vrijdag 4 maart 2011

Hitflits: Adele verliest #1-posities aan Nick & Simon (single) en Bløf (album)

Het is een slechte week voor Adele, Zowel in de Single Top 100 als de Album Top 100 moet ze haar #1-notering (tijdelijk) inleveren. In de albumlijst is het Bløf die met ‘Alles blijft anders’ het stokje overneemt (waarover zo dadelijk meer). In de Single Top 100 pakken Nick & Simon de eerste plaats van haar af met ‘Wijzer (dan je was)’.
Voor hen kan deze week niet meer stuk. Gisteren ontvingen ze een Gouden Harp en werd een vierde Symphonica in Rosso concert aangekondigd voor 8 oktober. En vandaag scoren ze met ‘Wijzer (dan je was)’ hun achtste #1-hit. Het overwicht op ‘Rolling in the deep’ van Adele, is minder dan 9%.

Toch nog een beetje goed nieuws voor Adele, want ‘Set fire to the rain’, vorige week binnen op #34, stijgt deze week door naar de achtste plaats.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Helicopter 2011’ van de Gebroeders Ko dat van 15 naar #10 stijgt. De versie uit 2010 kwam vorig jaar niet verder dan de elfde plaats. Hun nieuwste feestplaat, ‘Wunderbar!’, blijft in de derde week op #6 staan en is het meest populaire liedje dit jaar en zal de komende dagen veel te horen zijn in menige kroeg in (vooral) het zuiden van het land waar het nu Carnaval is.

De eersteweeks noteringen:
#18 Acda en de Munnik: Woorden van een ander
#20 Don Fardon: ïm alive
#31 Foo fighters: Rope
#50 Jennifer Lopez feat. Pitbull: On the floor
#55 Dr. Dré feat. Eminem & Skylar Grey: I need a doctor
#63 Selah Sue: Crazy vibes (morgenmiddag is ze te gast in het TROS Muziekcafé)
#75 de Mari’s: Aha daar is Mari
#76 Avicii: Street dancer
#87 Pascal de Vormer: Jacqueline
#90 DJ Arnoud & Postbode Skinny: Karin (moet ie hier of moet is daarin)
#91 Peter Beense: Laat ze maar lullen
#93 Joris and Mo: Mo is lam en ik ben christen
#95 Jessie J: Do it like a dude
#96 the Black eyed peas: Just can’t get enough

Zoals gezegd, ook in de Album Top 100 moet Adele inleveren. Haar album ‘21’ zakt na vijf weken bovenaan gestaan te hebben naar de tweede plaats. Maar het verschil is minimaal: 1,05%! De val zal dan ook slechts van korte duur zijn. In de Megaman van afgelopen maandag meldden we al dat er van het album meer dan 150.000 stuks verkocht zijn, goed voor drie keer platina en onderweg naar vier keer!

In de Amerikaanse Billboard Album Top 200 komt ‘21’ ook op #1 binnen. Er zijn er daar in de eerste week meer dan 352.000 stuks van verkocht. Het hoogste aantal dit jaar. Adele is de vierde Britse zangeres die #1 komt in de Amerikaanse albumlijst. Haar voorgangsters zijn Olivia Newton John (in 1974 met 'If you love me, let me know'), Leona Lewis ('Spirit' in 2008) en Susan Boyle ('I dreamed a dream' in 2009 en 'The gift' in 2010). '19', het eerste album van Adele, kwam in 2008 niet verder dan de tiende plaats.

Dan lijkt de verkoop van meer dan 25.000 exemplaren voor ‘Alles blijft anders’ van Bløf erg weinig. Vergeet echter niet dat Bløf een Nederlandse act is, en daar worden over het algemeen niet zoveel albums van verkocht. Gefeliciteerd dus!
De gouden plak kregen de heren afgelopen maandag uit handen van Jakhals Frank Evenblij, in Paradiso in Amsterdam. Na ‘Watermakers’(2x in 2000), ‘Blauwe ruis’ (4x in 2002), ‘Omarm’ (4x in 2003), ‘Umoja’ (4x in 2004), ‘Oktober’ (1x in 2008) en ‘April’ (2x in 2009), is ‘Alles blijft anders’ hun zevende #1-notering.

Op 28 augustus 2009 trok Noel Gallagher de stekker uit de Britse rockgroep Oasis, na de zoveelste ruzie met zijn broer Liam. Noel kondigde direct aan met solowerk te komen, maar tot op heden is dat er nog niet.

Zijn broer Liam daarentegen heeft een eigen groep geformeerd: Beady eye, eigenlijk Oasis 2.0, want in de groep zitten de oud-leden Gem Archer (gitaar) en Andy Bell (bas, nu gitaar). Chris Sharrock (drums) maakt het kwartet kompleet. Samen namen ze in de studio het album ‘Different gear, still speeding’ op, dat binnenknalt op de zevende plaats en de hoogste eersteweeks is.

En daarover gesproken, hierbij het restant:
#18 Normaal: 35 jaar høken in Hummelo
#40 Lucinda Williams: Blessed
#41 Jessie J: Who you are
#47 Lykki Li: Wounded rhymes
#50 Dropkick murphys: Going out in style
#63 Paulusma: Up on the roof
#79 Max Woiski Sr. & Max Woiski Jr.: Ritmo tropical

En als we bij het laatste aansluiten (dit weekend begint het carnaval), veel plezier als je de komende dagen het feestgedruis induikt. Maak je geen zorgen, na het weekend is er weer gewoon een nieuwe Megaman, zoals je van ons gewend bent. Carnaval of niet. Alaaf!

3 opmerkingen:

  1. Hoe is het mogelijk dat de volemdamse heren een weekje nummer 1 zijn geworden, terwijl in de download top 50 niets van dit alles is terug te vinden of in de i tunes lijst. Hoe manipulatief is deze lijst. Zeker weer een help ons aan een nummer 1hitje en laat ons volgende week maar weer hard zakken in de lijst actie in een of andere cd zaak?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Rene: Lees de Megaman van deze week voor het antwoord wat ze zelf geven. Overigens staat 'Wijzer (dan je was)' wel in de iTunes lijst. Op dit moment op #27.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat was dus precies wat ik al dacht Megaman. Je promoot jezelf met weer wat leuke snufjes, blijkbaar is dat tegenwoordig genoeg om 1 week op nummer 1 te komen en daarna val je weer net zo hard naar beneden. Kijk naar de 3js, 1 week nummer 1 en 3 weken later staan ze niet meer bij de bovenste 50. Je kunt maar trots zijn op een gekochte nummer 1 in een lijst die alle kanten uitzwaait. Nee dan Adele, al weken de nummer 1 of 2 in de download top 50 en I-tunes. Denk dat dat een veel realistischer beeld geeft dan deze manipulatieve hitlijst met z'n wekelijkse nieuwe nummer 1.

    BeantwoordenVerwijderen