vrijdag 8 maart 2013

Hitflits: Hoogste notering voor Jimi Hendrix; Thrift shop nu ook bij ons #1

Vorige week pakte Jan Smit op basis van slechts één verkoopdag de eerste plaats in de Album Top 100 met ‘Live in Ahoy – jubileumconcert 2012’. Daarna zijn de verkopen doorgegaan, waardoor het album zonder problemen de albumlijst blijft aanvoeren, en ruim een derde meer verkoopt dan de #2. Daarnaast stijgt de gelijknamige DVD naar de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30.

Die tweede plaats is voor een oude gitaarlegende, Jimi Hendrix. In 1970, op 27-jarige leeftijd overleden aan een overdosis slaappillen. De nummers op het album ‘People, hell & angels’ waren bestemd voor het album ‘First days of the new rising sun’, waaraan hij nog werkte.

alleen

Het bijzondere aan de nummers is, dat deze niet zijn opgenomen met the Jimi Hendrix experience, maar in zijn eentje, omdat hij op zoek was naar een nieuw geluid. ‘People, hell & angels’, hoogste eerste weeks op #2, is na ‘The cry of love’ (#3 in 1971) en ‘Valley of Neptune’ (#4 in 2010) zijn derde top 10-album, allen postuum.

TOP 3
1. (1)       Jan Smit: Live in Ahoy – jubileumconcert 2012
2  E.W.    Jimi Hendrix: People, hell & angels
3.  E.W.   Josh Groban: All that echoes

Het restant eerste weeks noteringen:
#8 Dido: Girl, who got away, eerste album in vijf jaar voor Dido Armstrong, zusje van Rollo van Faithless

#21 Claw boys claw: Hammer, al 30 jaar still going on strong, de groep van zanger Peter te Bos. Eerste notering sinds ‘Pajama day’ (#22 in 2008)

#22 Emmylou Harris & Rodney Crowell: Old yellow moon, Rodney Crowell (62) maakte van 1974 – 1991 deel uit van the Hot band, de begeleidingsband van Emmylou Harris (65). Ze hadden echter nog nooit samen een album opgenomen. Op ‘Old yellow moon’ staan vier liedjes van Crowell, de andere zijn classics of door anderen geschreven, waaronder ‘Spanish dancer’ door Patti Scialfa, de vrouw van Bruce Springsteen

#26 Moses and the Firstborn: Moses and the Firstborn. De single ‘I got skills’ hield het maar één week vol, op #90. Beter vergaat het de vier garagerockers uit Eindhoven met hun debuutalbum, want dat komt binnen op de 19e plaats.

#51 the Stereophonics: Graffiti on the train. Op zondag 16 juni staat deze groep uit Wales op Pinkpop. Graffiti on the train is het achtste studioalbum

#54 Bastille: Bad blood. De single ‘Pompeii’ stijgt van 88 naar #65. De verwachting is dat het debuutalbum van Bastille binnenkomt op de eerstee plaats van de Britse albumlijst. Het zou zelfs een dubbelslag voor Bastille kunnen worden, want de single ‘Pompeii’ staat ‘Mirrors’ van Justin Timberlake in de nek te hijgen. Zondag weten we hoe het heeft uitgepakt.

#58 Laura Mvula: Sing tot the moon. Deze 25-jarige zangeres, echte naam Laura Douglas, uit Birmingham zong in Black voices, een a capella groep opgezet door haar tante. Laura groeide op met jazzmuziek, gospel muziek en studeerde piano en viool. De eerste nummers schreef ze op haar laptop. ‘Sing tot the moon’ is geproduceerd door Steve Brown die ook met de Britse zangeres Roomer werkte

#79 Original soundtrack: ’t Schaep in Mokum. Na ‘’t Vrije Schaep, met de 5 poten’(#30 in 2009) en ‘’t Spaanse Schaep’ (#51 in 2011) is er nu de derde tv-serie die zich afspeelt in Mokum, Amsterdam dus.

#94 Tegan and Sara: Heartthrob, de Canadese tweeling zusjes Tegan Rain en Sara Keirsten Quin, die zich eerst PLUNK noemden. Sinds 1999 treden ze op als Tegan and Sara. ‘Heartthrob’ is hun zevende studioalbum. 26 juni staan de zusjes in Paradiso in Amsterdam.

#96 Cody Chesnutt: Landing on a hundred, tweede album van Amerikaanse R&B / nu soul zanger. Chesnutt is bekend als zamger van ‘The seed 2.0’ van the Roots (#31 in 2003).

#98 Josh Ritter: The beast in its tracks, 36-jarige Amerikaanse singer-songwriter. Zevende notering maar bij ons pas zijn tweede notering; ‘The animal years’ (#100 in 2006) was zijn eerste. Ritter schreef de nummers van ‘The beast in its tracks’ toen hij midden in een scheiding zat met zangeres Dawn Landes.

Over naar de singles

Net als vorige week was het een-tweetje tussen ‘Thrift shop’ en ‘Just give me a reason’. De eerste dagen waren het P!nk feat. Nate Ruess die de singles aanvoerden, vanaf woensdag namen Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz het stokje over. En uiteindelijk is ‘Thrift shop’ de nieuwe #1 in de Single Top 100, zei het met een klein overwicht.

Het nummer bereikte al de eerste plaats van de hitparade in Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Canada, Noorwegen, Zwitserland, Frankrijk, België (Vlaanderen en Wallonië), Denemarken en Finland. Een echte internationale hit dus, met Nederland nu als dertiende land.

TOP 3

1        (2)       Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop
2        (1)       P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason
3        (4)       Rihanna feat. Mikky Ekko: Stay

154x Julia

Overigens is die #1-positie van ‘Just give me a reason’ (voorlopig) voor de laatste één week, want vandaag, vrijdag, is ‘Julia’ van Nick & Simon uitgekomen in 154 verschillende versies, verdeeld over 154 downloads met elk een andere naam plus 8 cd-singles. Het zou wel eens de grootste hit van het duo kunnen worden, want welke vrouw wil niet worden bezongen door Nick & Simon?! Populairste naam op vrijdag is 'Sanne'.

Ho hey

Op 27 oktober 2012 kwam het nummer binnen op #70, maar was na drie weken al verdwenen. Vier weken geleden ging het op herhaling op #82, steeg via 45 naar #25 vorige week en knalt nu de top 10 in op #7. We hebben het over ‘Ho hey’ van het Amerikaanse trio uit Denver in Colorado: the Lumineers. Het nummer kwam ook in andere landen laat op gang, maar kwam uiteindelijk tot de tweede plaats in Canada en Nieuw-Zeeland. Kijken hoeveel er nog bij ons in zit.

Naast the Lumineers  is er nog een nieuwe bij de bovenste tien. ‘Sonnentanz’ van het Oostenrijkse Klangkarussel maakt een geweldige klapper. In de tweede week stijgt het nummer van 69 naar #9 en is daarmee de grootste hit van een act uit Oostenrijk sinds ‘Anton aus Tirol’ van Anton feat. DJ Ötzi uit 2000, dat zelfs de tweede plaats bereikte. Wellicht dat het dat nummer nog wel evenaart, want ‘Sonnentanz’ is de komende week Megahit op 3FM.

David Bowie komt er aan

Aanstaand weekend komt het uit: ‘The next day’, het eerste studioalbum van David Bowie in tien jaar tijd en vast en zeker de nieuwe #1 volgende week, zijn derde. Maar afgelopen weekend gaf hij het album vrij op iTunes, dat wil zeggen om te beluisteren. En afgelopen week had Radio 2 de primeur. Aangezien alleen nog maar ‘Where are we nog?’, de single, gedownload kan worden, is dat massaal gedaan. Met als resultaat dat het nummer, twee weken geleden voor het laatst op #91, nu op herhaling gaat op #23. Hoogste plaats was #9, op 12 januari, de week van binnenkomst.

Alvorens we overgaan op de nieuwe aanwinsten, kijken we even wat er gebeurd is met ‘Mind is blown’ van Maintreet, de Nederlandse One direction. Willen zij echter net zo populair worden als One direction, dan moet er nog heel wat gebeuren, want hun single ‘Mind is blown’ zakt in de tweede week 8 naar #56.

Exit Sandra van Nieuwland

Op vrijdag 24 augustus 2012 maakte Nederland voor het eerst kennis met Sandra van Nieuwland. Tijdens de eerste blind audition van The voice of Holland zong zij het nummer ‘More’ van Usher. Nog diezelfde avond was haar versie het meest gedownload en bleef dat een hele week. Op 1 september kwam het nummer met een ruim overwicht binnen op de eerste plaats.

De week daarop zakte het nummer, maar in plaats van een grote val, zoals zoveel nummers uit talentenjachten, bleef het nog zes weken in de top 5 hangen. In totaal stond ‘More’ 15 weken in de top 10 en werd dubbelplatina. De vier singles die daarna volgden, bereikten allen de eerste plaats en werden ook platina of goud. Van haar album ‘And more’ werden meer dan 50.000 stuks verkocht (platina). Kortom, niemand kon meer om Sandra heen. Na 27 weken verdwijnt Sandra uit de Single Top 100, maar we weten nu al dat het niet voor lange tijd zal zijn, want vandaag is 'Sing it back' (Moloko, #24 in 1999), single #6  uitgebracht.

en bijna The Voice kids

Naast een voorlopige exit van Sandra van Nieuwland, is het ook bijna gebeurd met de hits uit The voice kids. Stonden er vorige week nog 20 nummers uit de tweede editie in de lijst. Deze week zijn daar nog 5 van overgebleven, waarvan ‘Edge of glory’ van Laura van Kaam, de winnares, het hoogst: op #69. Door deze grote schoonmaak hebben we deze week maar liefst 18 eerste weeks noteringen.

Alle eerste weeks noteringen van deze week:
#36 Demi Lovato: Heart attack
#45 CJ Stone feat. Jonny Rose: Stay 4ever young
#48 Wesley Klein: Als mijn gevoel zegt
#59 Ferry de Lits: Als ik jou zie
#63 Fall out boy: My songs know what you did in the dark
#74 Laura Mvula: Green garden
#75 Major Lazer feat. Busy Signal & the Flexican: Watch out for this (Bumaye)
#78 Jolanda Zoomer: Kom in de tent
#79 Lil’ Wayne feat. Drake & Future: Love me
#80 Disclosure feat. Sam Smith: Latch
#84 Kid Vicious & D-Wayne feat. Jan Dulles: Turn your lights on
#86 Pitbull feat. Christina Aguilera: Feel this moment
#90 Sidney Bischoff: Laat ons hier voor altijd blijven
#92 Frank Boeijen: Vragen wonen overall
#93 Carly Rae Jespen: Tonight I’m getting over you
#94 Andy Grammer: Fine by me
#95 Mumford & sons: Lover of the light
#98 Dido: Freedom

Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman, de laatste voorlopig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten