vrijdag 16 april 2010

Hitflits: Caro Emerald evenaart Krezip

Laten we er maar geen doekjes om winden: aan de top van de Single & Album Top 100 is niets veranderd. Dus dat betekent dat het album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald een tiende week op #1 staat en een andere Nederlandse act evenaart, waarover zodadelijk meer. Ook Gerard Joling is niet weg te slaan van de eerste plaats, waar hij met ‘Ik leef mijn droom’ nu voor de derde week de singlelijst aanvoert.

In diezelfde singlelijst klimt ‘Een ongelofelijke droom’ van Wesley naar de tweede plaats (vanaf #4), maar blijft op ruime afstand, zo’n 22%, op Gerard Joling.

Kwamen we vorige week de hoogste eersteweeks in de Single Top 100 pas tegen op #67. Deze week staat deze al op #4, ‘Kontje’ van Danny de Munk, waarmee hij zijn zestiende hit scoort. Vijf plaatsen daaronder scoort Alain Clark zijn derde top 10-hit met ‘Love is everywhere’, dat een week geleden in première ging op Radio 538. Ook nieuw bij de bovenste tien is Lady Gaga feat. Beyoncé met ‘Telephone’. Het nummer stijgt in de vierde week van 12 naar #10. De videoclip is inmiddels miljoenen keren bekeken, en de notering bewijst maar weer eens dat kijkers niet allemaal kopers zijn!

Als er één bedreiging van de huidige #1 van Gerard Joling is, dan zou dat wel eens ‘Alors on danse’ van Stromae kunnen zijn. Het nummer van de 24 jarige Brusselse zanger Paul van Haver, zoals hij echt heet, knalt binnen op de dertiende plaats en wint met de dag terrein in de downloadlijst. Als de zon een beetje meer gaat schijnen en de wind uit de goede (zuid-oost) hoek gaat waaien, zou het wel eens kunnen uitgroeien tot een zomerhit.

Hadden we vorige week een rustige lijst, met slechts tien binnenkomers, waarvan drie op herhaling. Deze week zitten we weer op een redelijk normaal niveau met zestien binnenkomers, waarvan veertien eersteweeks noteringen. Drie ken je er al, hier komen de resterende elf:

#11 Vinzzent: ‘Dromendans’
#43 Kane: ‘In over my head’
#44 Jurk!: ‘Niemand’
#60 Christina Aguilera: ‘Not myself tonight’
#64 Robert Abigail & Miss autumn leaves: ‘Good times’
#78 Ralph de Kort: ‘Ik vlieg door de lucht’
#79 Dakkeraf: ‘Morgen zeg ik hé’
#83 the Opposites feat. Trijntje Oosterhuis: ‘Brief aan jou’
#89 Waylon: ‘Happy song’
#91 Ela Rose feat. David Deejay: ‘I can feel’
#96 Usher feat. Will.i.am: ‘Omg’

Gisteren, donderdag 15 april, werden in de Westergasfabriek in Amsterdam, voor de zesde keer de 3FM Awards uitgereikt. Zowel Kane als Anouk en Caro Emerald, kregen er twee. Caro had al de Schaal van Rigter op zak, maar kreeg, afgelopen zondag al, er nog eentje voor ‘Serious talent’. Dat betekent dat ze een jaar lang door 3FM gesteund zal worden, bij nieuwe releases en optredens. Te beginnen met ‘That man’, haar nieuwe single.

Kane was genomineerd voor zes awards en wist er twee te verzilveren, ‘beste single’ (‘No surrender’) en ‘beste band’. De hele avond kon er nog voor ‘beste band’ worden gestemd. Genomineerd waren Stereo, Moke, Di-rect, Bløf en Kane. Maar vanaf het begin af aan was Kane de grote winnaar met 31% van de stemmen en versloeg uiteindelijk Bløf met 2% verschil.

Anouk die zelf niet aanwezig was, maar uitstekend werd vertegenwoordigd door haar vriendje the Unorthodox, kreeg ze voor ‘beste zangeres’ en ‘beste album’ (‘For bitter or worse’).

Kyteman kreeg er eentje voor ‘beste live act’, maar aangezien Colin Benders in India verbleef voor een meditatiesessie, kwamen een aantal van zijn muzikanten van het hiphop orkest de prijs in ontvangst nemen.

Ook Waylon kreeg een award (beste nieuwkomer), maar kon deze niet zelf in ontvangst nemen. Woensdagavond had hij in Dublin het voorprogramma verzorgd van Whitney Houston. Donderdag is er alles aan gedaan om nog op tijd in Nederland te komen. Hij was al in de buurt van Londen, maar door de aswolk uit de vulkaan op Ijsland, die onze kanten opwaait, kon hij niet meer op tijd wegkomen. Hij had er zo graag bij willen zijn. Schrale troost dus dat hij toch een award won.

Hier volgen alle winnaars:
Beste zanger: Guus
Beste artiest rock: Mook
Beste artiest pop: Ilse DeLange
Beste zangeres: Anouk
Beste single: ‘No surrender’ – Kane
Beste album: ‘For bitter of worse’ – Anouk
Beste live act: Kyteman
Serious talent: Caro Emerald
Beste nieuwkomer: Waylon
Beste band: Kane

Terug naar de Album Top 100, waarin Caro Emerald met haar debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ een tiende week aan kop gaat. Ze evenaart daarmee een debuutalbum van een andere Nederlandse act: Krezip met ‘Nothing less’ dat in 2000 ook tien weken de albumlijst aanvoerde. Het enige verschil met Caro, is dat Krezip tien weken achtereen op #1 stond, terwijl Caro daar twee sessies voor nodig had, eentje van acht en eentje van twee weken.

De hoogste eersteweeks in de albumlijst treffen we aan op #22: ‘Die Twa’ van die Twa, het Friese duo Krijn Dijkstra en Jacob Dijkstra. Wie anders dan weerman Piet Paulusma reikte de twee op vrijdag 9 april, het eerste exemplaar uit in Sans Souci in Berlikum tijdens de release party.

‘All days are nights: songs for Lulu’, binnen op #38, is het zesde studioalbum van Rufus Wainwright. De titel ‘All days are nights: songs for Lulu’ verwijst naar het laatste couplet uit ‘Sonnet 43’ van William Shakespeare. ‘Lulu’ is volgens Rufus, Louise Brooks uit de film ‘Pandora’s box’ uit 1929, een donker, gevaarlijke vrouw die in ons allen zit, zoals het karakter Dark lady in andere gedichten van Shakespeare. Tevens is het de titel van een opera van Alban Berg.

dochter vormt nieuwe inspiratiebron

Op haar zestiende werd de Amerikaanse Natalie Anne Merchant zangeres van de groep 10.000 Maniacs. In 1993, na twaalf jaar met de Maniacs te hebben gespeeld, begon ze aan een solocarrière, wat vier albums opleverde. In 2003 werd ze moeder en al snel bleek dat haar moederschap een nieuwe inspiratiebron vormde voor een nieuw album, waar ze zes jaar aan zou werken. Naarmate haar dochter ouder werd en ging praten, wilde ze dat zij schoonheid van taal leerde kennen en wat taal kan oproepen. Op het dubbelalbum ‘Leave your sleep’, nieuw binnen op #45, staan dan ook 26 liedjes die gebaseerd zijn op evenveel gedichten over het moederschap van onder anderen Ogden Nash, E.E. Cummings en Christina Rossetti. Natalie schreef de liedjes terwijl haar dochter onder de piano lag of er een kinderfeestje aan de gang was. Aan het album hebben zo’n 130 muzikanten meegewerkt, waaronder the Wynton Marsalis quintet, the Klezmatics en leden van het New York Philharmonic en het Chinese Music Ensemble of New York.

Op #65 komt ‘Hefvermogen’, het debuutalbum van rapper Hef uit Hoogvliet binnen. Hij vernoemde zich naar Hugh Hefner, baas van Playboy. ‘Hefvermogen’ stamt uit december 2009, en lag al klaar om te worden uitgebracht. Het enige wat nog miste was een platendeal. Uiteindelijk is dat Noah’s Ark geworden van rapper Jiggy Djé. Aan het album werken andere rappers mee als Önder, Jayhm Big2 (Opposites) en Dio.

muziek en eten

Een wel heel apart project is ‘Beans & fatback’ van Beans & fatback, oftewel Onno Smit, tevens gitarist/zanger bij Lefties soul connection. Onno houdt van lekker eten en muziek en besloot om beide passies te combineren op een album. In een aantal live sessies met verschillende muzikanten heeft hij nummers opgenomen, waarbij Onno als tegenprestatie een uitgebreide maaltijd kookte. Twee jaar werkte Onno aan ‘Beans (bonen/country) & fatback (spek/soul)’. De muzikanten die meewerkten zijn Daniel Rose (C-mon & Kypski), Paul Willemsen (Zuco103), Laurens Joensen & Jet Stevens (Fay Lovsky band ), Cody Vogel (Lefties Soul Connection), Tim Knol en het straatorkest De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Bij de cd, nieuw op #66, zit een boekje met de gerechten.

En dan het restant:
#26 Mgmt: ‘Congratulations’, tweede album van Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser
#32 Sharon Jones & the Dap-kings: ‘I learned the hard way’
#61 Eli “Paperboy” Reed: ‘Come and get it’, 26-jarige Amerikaanse blanke zanger, zwarte soulzanger klinkt. De bijnaam “Paperboy” stamt uit de tijd in Mississippi, toen hij een petje droeg, dat veel krantenjongens droegen.
#77 Jeff Beck: ‘Emotion & commotion’
#83 David Byrne & Fatboy slim: ‘Here lies love’
#96 Lucas & Gea: ‘Vergeten dromen’

En tot zover deze Hitflits. We maken ons op voor een zonnig weekend en melden ons daarna weer met alle feiten over de hits in de nieuwe Single Top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten