zondag 21 februari 2010

k.d. lang imponeert tijdens Olympische winterspelen

k.d. lang: Halleluja (24)

Het is toch wel wrang voor een zangeres die al jaren haar eigen liedjes schrijft, pas scoort als ze een nummer van een ander opneemt. Het overkomt k.d. lang met ‘Halleluja’, een nummer van Leonard Cohen, dat al ettelijke keren is gecoverd. Ze zong het nummer in de nacht van 12 op 13 februari 2010 tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Vancouver. Daarna werd het nummer direct veelvuldig gedownload met als gevolg een eersteweeks notering op #24.

Haar uitvoering van ‘Halleluja’ is echter niet speciaal voor de spelen gezongen. Ze nam het nummer al in 2004 op voor haar album ‘Hymns of the 49th parallel’. Daarna zong ze het tijdens diverse gelegenheden. Tijdens de uitreiking in 2005 van de Juno awards (Canadese muziekprijzen), kreeg ze een staande ovatie die twee minuten duurde. Nadat ze het nummer in 2006 ook gezongen had tijdens de Canadese songwriters Hall of fame, was ze er wel een beetje klaar mee. Maar toen kwam die uitnodiging van de organisatie van de winterspelen en die kon ze natuurlijke niet weerstaan, in haar eigen Canada.

Kathryn Dawn Lang (Edmonton, Alberta in Canada, 2 november 1961) was al op jonge leeftijd gefascineerd door het leven en de muziek van countryzangeres Patsy Cline. Niet vreemd dus dat ze in 1983 een Patsy Cline tribute band samenstelde, the Reclines, dat zelfs een album opnam. In 1985 werd ze tijdens de Juno awards uitgeroepen tot ‘meest belovende zangeres’. En een jaar later had ze een platencontract op zak, dat in 1987 resulteerde in het album ‘Angel with a lariat’.

In Amerika kreeg ze landelijke bekendheid na een tournee met Roy Orbison, die met haar zijn klassieker ‘Crying’ opnam. In 1989 kregen de twee daarvoor een Grammy award (Amerikaanse muziekprijs) voor ‘beste country duo’. Vanaf dat jaar ontving ze de ene na de andere onderscheiding, niet alleen voor haar muziek, maar ook voor haar verzet tegen bont en het eten van vlees (ze is vegetariĆ«r). Daarnaast zet ze zich in voor de bestrijding van Aids. K.d. lang is lesbisch en komt daar openlijk vooruit.

vijfde hitversie

Sinds mei 2009 is de versie van ‘Halleluja’ door k.d. lang, de vijfde die een notering krijgt in de Single Top 100. Het begon allemaal op 16 mei 2009 met ‘Halleluja’ door X-factor winnares Lisa, dat nog steeds (nu 41 weken) genoteerd staat. In diezelfde week kwam ook de versie van Jeff Buckley (#3) en het origineel van Leonard Cohen (#27) binnen. Begin dit jaar kwam daar de Nederlandstalige versie van Frank van Etten (#94) bij en nu is het dus de beurt aan k.d. lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten