zondag 7 februari 2010

The Cooldown café: een dozijn feesthits

the Cooldown café: Polonaise Hollandaise (97)

Deze week werd bekend dat Arie Ribbens weer schoon is verklaard van longkanker. Aanstaande vrijdag zal de 73-jarige weer voor het eerst optreden, dat plaatsvindt in Gorssel. Achtentwintig jaar geleden was ‘Polonaise Hollandaise’ van Arie Ribbens dé Carnavalshit van het seizoen. Het nummer werd zijn grootste hit: #8.

Wellicht dat het nummer daarom nu is opgenomen door the Cooldown café. Volgende week is het Carnaval, dus ze hebben nog een week de tijd om de hit van Arie te evenaren, dan wel te overtreffen. Tien jaar geleden scoorde the Cooldown café hun eerste en tot nu toe grootste hit: ‘Hey baby (uhh ahh)’ feat. DJ Stefan (#5). ‘Polonaise Hollandaise’ is hun twaalfde notering.


Ze zijn niet de eerste die ‘Polonaise Hollandaise’ onder handen nemen. In 1989 nam Johnny Camaro (= wijlen Hilversum 3 dj Alfred Lagarde) het nummer op, dat tot #16 kwam. Alleen zijn versie was geen kopie van de hit van Arie. De tekst was aangepast en Arie deed er ook aan mee. Die versie kwam tot #16.

Maar ook Arie had het niet van zichzelf. Het nummer heet oorspronkelijk ‘Polonäse Blankenese’ (naar het gelijknamige stadsdeel van Hamburg) van de Pool Werner Böhm-Thorn, beter bekend als Gottlieb Wendehals uit 1980. Jur Eckhardt maakte er een Nederlandse tekst op.

Tot slot hebben we voor the Cooldown café nog een tip voor een volgende single. In 1983 nam Arie Ribbens een vervolg op van de ‘Polonaise Hollandaise’: ‘Polonaise achteruit’, goed voor een 29ste plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten