vrijdag 1 februari 2013

Hitflits: Geer en Goor beide #1

Zowel Gerard Joling (Geer) als Gordon (Goor) pakken deze week de eerste plaats en beide danken ze dat mede aan een optreden in hetzelfde tv-programma, Live4you, afgelopen zondag. Alleen scoren ze niet samen een #1-hit, maar los van elkaar. Zo stijgt ‘De nacht voorbij’ van Gerard Joling in de tweede week naar de eerste plaats van de Single Top 100, wat hem zijn tiende #1-hit oplevert. En komt het album ‘Geloof, hoop en liefde’ van Los Angeles, the voices, het hobbyproject van Gordon, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarover zo dadelijk meer.

TOP 3

1 (3) Gerard Joling: De nacht voorbij (eerste week op #1, ook in de Download Top 50)
2 (1) Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout
3 (5) P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason

'De nacht voorbij' van Gerard Joling wordt door SBS6 gebruikt als thema van 'Sterren dansen op het ijs' dat iedere zaterdagavond wordt uitgezonden. Dat wordt morgenavond dus een vreugde dansje op het ijs voor Gerard!

Ze stonden al drie keer in de top 10, twee keer op #10 (24 november en 22 december) en één keer op #8 (op 19 januari). Deze week stijgen ze opnieuw de top 10 en belanden op de zesde plaats. We hebben het over Racoon met ‘Oceaan’, het thema van de film 'Alles is familie', die nu al door bijna 900.000 mensen is bekeken. ‘Oceaan’ is nu de op twee na grootste hit van de Zeeuwse groep. Alleen ‘Love you more’ (#4 in 2005) en ‘No mercy’ (#3 in 2011) scoorden hoger. Dat wil zeggen tot nu toe, want misschien zit er nog meer in voor ‘Oceaan’.

Vorige week zakten ze nog naar de 65e plaats, maar deze week verbeteren ze de hoogte positie tot nu toe (#42), met sprongen en stijgen naar de 25e plaats. En dat danken ze allemaal aan de publiciteit. Zelfs Frits Spits besteedde er aandacht aan in zijn radioprogramma ‘Tijd voor twee’, waarbij een stukje van het nummer te horen was.

We hebben het natuurlijk over Neerlands trots: Bingo players feat. Far *east movement dat met ‘Get up (rattle)’ afgelopen zondag binnenkwam op de eerste plaats van de Britse hitparade. In de eerste week zijn er 74.061 exemplaren van verkocht, dat zijn er 32.551 meer dan er in z’n totaal zijn verkocht van hun vorige Britse hit: ‘Cry (just a little)’, dat in 2011 tot #44 kwam. Volgens voorlopige cijfers zou ‘Get up (rattle)’ ook zondag nog op #1 kunnen staan in de Britse hitparade. Daarover meer in de nieuwe Megaman. Gisteravond zat een item over de Bingo players in De Wereld Draait Door, in de rubriek 'De Jakhalzen'.

Grootste stijging deze week is er voor 'Thrift shop' van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz, dat in de tweede week van 92 naar #27 gaat. Maar zo hoog als in de Amerikaaanse of Australische hitparade zien we het niet komen, waar het de eerste plaats bereikte.

Over naar de eerste weeks noteringen, een ware Nederlandse inval:
#65 Mayke: Burning bridges [NL], in 2007 winnares van So You Wanna Be A Popstar
#68 Arjon Oostrum: Lekker ding [NL]
#71 Armin van Buuren feat. Fiora: Waiting for the night [NL] titelsong ‘Verliefd op Ibiza
#72 Zware jongens feat. DJ Maurice: We heffen de glazen [NL], variatie op ‘Der alte Dessauer’, van oorsprong een marslied
#79 Mulder & Mulder: In de hemel is geen bier [NL], cover van Dorus uit 1970
#81 Henk Bernard: Dit gaat nooit voorbij [NL]
#83 Foals: My number
#85 Glenn van Dijk: Koos werkeloos [NL], cover van Klein orkest (#14 in 1983)
#86 Errov & reef: Limits [NL]
#92 Vastenavend in ’t Krabbegat: Levt, brood en spevle [NL]. Krabbegat is de naam van Bergen op Zoom tijdens carnaval
#95 W&W: Lift off! [NL]
#97 Mister & Mississippi: Northern sky [NL]
#100 Raffaela: Ik hou van dit land [NL] (uit De beste zangers van Nederland)

ALBUMS

TOP 3

1 E.W. Los Angeles, the voices: Geloof, hoop en liefde
2 (1)    Sandra van Nieuwland: And more
3 E.W.3js: Tot zoverder – het beste van 3js

no more

Met gemak kon ze Doe maar (‘Symphonica in rosso’), Mumford & sons (‘Babel’), P!nk (‘Thruth about love’) en vorige week nog Janne Schra (‘Janne Schra’) van zich afhouden. Maar deze week is er toch echt een album dat sterker is dan haar album. En dus komt er een (voorlopig) einde aan de hegemonie van ‘And more’ van Sandra van Nieuwland, dat vijf weken de Album Top 100 aanvoerde, dat inmiddels wel goud moet zijn.

Die eerste plaats staat Sandra af aan een andere Nederlandse act: Los Angeles, the voices met hun vierde album ‘Geloof, hoop en liefde’s. Dit tot verrassing van Gordon: “We hadden dit volledig niet verwacht te meer omdat op dit moment Sandra van Nieuwland alle records breekt met haar verkoopcijfers.

Na ‘Los Angeles’ (1x #1, pas in de 7e week) en ‘Los Angeles the voices II – Because we believe’ (1x), beide in 2011, is het hun derde #1-notering. ‘Geloof, hoop en liefde’ is geproduceerd door Gordon zelf en Christiaan en Bennie Schutte, twee Zuid-Afrikanen. Aan het album, dat zo’n 20% meer verkoopt dan ‘And more’,  werken onder andere Chantal Janzen en Carel Kraayenhof mee.

Overigens staat hun vorige #1-album, ‘Los Angeles the voices II – Because we believe’, sinds vorige week weer in de lijst. In de 46e week stijgt het van 96 naar #71.

Vorige week was het album nog maar twee dagen uit en kwam het binnen op #61. Deze week sprint het naar de 5e plaats: ‘Passione’ van Andrea Bocelli, die daarmee zijn 14e top 10-album scoort.

Mister and Mississippi is een kwartet uit Utrecht/Den Helder, dat elkaar leerde kennen op de Herman Brood Academie in Utrecht. In 2011 wonnen ze de Popprijs Amsterdam en vorig jaar deden ze et voorprogramma van Blaudzun en Patrick Watson. Hun debuutalbum 'Mister and Mississippi' krijgt loveden reacties en komt binnen op een 6de plaats.

De andere eerste weeks noteringen van deze week:
#7 Fleetwood mac: Rumours – 35th anniversary deluxe edition, 35e verjaardag van relatiealbum uit 1977, waar wereldwijd meer dan 40 miljoen stuks van zijn verkocht. Nu met extra tracks, nooit eerder uitgebrachte opnames etc. Het originele album, dat in 1977 elf weken op #1 stond, krijgt ook een notering, alleen dan in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, waarin het binnenkomt op #12.

#8 Justin Bieber: Believe (acoustic). Van ‘My world’ bracht Justin Bieber drie verschillende versies uit: ‘My world’ (#52 in 2009), ‘My World 2.0’ (#4) en ‘My worlds – the collection’ (#17), beide in 2010. Van ‘Believe’(#2 in 2012) verschijnt nu een eerste akoestische versie. Deze krijgt echter geen aparte entry, maar wordt onder 'Believe' opgenomen. Een album op herhaling dus, in de 26e week.

#22 Biffy Clyro: Opposites, ‘Many of horror’ (#66 in 2010), was tot nu toe de enige hit van deze Schotse band. ‘Opposites’ is hun zesde studioalbum, dat waarschijnlijk de nieuwe #1 is in de Britse albumlijst die zondag wordt bekend gemaakt.

#57 il Volo: We are love, tweede album van drie Italiaanse tenoren. Op het album, opgenomen in Rome en in Los Angeles, zingen ze voor het eerst ook in het Engels.

#60 Local natives: Hummingbird, tweede album van band uit Los Angelos. Debuut ‘Gorilla minor’ kwam in 2010 tot #72

#65 Aestrid: Box [NL], derde album van groep onder leiding van Bo Menning

'Cold fact' is het debuutalbum uit 1970 van singer-songwriter Sixto Diaz Rodriquez  uit Detroit Rodriguez. In de documentaire ‘Searching for Sugar Man’ maken Stephen ‘Sugar’ Segerman (platenhandelaar) en Craig Bartholomew Strydom (muziekjournalist), gaan twee fans uit Capetown, op zoek naar deze vergeten zanger. De soundtrack dat een compilatie is van zijn eerste twee albums staat op #70, 'Cold fact' komt binnen op #67.

#79 Frank Boeijen: Liefde en moed [NL], veertiende notering voor zanger/componist uit Nijmegen

#86 Hatebreed: The divinity of purpose, na ‘Hatebreed’ (#73 in 2009), tweede notering voor deze Amerikaanse hardcore band

#91 Assia Cunego: Canto ostinato, harpiste uit Italië, die de compositie ‘Canto ostinato’ speelt van Simeon ten Holt

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten komen in de loop van vrijdag op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten