zondag 29 november 2009

Nick & Simon scoren vroegste kerst #1

Nick & Simon: Het masker/Santa’s party (1) *** eerste week op #1 ***

Het zat er natuurlijk dik in dat Nick & Simon naar #1 zouden stijgen. Alleen het moment wanneer, was nog even de vraag. Deze week dus, dankzij de speciale versie van ‘Het masker’ met drie kerstnummers. Daaronder niet alleen twee covers, ‘2,000 miles’ van the Pretenders (#13 in 1983) en ‘Christmas was a friend of mine’ van Fay Lovsky (#21 in 1981), maar ook een eigen kerstnummer. ‘Santa’s party’, zeven jaar geleden geschreven door Nick Schilder, toen de jongens nog Engelstalig repertoire zongen.

‘Het masker/Santa’s party’ is na ‘Vallende sterren’, ‘De dag dat alles beter is’ en ‘Lippen op de mijne’, de viierde #1 dit jaar voor Nick & Simon. Dat is geen record, want dat werd al in 1965 door the Beatles neer gezet met zeven (!) #1-hits: ‘I feel fine/I should have know better’, ‘Eigth days a week/Babys in black’, ‘No reply/Rock ‘n roll music’, ‘Ticket to ride’, ‘Help!’, ‘Yesterday’ en ‘Day tripper/We can work it out’. En zelfs de twee jaar daarop wisten the Beatles nog eens vier hits per jaar te scoren. Het jaar daarop waren het the Bee Gees die ook vier #1-hits wisten te scoorden: ‘World’, ‘Words’, ‘Jumbo/The singer sang his song’ en ‘I started a joke’. Vervolgens duurde het tot 1974 dat er weer door één act vier #1-hits werden gescoord. Dat was Mud met ‘Dynamite’, ‘Tigerfeet’, ‘The cat crept in’ en net op de valreep ‘Lonely this Christmas’. En nu lukt het Nick & Simon, en daarmee zijn ze de eerste Nederlandse act die dat lukt. Tot nu toe moesten ze de eer delen met the Party animals (in 1996) en Marco Borsato (in 2008) elk met drie #1-hits in één jaar.

vroege kersthit

De stunt die Nick & Simon uithalen met ‘Het masker’, werd bijna drie jaar geleden ook al gedaan door hun plaatsgenoot Jan Smit. Jan bracht in 2006 zijn single ‘Cupido’ uit, dat binnenkwam op #2 en de week daarop zakte naar #3. Vervolgens kwam een speciale editie van ‘Cupido’ uit, met het nummer ‘Kerst voor iedereen (duet met Monique Smit)’ en drie kerstkaarten. Geen fan die dat wilde missen, met het gevolg dat Jan op 9 december 2006 naar #1 steeg en daar vier weken bleef. Het was destijds de vroegste kerst-#1 ooit.

Maar deze week wordt dat record dus gebroken door Nick & Simon. Zij zijn na ‘Lonely this christmas’ van Mud (op 24 december 1974), ‘Eenzame kerst’ van André Hazes (op 1 januari 1977), ‘Do they know it’s christmas’ van Band aid (op 22 december 1984) en de single van Jan Smit (op 9 december 2006), de vijfde act met een kerst #1 én de vroegste met een kerstnummers. Maar of ze daadwerkelijk met kerst nog op #1 zullen staan, zoals drie van de vier voorgangers, valt te betwijfelen. Tot nu toe wisten ze het namelijk nooit langer vol te houden op de eerste plaats dan één week en kerst is nog vier weken verwijderd!

fans bepalen release

Nick & Simon mogen hun fans wel dankbaar zijn. Want het was helemaal niet de bedoeling om de drie kerstnummers aan de single van ‘Het masker’ toe te voegen. Het plan was om een speciale kersteditie uit te geven van het dubbelplatina album ‘Luister’, de huidige vijftien tracks plus de drie kerstnummers. Maar toen de fans dat hoorden, kwamen ze massaal in actie, want die vijftien nummers hadden ze immers al! En voor drie extra nummers het nog een keer kopen, vergeet het maar! En dus gingen Nick & Simon overstag.

Naast een speciale kersteditie van ‘Luister’, kwam er ook een speciale kersteditie van de single ‘Het masker’, met ook nog de videoclip van ‘Santa’s party’. En daarmee slaan ze twee vliegen in één klap. De fans die het album al hebben, gaan voor de single en zorgen daarmee voor hun zesde #1-hit. De anderen schaffen de kersteditie van ‘Luister’ aan en anders doet Sinterklaas het de komende week wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten