maandag 5 mei 2008

John Ewbank had grote moeite met ‘Wit licht’

Marco Borsato: Wit licht (1) *** hoogste eersteweeks ***

Niet eerder zijn de meningen zo verdeeld over een nieuwe single van Marco Borsato, als nu met ‘Wit licht’. Van ‘een nummer waar je wel even aan moet wennen’ tot ‘afschuwelijk’, alles wordt gespuid. Het meest opvallende is wel dat veel fans, Marco liever een ballad horen zingen dan dit lied, waar sommigen zelfs vinden dat hij schreeuwt. In De wereld draait door van 21 april liet tekstschrijver John Ewbank weten ook moeite met het nummer te hebben, maar dan om heel andere redenen. ‘Wit licht’ is het titelnummer van de gelijknamige film die in december gaat draaien, en dat vereiste een andere manier van werken: de titel stond al vast. Daarnaast moest het een vlot nummer worden, met het oog op de shows in oktober in het Gelredome. John is echter vooral sterk in het schrijven van ballads. Na een heel weekend diverse pogingen die allemaal in de prullenmand belandden, zag John ineens op maandagochtend ‘het licht’. En dat was maar goed ook, want die ochtend zouden de opnames plaatsvinden.

John vertelt over het idee achter het nummer: “‘Wit licht’ is voor hem de schijnwerpers. En die werpen in principe de schijn dat dingen mooier zijn dan ze zijn. Voor even, als je daar staat voor 30.000 mensen, dan ben je even groter dan je eigenlijk bent. Toen ben ik daar op door gaan borduren. Over de ogenschijnlijke nietigheid van het leven en de onzichtbaarheid waarmee we die doormaken en hoe hij door dat witte licht even los komt.” Nu je dat weet, luister je wellicht anders naar ‘Wit licht’, dat in september wordt gevolgd door een heel album, waarop wel enkele ballads zullen komen te staan.

cd-kopers worden beloond

Over naar de hitfeiten. ‘Wit licht’ komt zoals verwacht op #1 binnen. De download ging op maandag 21 april online, de fysieke single lag vier dagen later in de winkels. Samen zijn ze goed voor een overwicht van 76% op ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland, dat naar #2 zakt. Sinds tijden is het de fysieke single die de toon aangeeft en dat komt doordat de cd-single een open disc gedeelte bevat. Daarmee krijg je toegang tot een speciale website waarop bonusmateriaal wordt aangeboden, zoals unieke filmpjes, foto’s, prijsvragen etc.. En op deze manier verplicht Marco Borsato zijn fan min of meer om de cd-single aan te schaffen, want die wil maar wat graag de backstagebeelden van ‘Wit licht’ zien. De legale downloaders worden echter gestraft, want zij krijgen geen toegang tot deze extra’s.

Marco verslaat the Beatles

‘Wit licht’ is de twaalfde #1-hit voor Marco. Alleen the Beatles scoorden er meer: 23 stuks. Wel verslaat Marco the Beatles als het gaat om het aantal opeenvolgende #1-hits. The Beatles kwamen tot zes, Marco staat met ‘Wit licht’ op zeven stuks. Marco en the Beatles zijn de enige acts die voor de vierde keer een #1-hit scoren dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. We hebben een overzicht opgesteld dat teruggaat tot 30 oktober 1965, het begin van het Megatijdperk. De eerste acht #1-hits van the Beatles hebben hier geen invloed op, omdat geen van die nummers vanuit het niets binnenkwam op de eerste plaats van de Nederlandse hitparades.

2 opmerkingen:

  1. Schitterend overzicht van alle binnenkomers op 1.
    Kan er ook eens een overzicht gemaakt worden van acts met de meeste nr. 1 hits (waaronder ook Marco Borsato met zijn 12 nr. 1 hits )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rony: we zullen dit meenemen bij de eerstvolgende artiest die meer dan 5 nummer #1-hits scoort. Zal wel Jan Smit worden in juli.

    BeantwoordenVerwijderen