zondag 3 maart 2013

Dan Smith heeft goed opgelet bij geschiedenis

Bastille: Pompeii (88)

Met een naam als Bastille (een fort in Parijs dat in de achttiende eeuw dienst deed als gevangenis), zou je verwachten met een Franse act te maken te hebben. Niets is minder waar, want Bastille is een band uit Zuid Londen. Brein van de band is Dan Smith, geboren op 14 juli 1987 in Londen. 14 juli is tevens de dag waarop in 1789, de bevolking van Parijs de Bastille bestormde. Die dag werd de Franse revolutie ingeluid: het land dat tot dan toe een koninkrijk was, werd een republiek. Sindsdien is la Quatorze juliet, 14 juli dus, een nationale feestdag in Frankrijk.

leraar Frans

Toen Dan Smith nog op school zat vond zijn leraar Frans het nogal bijzonder dat zijn verjaardag op 14 juli viel. Toen Smith op zoek was naar een naam voor zijn band, kwam een vriend op het idee van Bastille en dat sprak hem aan. Sinds 2010 noemt hij zich dan ook  Bastille, eerst nog als eenmansproject, nu met Chris Wood (drums en percussie), Will Farquarson (bas) en Kyle Simmons (keyboards).
Dan Smith (tweede van rechts) komt uit een muzikale familie, zijn moeder was een folkzangeres. Daarnaast luisterde hij veel naar de muziek die zijn zuster draaide: hiphop en R&B. Na de universiteit begon Smith met het schrijven van nummers op zijn zolderkamertje. Een aantal daarvan zette hij op internet, waarop mensen reageerden die nu deel uitmaken van zijn band.

vulkaan

O ja, Bastille zingt over ‘Pompeii’. Anno 2013 is dat een gemeente in de Italiaanse provincie Napels. Maar vanaf de 7e eeuw voor Christus was het een provinciestad, dat in 79 na Christus, als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, is verwoest. Sinds de 18e eeuw werden grote delen van de stad tijdens archeologische opgravingen bloot gelegd. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De geschiedenislessen hebben dus al genoeg inspiratie opgeleverd voor Dan Smith!

niet #1

De gehele week woedde er in de Britse hitparade een felle strijd tussen ‘Pompeii’ van Bastille en ‘Mirrors’ van Justin Timberlake. Uiteindelijk loopt Timberlake met de winst weg, van zijn single zijn zo’n 16.000 meer verkocht. Maar een tweede plek voor ‘Pompeii’ is een mooie start, gezien het album ‘Bad blood’ dat daar morgen, maandag, verschijnt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten