vrijdag 2 december 2011

Hitflits: Sinterklaas geeft Nick & Simon gouden plak; Nederland eerste land met #1 voor Birdy

Misschien wel het mooiste Sinterklaascadeau dit jaar voor Nick & Simon, is een gouden cd + DVD van ‘Symphonica in rosso’. Het edelmetaal werd hen vorige week vrijdag uitgereikt door Sinterklaas geholpen door kerstvrouw Monique Smit. Die #1-positie in de Album Top 100 was dus al binnen. Vervolgens zond de TROS afgelopen woensdag de registratie uit van het gebeuren,waar bijna 1,5 mensen naar gekeken hebben. Ook dat zal de verkoop van de dubbel-cd + DVD nog meer aanwakkeren. Het overwicht op de #2 is bijna 52%, het aantal van 25.000 is al verkocht, dus die platinaplak kan het duo niet meer ontgaan.
De registratie van de concerten van Nick & Simom in het Gelredome in Arnhem in oktober, is de vierde in de reeks. Alle vier bereikten de eerste plaats. De start was in 2006 door Marco Borsato (1x), het jaar daarop gevolgd door Paul de Leeuw (6x) en in 2008 deed Lionel Richie ‘Symphonica in rosso’ (2x).

In 2009 stond Diana Ross in het Gelredome, maar van haar optredens is geen opname gemaakt. Wel verscheen in juli van dat jaar de ‘Complete collection’ dat de week na de concerten een sprong maakte van de 58e naar de 5e plaats, maar de week daarna naar #72 zakte en verdween. Overigens komt deze week op #99 een nieuw verzamelalbum van la Ross binnen: ‘50th anniversary – the singles collection’.

In 2010 was Sting van de partij in het Gelredome. Ook van zijn concerten is geen registratie gemaakt. Het album ‘Symphonicities’, opgenomen met de Royal Philharmonic Concert Orchestra werd in juli uitgebracht en maakte na zijn optredens een korte opleving door (van 39 naar #22). Volgend jaar doet Doe maar ‘Symphonica in rosso’. Meer dan 56.000 kaarten zijn er al verkocht, een derde concert is dan ook in de voorverkoop gegaan. Over een jaar staan zij dus weer #1.

En over #1-albums gesproken: ‘Symphonica in rosso’ is na ‘Vandaag’ (1x in 2007), ‘Luister’ (2x in 2009) en ‘Fier’ (4x in 2010), het vierde #1-album voor Nick & Simon.

Ook de #2 in de Album Top 100 is fonkelnieuw: de dubbel-cd ‘#1’ van Marco Borsato dat iets minder dan de helft verkoopt dan het #1-album van Nick & Simon. Op de eerste cd van ‘#1’ staan alle zestien #1-hits die Marco in zijn carrière scoorde in de Mega/Single Top 100. Op de andere cd staan ook zestien nummers, gekozen door zijn fans. Zo’n 8.000 fans namen de moeite om uit zijn omvangrijke repertoire (acht studioalbums) die nummers te kiezen, waaronder ‘Oud en afgedankt’ en ‘Vlinder’.

‘Margherita’, ook onze favoriet, kreeg de meeste stemmen. Je vraagt je af welke fan ‘#1-hits’ nog aanschaft, want er zit niets nieuws tussen en een beetje fan heeft alles al. Dus dan moet er een andere reden zijn. ‘Een dubbel cd voor slechts € 14,95 Die laat je toch niet liggen’, schrijft een fan op zijn site. Bovendien waren er signeersessies, en die wil geen fan missen! In België was het album bij release al goud. Waar blijft Nederland?

En ook de #3-notering is een eersteweeks: ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Adele, dat haar album ‘21’, nu voor de 45e week genoteerd en gezakt naar #6, inhaalt. De cd+DVD van ‘Live at the Royal Albert Hall’ is de registratie van haar concert dat ze op 22 september gaf in Londen. Daar zullen we het voor een lange tijd mee moeten doen, want vanwege een operatie aan haar stembanden, zal ze voorlopig niet zingen. Dus het zal ook nog wel even duren eer de opvolger van ‘21’ er is.

‘Eyo!’ van K3, dat vorige week binnenknalde op #1, zakt naar de vierde plaats. En dan nog even over hun vorige album ‘MaMasé!’. Vorige week meldden we dat dit album verhuisde naar de Backcatalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar was. Officieel had dit ook moeten gebeuren, maar door een fout bij GfK Dutch Charts is dat niet gebeurd. Deze week verhuist het album alsnog naar deze lijst en is op #7 de hoogste eersteweeks. Daarin blijft ‘19’ van Adele de lijstaanvoerder, nu in totaal voor de 56e week.

En dan de overige binnenkomers van deze week, waarmee het totaal op dertien uitkomt:
#35 Il volo: Il volo
#56 Smith & Burrows: Funny looking angels, ‘kerstalbum’ van Tom Smith (zanger Editors) en Andy Burrows (drummer Razorlight)
#63 Rolling stones: Some girls live in Texas
#65 Angela Groothuizen: Ik verdedig
#73 Dana Winner: Kerst met Dana Winner
#84 Rob de Nijs: Nestor, het beste van
#86 Sven Hammond soul: The apple field
#96 Sef: De leven
#98 Volbeat: Live from beyond hell/above heaven
#99 Diana Ross & the Supremes: 50th anniversary – the singles collection

De afgelopen week was er een heftige strijd aan de gang om de eerste plaats in de Single Top 100. Na het weekend nam Gers Pardoel met ‘Ik neem je mee’ het voortouw. Nadat het volledige Metropole orkest afgelopen maandag optrad in Pauw & Witteman, leek het er even op dat ‘Wereldwijd orkest’ van het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza m.m..v. diverse artiesten opnieuw voor een verrassing zou zorgen.
Maar die hoop was ijdel, want vanaf woensdag nam Birdy met ‘Skinny love’ de leiding en die heeft ze niet meer uit handen gegeven. Haar voorsprong op ‘Wereldwijd orkest’ is ruim 5%. Nederland is het eerste land waar het nummer de eerste plaats haalt. Haar album getiteld ‘Birdy’ spint garen bij alle aandacht voor ‘Skinny love’, want in de derde week stijgt het terug de top 10 in: van 18 naar #10. Twee weken geleden kwam het album op #5 binnen.

Alvorens we overgaan naar de eersteweeks noteringen, even een rondje langs een paar bijzondere verschuivingen. Aan de rand van de top 10 staat ‘The a team’ van Ed Sheeran dat van 19 naar #11 stijgt. ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange vorige week binnen op #14, zakt ondanks een Megahit afgelopen week naar de 18e plaats.

Als Jurk! afgelopen woensdag niet had opgetreden in De Wereld Draait Door, had hun ‘Kabalis’ een flinke duikeling gemaakt. Nu blijft dat beperkt tot twee plaatsen en komt uit op #19. Beter vergingen het ‘What have you done’ van Anouk, gestegen van 41 naar #21 en ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers dat in de tweede week een flinke winst: van 47 naar #29, terwijl ‘Vraag me niet waarom’ van Marianne Weber van 45 naar #31 gaat.

Nog een korte blik op de Sinterklaashits dit jaar. Nog voordat de Goedheiligman zijn jaarlijkse verjaardagpartijtje houdt, aanstaande maandag 5 december, is de oogst slechts twee hits: op #15 (van 12) ‘Sinterklaas in een raket’ van Gebroeders Ko & Joris en Boris en op #22 (van 18)Maikel ten Voorde met ‘Mijn vriend, Sinterklaas’. ‘Feest in Nederland!’ van de Pietentoppers verliet vorige week al na drie weken de lijst, met als hoogste plaats #61.

En dan nu de acht (!) eersteweeks noteringen:
#54 Hans Teeuwen: Broodje worst
#59 Sean Paul: She doesn’t mind
#60 René le Blanc: Ware liefde
#80 Smith & Burrows: When the Thames froze (komende week Megahit op 3FM)
#88 Mark Rijs: Oh, mon amour
#89 Tinie Tempah feat. Ester Dean: Love suicide
#96 Lykke Li: I follow rivers
#97 Dries Roelvink: Ik leef vandaag …

Wij gaan Sinterklaas nog even helpen bij het inpakken van cadeaus en het maken van surprises. O ja, er moeten ook nog enkele gedichten worden gemaakt. Kortom, dit weekend is het volop Sinterklaas. Mocht je het ook vieren, een leuke pakjesavond gewenst. En als het de Goedheiligman behaagt, staat er na het weekend weer een nieuwe Megaman voor je klaar.

2 opmerkingen:

  1. Na geen henk en henk, kunnen we ook geen Last Christmas van Wham nooit meer in de top 100 singles !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @rogueactuary: ik vrees dat je ongelijk krijgt, Wham! is al weer gesignaleerd, evenals Mariah Carey ...

    BeantwoordenVerwijderen