Sieneke: (sha-la-lie) Ik ben verliefd (13) *** eersteweek op #1 ***
In de tweede week stijgt ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ van Sieneke naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer komt van de dertiende plaats en brengt haar dus zeker geen ongeluk! Zij is pas de tweede act in de Mega-historie, dat een #1-hit scoort die vanaf de dertiende plaats komt. De eerste was O.M.D. op 6 maart 1982 met ‘Maid of Orleans (The waltz Joanne of Arc)’. Alleen had dat nummer wel vier weken nodig om de eerste plaats te bereiken (40-33-13-1) tegenover twee voor Sieneke (13-1).
genieten!
Je bent nog geen achttien jaar, wordt gevraagd om deel te nemen aan het Nationale Songfestival, wat je vervolgens wint en binnen twee weken staat je singletje #1. Het is nogal wat. Maar de #1-hit van ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ doet Sieneke snel alle kritiek op het liedje vergeten. Sieneke: “Weer iets wat ik meemaak wat zo onwerkelijk is. Een nummer 1 hit, onvoorstelbaar... Ik wil hierbij iedereen zo ontzettend bedanken die hieraan hebben meegeholpen: Mijn producers Tom Peters & Hans Aalbers, Marianne Weber, schrijver Pierre Kartner, het team van NRGY Music en niet te vergeten alle mensen die mijn liedje hebben gekocht!”
Eurovisie record
Voorlopig is Pierre Karner dus de lachende derde rond alle kritiek op zijn compositie ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’. Want zijn nummer staat wel mooi op de eerste plaats en dat is tot nu toe nog geen enkele Nederlandse Eurovisie deelnemer gelukt. De grootste Nederlandse Eurovisiehit was tot deze week ‘Shine’ van de Toppers (2009) en ‘Een beetje’ van Teddy Scholten (1959), die beide tot de tweede plaats kwamen. Zelfs de vier Nederlandse Eurovisiewinnaars konden geen #1-hit scoren:
1957: Corry Brokken met ‘Net als toen’ (#8)
1959: Teddy Scholten met ‘Een beetje’ (#2)
1969: Lenny Kuhr met ‘De troubadour’ (#12)
1975: Teach in met ‘Ding a dong’ (#3)
snelste #1
Voor Pierre Kartner als componist, is ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ zijn vierde #1-hit. Ver voor ‘’t Smurfenlied’ had hij als Vader Abraham al twee #1-noteringen op zijn naam gezet. ‘Zou het erg zijn lieve opa’, met Wilma (in 1971) en ‘Den Uyl is in den Olie’, met Boer Koekoek (in 1974). In 1977 volgde zijn grootste ‘’t Smurfenlied’. De eerste deed er zes weken over (27-15-17-9-4-2-1), de tweede vier weken (24-7-2-1) en de derde ook (24-7-2-1). ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ had er slechts twee weken voor nodig en is dus zijn snelste #1.
nog een liedje
Afgelopen zaterdag liet Pierre in de Telegraaf weten dat hij nog een ander liedje voor het Eurovisie Songfestival had geschreven. Pierre: “Dat was een ballad over twee vlinders, die een mooi kleurenpalet wilden vormen in de lucht. Maar dat heb ik de TROS niet eens laten horen. Te ingewikkeld dacht ik”. Waarschijnlijk moeten we wachten tot het debuutalbum van Sieneke, want daar zal het vast wel op komen te staan.
draaiorgel
‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ is een op en top Nederlands liedje en is dan ook zeer populair in kroegen, waar veel Nederlands wordt gedraaid. Tijdens het Carnaval afgelopen weekend werd het liedje door iedereen meegebruld. En wat is nog meer Nederlands dan een draaiorgel? Niet dus! Want het draaiorgel komt van origine uit Italië. Omstreeks 1850 begon de Italiaan Ludovico Gavioli in Parijs met het bouwen van kleine straatdraaiorgels. Pas in 1875 begon de Belg Leon Warnies als eerste een draaiorgelverhuurbedrijf in Amsterdam. De bekendste Nederlandse orgelbouwer is Perlee uit Amsterdam. Het draaiorgel op de hit van Sieneke is ‘de Keistad’ afkomstig uit Amersfoort, in 1979 gebouwd door Anton Pluer uit Bussum. Uiteraard gaat het draaiorgel mee naar Noorwegen. Het draaiorgelboek van ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ is gemaakt door Jan Kees de Ruiter. Wat dan ook vaststaat, is dat zijn orgel meegaat naar Oslo! Twee keer eerder was er een draaiorgel te horen op een Nederlandse Eurovisie deelname: ‘Ik zie een ster’ van Mouth & MacNeal (in 1974) en ‘Amsterdam’ van Maggie MacNeal (in 1980). Maar dat waren wel kleinere uitvoeringen.
jongste Nederlandse deelnemer
Sieneke is geboren op 1 april 1992 en is dus nu (20 februari) 17,90 jaar. Tijdens de tweede halve finale van het festival dat op 27 mei wordt gehouden in Oslo, is ze 18,16 jaar. En daarmee is ze de jongste Nederlandse deelnemer voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival. De twee jongste deelnemers tot nu toe waren: Michele Courtens (19,79 jaar) met ‘Out on my own’ in 2001 en Djem van Dijk van Treble (18,76 jaar) met ‘Amanbanda’ in 2006. Overigens heeft Treble aangekondigd er mee te gaan stoppen; het laatste gezamenlijke optreden is op 13 maart in ’t Raodhoes in Blerick. Daarna gaan ze wel afzonderlijk verder.
klooster
Het duurt nog ruim drie maanden voordat het Eurovisie Songfestival begint. Sieneke heeft dus nog wel even de tijd om zich voor te bereiden. Om zich goed in het Engels te kunnen redden, gaat ze in maart een paar dagen naar het klooster om haar Engels bij te spijkeren. Want het is niet echt een taal die ze dagelijks spreekt tijdens haar kapsteropleiding.
wel Nederlands
Vorige week refereerden we aan een uitspraak uit 2007, waarin Sieneke alle liedjes mooi vond ‘behalve Nederlandstalig’! Deze week liet ze weten dat ze die uitspraak had gedaan omdat het op school veelal gaat over popmuziek en dan is het notdone als je van Nederlandstalig houdt. Maar Nederlandstalige muziek werd wel altijd al in huize Peeters gedraaid en zong ze het hardste mee. Toen Sieneke ouder werd en zich een eigen mening begon te vormen, kwam ze er eerlijk voor uit waar ze van houdt en dat is dus Nederlandstalige muziek. Haar favoriete Songfestivalliedje is ‘Ding a dong’ van Teach-in, ‘want dat blijft altijd in m’n hoofd hangen’.
leven na het Nationale Songfestival
Van Loekz en Peggy Mays, twee van de vier deelnemers aan de Nationale finale op 7 februari is maar weinig meer vernomen. Vinzzent, de enige mannelijke deelnemer, wil een Spaanstalige versie van ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ uitbrengen. En Marlous, die gecoacht werd door Corry Konings, komt deze week al met een eigen single: ‘Je zeurt teveel’, een cover van Eric Carmen, dat al eerder in het Nederlands is gezongen door Willem Duyn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten