zondag 15 februari 2009

Album Top 100: Adele revancheert zich voor één week

Adele: 19 (1) *** terug op #1 / vierde week op #1 ***
‘19’ van Adele staat precies een jaar genoteerd en stijgt terug naar de eerste plaats. Daar stond het album al drie keer eerder, precies drie weken geleden. Helaas voor Adele is het maar voor één week, want volgende week is het de beurt aan ‘Luister’, het nieuwe album van Nick & Simon, dat afgelopen vrijdag is uitgekomen.

Original soundtrack: Sunset Boulevard (het Nederlandse cast album) (18) *** hoogste eersteweeks ***
Nederland is een musicalland. Mede dankzij de inzet van mensen als Joop van Ellende en Albert Verlinde, worden ieder jaar nieuwe musicals op de planken gebracht. De laatste is ‘Sunset Boulevard’ met hoofdrollen voor Simone Klijnsma, Pia Douwes en Antonie Kamerling. David Cohen maakte de Nederlandse vertaling. ‘Sunset Boulevard’ is gebaseerd op de gelijknamige film van Billy Wilder uit 1950. Er zijn diverse pogingen ondernomen om er een musical van te maken. Pas in 1992 kwam de musical er met de muziek van Andrew LLoyd Webber. De Nederlandse musical draait nog tot begin juli in de theaters.

Lily Allen: It’s not me, it’s you (33)
In de Britse albumlijst komt het album binnen op de eerste plaats, terwijl haar single ‘The fear’ daar al drie weken op #1 staat in de singlelijst. Lily Allen, die drie jaar geleden debuteerde met het album ‘Alright, still’, met daarop de #19-hit ‘Smile’, is volkomen terug. Als werktitel koos Lily voor ‘Stuck on the naughty step’. Maar in oktober 2008 verklaarde ze het daar wel meegehad te hebben, en werd het ‘It’s not me, it’s you’. Het is haar meest persoonlijke album tot nu toe. In het nummer ‘Fuck you’ krijgt de voormalige President George Bush er nog even van langs.

Van Morrison: Astral weeks: live at the Hollywood Bowl (46)
‘Astral weeks’ is een standaardwerk uit 1968 van George Ivan Morrison (Belfast, 31 augustus 1945), beter bekend als Van Morrison of Van the Man. Het was destijds het tweede album van hem. Van was nogal humeurig waardoor niemand met hem kon samenwerken. Daarop werd hij in de studio ‘opgesloten’. Vervolgens werden de acht nummers opgenomen in twee dagen, 25 september en 1 oktober 1968, in the Central sound studio’s in New York. Op 7 en 8 november 2008 trad Van Morrison op in the Hollywood Bowl in Los Angeles, waar hij alle nummers speelde van het album. Hij deed dat, omdat destijds in 1968 toen het album uitkwam, Warner Brothers, zijn platenmaatschappij, geen enkele promotie had gedaan. Dus tot november vorig jaar heeft hij nog nooit de nummers van het album live kunnen spelen, iets wat hij altijd graag had willen doen. Naast de acht oorspronkelijke nummers, staan er op ‘Astral weeks: live at the Hollywood Bowl’ nog twee extra nummers: ‘Listen to the lion’ en ‘Common one’. Er is ook een dubbel elpee (vinyl!) van uitgebracht.

India.Arie: Testimony: vol. 2, love & politics (53)
India Arie Simpson (Denver, Colorado, 3 oktober 1975), heeft het zingen niet van een vreemde. Haar moeder Joyce zong vroeger voor het Motown label, waar artiesten als Stevie Wonder en Al Green hun platen uitbrachten. In 2001 bracht India.Arie haar eerste album uit, ‘Acoustic soul’, waar wereldwijd drie miljoen stuks van zijn verkocht. ‘Voyage to India’ deed het in 2002 iets minder: 2,2 miljoen wereldwijd. Met ‘Testimony: vol. 1, life & relationships’ uit 2004 ging het nog ‘slechter’: 1,3 miljoen. ‘Testimony: vol. 2, love & politics’ is daarop het vervolg, waaarvan we hopen dat de lijn van verkopen weer omhoog gaat. Aan het album werkten onder anderen soulzanger Musiq Soulchild, rapster MC Lyte en de Turkse zangeres Sezen Akzu mee.

Franz und Freddy: Super Schlagerparade Teil 2 (96)
Op ‘Super Schlagerparade Teil 2’ staan twaalf nummers uit dertig jaar Schlagers, het Duitse levenslied. Nummers van Udo Jürgens (‘Griechischer Wein’), Freddy Breck (‘Überall auf der Welt’) en Peter Maffay (‘Du’) worden door Franz und Freddy op een eigentijdse wijze gebracht. Buiten het carnavalseizoen zou je ze kunnen kennen als Bad Brothers, Frank Hoek en Nol Roos. Bereid je maar vast voor op hun versie van ‘Tanze mit Mir in den Morgen’ van Gerhard Wendland, dat te trappelen staat om de Single Top 100 te betreden!

Over Schlagers gesproken, dan denk je toch al gauw aan het Schlagerfestival dat jaren in Kerkrade werd gehouden, en twee keer in Zuidbroek (in 2002 en 2003). Er wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om het Schlagerfestival, dat in de jaren ’70 en begin jaren ’80 een grote impact had, weer terug te brengen naar Kerkrade. Het idee is om niet meer dan vijf grote Duitse artiesten uitnodigen en de rest van het festival aan te vullen met Limburgse artiesten. Dennie Christian, jarenlang zelf organisator en presentator van het Schlagerfestival, juicht iedereen toe die probeert iets voor de Duitse Schlager te doen, maar verwacht dat dit concept niet gaat werken. Dennie: “Met drie of vier grote namen, daar heb je toch geen hal mee gevuld.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten