zondag 7 februari 2010

Wesley wint Popstars (dankzij vriendin)

Wesley: You raise me up (1) *** hoogste eersteweeks ***

Had de finale van Popstars nou niet één week later gekund? Dan had ‘No surrender’ het gelegenheidsduet van Kane & Carice van Houten nog een weekje langer op #1 gestaan en dat was meer dan verdiend. Nee dus. De finale was op vrijdag 29 januari 2010 met Wesley Klein als winnaar en direct na de uitzending is ‘You raise me up’ massaal gedownload.

Al op maandag, toen de eerste cijfers naar buiten kwamen, was duidelijk dat ‘You raise me up’ de nieuwe #1 zou worden in de Single Top 100; het nummer had een overwicht van bijna 70% op ‘No surrender’ van Kane & Carice van Houten. Uiteindelijk is zijn voorsprong uitgekomen op 60%. Wesley zet een traditie voort, het scoren van een #1-hit door een winnaar van Popstars. Men2b met ‘Bigger than that’ (in 2004) en Red! met ‘Step into the light’ gingen hem voor.

Wesley Klein (Leiderdorp, 25 maart 1988) zingt al zijn hele leven en deed mee aan verschillende talentenjachten. In 2004 deed hij voor het eerst mee aan ‘Het Leids festival van het levenslied’, waar hij tweede werd bij de klassiekers; de andere categorie was ‘nieuw levenslied’. In 2005 werden beide categorieën samengevoegd tot een. Het jaar daarop eindigde Wesley derde en in 2007 won hij het festival. Inmiddels was hij begonnen met het nemen van zanglessen en in 2007 nam hij zijn eerste single ‘Ádios my love’ op, en het jaar daarop ‘Feest van de liefde’.

Het blijft echter zingen op kleine, vooral locale schaal. Zijn vriendin Nellie, die overtuigd is van zijn zangkwaliteiten, geeft hem op voor Popstars. In juli valt de brief op de mat van hun appartement in Leiden en krijgt Wesley nummer 014271 toegewezen als hij in ’t Spant in Bussum auditie doet met ‘Omdat ik zo van je hou’ van Gordon (#4 in 1995). In totaal is Wesley één van de 6603 kandidaten, een verdubbeling van het aantal van de editie in 2008. Maar vanaf het eerste optreden is hij favoriet van de jury én het sms-publiek. Uiteindelijk staat hij op 29 januari in de finale samen met Kim Stolker, Kristel Roulaux en Joshua Newton. De laatste twee vallen al snel af en vervolgens gaat het tussen Wesley en Kim, die het nummer ‘You raise me up’ moeten zingen. Wesley doet dat volgens zowel de jury als het sms-publiek beter en wint met 57% van de stemmen. Naar de finale keken zo’n 2,5 miljoen mensen.

Ierse oorsprong

In tegenstelling tot de nummers van de voorgaande Popstars winnaars, is ‘You raise me up’ wel een cover. Van origine is het een instrumentaal nummer getiteld ‘Silent story’ en gebaseerd op een traditioneel Ierse melodie ‘The Londonderry air’ uit 1855, in 1910 bekend geworden als ‘Danny boy’.

Op basis van de Ierse melodie schreef Rolf Løvland van Secret garden de melodie van ‘You raise me up’. Rolf is de ene helft van het Iers-Noorse duo Secret garden, dat in 1995 het Eurovisie Songfestival won met het bijna volledig instrumentale ‘Nocturne’. Rolf had net het boek ‘The whitest flower’ van de Ierse schrijver Brendan Graham gelezen en was daar zeer van onder de indruk. Vervolgens benaderde hij Graham, die tevens teksten voor liedjes maakt. Graham, die zijn sporen al verdiend had met twee Eurovisie Songfestival overwinningen (‘Rock ’n roll kids’ door Paul Herrington en Charlie McGettigan in 1994 en ‘The voice’ van Eimear Quinn in 1996), kwam met de tekst van ‘You raise me up’. Vervolgens nam Secret garden het nummer op met zang van Brian Kennedy voor het album ‘Once in a red moon’ uit 2002. In Noorwegen en Ierland werd het een redelijk succes.

Daarna werd het nummer door diverse anderen opgenomen. De eerste die er echt succes mee had, was de Amerikaanse zanger Josh Groban in 2003. Maar het echte succes kwam twee jaar later, in 2005, toen de Ierse jongensgroep Westlife er zowel in de Ierse als Britse hitparade de eerste plaats meebereikte. En nu vijf jaar later is het onze eigen Wesley die er ook een #1-hit mee scoort. Zelfs onze eigen Pia Douwes heeft het nummer gezongen, samen met de Duitse musicalster Andreas Bieber op zijn album ‘No frontiers’. Er zijn inmiddels meer dan 125 versies van ‘You raise me up’.

kort hitleven

We hoeven niet bang te zijn dat Wesley nog een andere traditie voortzet van vorige Popstars winnaars, namelijk uit elkaar gaan. Men2be (winnaar 2004) stopte er in maart 2006 mee en Red! (winnaar 2008) hield het nog korter uit. Nog voordat Wesley op 29 januari 2010 de talentenjacht won, maakte Déon Léon, één van de drie leden van Red!, op zijn Hyves bekend, dat de band er mee stopte. “Waar het nou aan heeft gelegen, ik weet het niet. Misschien lag het aan ons, misschien lag het aan de mensen waar we mee werkten”, laat hij weten. De groep gaat wel vriendschappelijk uit elkaar. Red! scoorde twee hits: ‘Conga’ (#42) en ‘Step into the light’ (#1), dat #70 stond in het jaaroverzicht 2009. Brandi Russell heeft aangekondigd binnenkort te komen met de single ‘Broken doll’, voorloper van een heel album.

Nederlands

Sinds de finale van Popstars is Wesley betontimmerman af en gooit hij zich nu volledig op zijn zangcarrière. En dat wordt hard werken voor hem, want over een maand moet de nieuwe, Nederlandstalige, single van hem al weer te koop zijn. Dus dat betekent dat men een (zeer) kort hitleven van ‘You raise me up’ verwacht. Volgens Wesley staat er nog geen noot op papier en is zelfs nog niet bekend wie zijn nieuwe single gaat schrijven. Maar men weet al wel welke richting het wordt: Jan Smit, Nick & Simon met een vleugje Marco Borsato. In het Nederlands dus.

camera in huis

De fans willen natuurlijk alles van hem weten. En wat kun je dan beter doen, je (privé) leven openstellen voor de camera’s? Dus loopt er sinds afgelopen zaterdag ‘Op weg naar de top’, een vierdelige reallife soap rond Wesley, waarin hij wordt gevolgd bij zijn eerste optredens in het land, instores bij cd-zaken, het inzingen van de nummers van zijn album en de voorbereidingen voor zijn dochter die op 12 mei wordt verwacht.

Maar eerst wordt Wesley aanstaande zondag, 21 februari, gehuldigd in zijn woonplaats Leiden. Gezien zijn drukke agenda kon dat niet eerder. Die drukke agenda bevat nu al meer dan 200 boekingen, waaronder Koninginnedag in Middelburg en de Toppers op 20,21 en 22 mei in de Amsterdam ArenA.

Welke Wesl(e)y?

Er zijn nog twee andere zangers die luisteren naar de naam van onze kersverse Popstars winnaar. De ene noemt zich Wesly (zonder e) Bronkhorst en heeft al drie hits gescoord. De andere Wesley (ook met een e), gebruikt alleen zijn voornaam en heeft al acht hitsingles en twee hitalbums op zijn naam staan. Dus dat wordt nog verwarrend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten