorden dertien albums van het orkest met diverse artiesten, vijf top 10-noteringen waaronder vier keer een top 3-notering en één keer een #1-plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten